Γιατί η συμφωνία Κύπρου–Αιγύπτου είναι ίσως η πιο σημαντική της ΚΔ

Ως μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ιστορία της, χαρακτήρισε ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου τη διακρατική συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου.

«Η ανακάλυψη της ενέργειας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, για πρώτη φορά παίρνει γεωπολιτική διάσταση», τόνισε ο κ. Ιακώβου.

Συγκεκριμένα, αναλύοντας τη σημασία της υπογραφής για τη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό

αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο, σημείωσε ότι με τη συμφωνία αυτή εδραιώνεται σε γεωπολιτικό επίπεδο μια συνεργασία.

Για να προσθέσει ότι η δημιουργία αγωγού έχει δυο στοιχεία. Την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας, φέρνοντας τα κράτη το ένα κοντά στο άλλο προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και ακόμη περισσότερο ότι διασυνδέεται αυτός ο χώρος με τις ανάγκες της Δύσης, γεγονός που επεκτείνει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Αυτή η «σύζευξη» με βάση την ενέργεια που αρχίζει από την Αίγυπτο, σημείωσε ο κ. Ιακώβου, θα επεκταθεί και στο Ισραήλ αλλά και στην Ιορδανία.

Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργείται ένα φιλοδυτικό μπλοκ, στην απουσία της Τουρκίας.

«Η Τουρκία, λόγω μη λύσης του Κυπριακού και λόγω μιας πάγιας πολιτικής προσέγγισης ότι θέλει να ηγεμονεύσει τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου (…), έχει ακολουθήσει μια επιθετική στάση και συνεχίζει να έχει αυτές τις ηγεμονικές αξιώσεις. Εκ των πραγμάτων, αυτές οι συνεργασίες την αφήνουν εκτός», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιακώβου εξήγησε ότι η Τουρκία, για να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα, έχει δυο τρόπους.

Ο ένας, όπως ανέφερε, είναι να προκαλέσει πολεμική σύρραξη, γεγονός που θα δημιουργούσε ένα δυσβάσταχτο κόστος για την ίδια. Ο δεύτερος τρόπος, σημείωσε ο κ. Ιακώβου, είναι να προχωρήσει στην υπογραφή μιας λύσης στο Κυπριακό, κάτι που δεν διαφαίνεται, αφού η δική μας πλευρά δεν είναι έτοιμη να υπογράψει μια λύση που θα καθιστά την Τουρκία κυρίαρχο μέρος στον γεωπολιτικό χώρο της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξέχουσας σημασίας παρέμβαση, κατά την τελετή στο Προεδρικό, έγινε εκ μέρους της εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα