"Πράσινο φως" Κομισιόν για αγωγό TAP μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας

Η Κομισιόν έδωσε σήμερα το πράσινο φως στη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού" Trans Adriatic Pipeline" (TAP), ως έργο που θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, "χωρίς να στρεβλώσει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς", ανέφερε ο Μ.Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την επίτροπο για τον ανταγωνισμό Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ : «Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ένα έργο υποδομών πολλών δισεκατομμυρίων

στην Ελλάδα. Ο Διαδριατικός αγωγός θα εξασφαλίσει στην ΕΕ επιπλέον φυσικό αέριο και θα αυξήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα επενδυτικά κίνητρα που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση περιορίζονται σε ό,τι είναι αναγκαίο για την πραγματοποίηση αυτού του έργου και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.»

Παρομοίως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς, συμπλήρωσε ότι: «Η σημερινή έγκριση της συμφωνίας TAP αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Η στρατηγική-πλαίσιο για την Ενεργειακή Ένωση του Φεβρουαρίου 2015 αναγνωρίζει ότι το έργο αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, εφοδιάζοντας την Ευρώπη με νέες οδούς και πηγές φυσικού αερίου. Η υπουργική διάσκεψη για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού τη Δευτέρα και στην οποία συμμετείχα, επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα όλων των συμμετεχουσών χωρών και κοινοπραξιών για την έγκαιρη ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν ο "διαδριατικός αγωγός είναι το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που στοχεύει στη σύνδεση της αγοράς της ΕΕ με νέες πηγές φυσικού αερίου", έχει αρχική ικανότητα μεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σα Ντενίζ II στο Αζερμπαϊτζάν στην αγορά της ΕΕ από το 2020, θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω Αλβανίας θα καταλήγει στην Ιταλία, διασχίζοντας υπογείως την Αδριατική.

Η βασική επένδυση αφορά 5,6 δισ. ευρώ για μια πενταετία, εκ των οποίων 2,3 δισ. θα επενδυθούν ευρώ στην Ελλάδα.

Η κεντρική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την κοινοπραξία παρέχει στην TAP ειδικό φορολογικό καθεστώς για 25 χρόνια από την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Καθώς όμως, όπως λέει η Κομισιόν, "το έργο θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών και των οδών του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και τη Μέση Ανατολή στην ΕΕ και ως εκ τούτου θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου χάρη στις επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου και στη νέα οδό εφοδιασμού της ΕΕ, δη Κομισιόν κατέληξε ότι, "σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, τα οφέλη του έργου, ως προς την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, υπερέχουν σαφώς των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού που ενδεχομένως να προκαλούσε η κρατική ενίσχυση."

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα