Stand By το Υπουργικό Συμβούλιο για το Συνεργατισμό

Έφτασε η ώρα της επισημοποίησης της απορρόφησης του "καλού" Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Εν αναμονή της καταληκτικής συμφωνίας εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού βρίσκεται η κυβέρνηση, ώστε να καθορίσει τα επόμενα βήματα και τις διαδικασίες εξέτασης και επικύρωσης της τελικής πρότασης της Ελληνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εντός της ημέρας θα τεθεί ενώπιον του Συνεργατισμού η απάντηση του ΔΣ της

Ελληνικής. Όταν αυτό συμβεί, θα συνέλθει εκτάκτως το ΔΣ της ΣΚΤ για να εγκρίνει ή όχι το τελικό πλαίσιο της συμφωνίας.

Σε κατάσταση αναμονής τελεί το Υπουργικό Συμβούλιο, για πιθανή έκτακτη σύγκληση συνεδρίασης στο Προεδρικό, για να ενημερωθεί από τον ΥΠΟΙΚ για τη συμφωνία και να την εγκρίνει.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και η διαδικαστικού χαρακτήρα έκτακτη Γενική Συνέλευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για το θέμα.

Όπως είχε αποκαλύψει το SIGMA:

Το κράτος θα εκδώσει ομόλογο προς την Συνεργατική. Έναντι του ομολόγου θα λάβει ακίνητα αξίας €0,5 δισ. περίπου.

Το ομόλογο θα δοθεί από την Συνεργατική στην Ελληνική Τράπεζα.

Το κράτος θα οφείλει στην Ελληνική την αξία του νέου ομολόγου.

Το κράτος θα εγγυηθεί και μέρος των δανείων του Συνεργατισμού, που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα.

Τα κεφάλαια, που θα χρειαστεί το νέο σχήμα, το οποίο θα προκύψει από την απορρόφηση του "καλού" Συνεργατισμού από την Ελληνική, φαίνεται να είναι κάτω από τα €200 εκ.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα των εργαζομένων στον Συνεργατισμό, καθώς αρχίζει αμέσως ο διάλογος για τη διαμόρφωση του σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης του προσωπικού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Το πρώτο ραντεβού των συντεχνιών με τη Διοίκηση του Συνεργατισμού θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, με τις ΣΕΚ - ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ να αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι εάν χρειαστεί θα καθοριστεί νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι τρεις συντεχνίες, με ανακοίνωσή τους, καλούν το σύνολο του προσωπικού να παραμείνει συσπειρωμένο και να αγνοεί τους ψιθύρους που προκαλούν αναστάτωση και θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία.

Παράλληλα βεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να τυγχάνουν έγκαιρης και πλήρους ενημέρωσης από τα αρμόδια σώματα των Οργανώσεων και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κληθούν να συναποφασίσουν για τις τελικές διευθετήσεις. Η κοινή πορεία, τονίζουν, θα συνεχιστεί και στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για πρώτη φορά δόθηκαν και επισήμως αριθμοί για τους εργαζόμενους, που μένουν και αποχωρούν μετά τη συμφωνία, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει σταδιακά σε σχέση με τους εργαζόμενους του Συνεργατισμού, οι οποίοι θα μεταφερθούν στην Ελληνική, αυτών που θα συνεχίσουν στο Φορέα Διαχείρισης, αλλά και αυτών που θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΤΥΚ από την Ελληνική Τράπεζα θα απορροφηθούν 1100 άτομα, 650 άτομα θα συνεχίσουν να εργοδοτούνται από τον μετεξελιγμένο Συνεργατισμό (ALTAMIRA και ΦΟΡΕΑ), ενώ σε 900 υπαλλήλους θα προταθεί Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα