Ανέβηκαν οι τιμές πετρελαίου μετά τη συμφωνία ΟΠΕΚ-Ρωσίας

Κατακόρυφη αύξηση της τάξης τους 10% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου στη διεθνή αγορά, ώστε να αυξηθούν οι τιμές.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο της συνέχισης μείωσης

των τιμών, καθώς άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο μπορούν να καλύψουν τη μείωση της παραγωγής που συμφωνήθηκε από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε χθες για την πρώτη μείωση των τιμών από το 2008, μετά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας, ν` αποσύρει την απαίτησή της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το Ιράν. Παράλληλα, η συμφωνία συμπεριλαμβάνει και τη συντονισμένη προσπάθεια της Ρωσίας για τη μείωση της παραγωγής, μετά από 15 χρόνια.

Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, για τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, ενώ επιπρόσθετη περικοπή 0,6 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως θα γίνει από τις χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 12% στα 52,31 δολάρια το βαρέλι, έναντι τιμής χαμηλότερης των 50 δολαρίων χθες.

Στο μεταξύ, οι τιμές των μετοχών στο Χονκ Κονγκ αυξήθηκαν σήμερα το πρωί καταγράφοντας υψηλό τριών εβδομάδων, με τις εταιρίες του ενεργειακού τομέα να πρωταγωνιστούν, μετά τη συμφωνία των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Ο δείκτης Χανγκ Σενγκ αυξήθηκε κατά 0,7% μέχρι το μεσημέρι (τοπική ώρα) στις 22.946,07 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις κινεζικές επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ (Hong Kong China Enterprises Index) αυξήθηκε κατά 1,1% στις 9.947,48 μονάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα