Ανάλυση: Τα βασικά προβλήματα της συμφωνίας για «Βόρεια Μακεδονία»

Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ, αναφορικά με το ονοματολογικό των Σκοπίων και τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Ο ίδιος ανέλυσε τα βασικά προβλήματα της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον κ. Λυγέρο, το προφανές πρόβλημα είναι η παραχώρηση για χρήση του ονόματος της Μακεδονίας.

Το δεύτερο πρόβλημα, πρόσθεσε ο κ. Λυγερός, που θα εντοπίσει γρήγορα κανείς διαβάζοντας τη συμφωνία,

είναι η ιθαγένεια αλλά και η γλώσσα, που θα ονομάζεται μακεδονική.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η γλώσσα δεν μπορεί να ονομάζεται έτσι και η ιθαγένεια αυτή είναι καθαρά τεχνητή», υπογράμμισε ο κ. Λυγερός.

Το τρίτο ζήτημα που μπορεί κανείς να παρατηρήσει, σύμφωνα με τον κ. Λυγερό, είναι η απουσία του περίφημου «erga omnes», που σημαίνει πρακτικά ότι τα Σκόπια θα μπορούν να ονομάζονται όπως θέλουν εσωτερικά.

Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κ. Λυγερός, η συμφωνία μπορεί να χαρακτηριστεί ως προβληματική, δεδομένου ότι έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση του ελληνικού λαού.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό, υπογράμμισε, είναι ότι δεν έχουμε μια συμφωνία μεταξύ των δυο λαών, αλλά μεταξύ δυο Πρωθυπουργών.

Ο κ. Λυγερός σχολίασε τα «σενάρια συνωμοσίας» που κυκλοφορούν, περί ανταλλαγής του ελληνικού χρέους, με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία, λέγοντας ότι αυτά δεν υφίστανται.

Όπως υποστήριξε, αυτή την περίοδο κανείς δεν μπορεί να πιέσει την Ελλάδα, ένεκα του γεγονότος ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενεργειακούς κολοσσούς, για να υπογράψει τα συμβόλαια.

Κατά συνέπεια, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ε.Ε. μπορούν να κάνουν καμία κίνηση, ενώ όσον αφορά τη Γερμανία, υποστήριξε πως δεν βρίσκεται καν μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα