Oμήρου: Ώθηση στις σχέσεις Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Η διακοινοβουλευτική συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ δίνει και περαιτέρω ώθηση στην συνεργασία των τριών χωρών που έχει εγκαθιδρυθεί σε διάφορα επίπεδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της πρώτης τριμερούς συνάντησης μεταξύ των κοινοβουλευτικών επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων στα κοινοβούλια της Κύπρου,

της Ελλάδας και του Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η διακοινοβουλευτική συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών όχι μόνο διευκολύνει, αλλά δίνει και περαιτέρω ώθηση στην εν λόγω συνεργασία, που καθιερώθηκε σε ένα πλήθος επιπέδων».

Πρόσθεσε ότι οι τριμερείς κοινοβουλευτικές συναντήσεις μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για τα κοινοβούλια χωρών με κοινό τρόπο σκέψης να μοιραστούν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας, καθώς και να συνεργαστούν και να συντονίσουν την την εργασία, σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την τριμερή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

"Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών μας, βασίζεται στην κοινή μας βούληση να συνεργαστούμε για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας και η περαιτέρω αναβάθμιση αυτών των φιλικών δεσμών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη. Ειδικά, σε περιόδους μεγάλων αναταραχών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου μια σειρά από σοβαρές απειλές και προκλήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια ", είπε.

Συμπλήρωσε ότι η συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση αυτών των απειλών, θα αποδειχθεί σίγουρα επωφελής για τις τρεις χώρες και τους λαούς, καθώς και την περιοχή γενικότερα.

Ο κ. Ομήρου χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αβέρωφ Νεοφύτου, για πραγματοποίηση της τριμερούς κοινοβουλευτικής συνάντησης, λέγοντας ότι η συνάντηση αντικατοπτρίζει τις στενές σχέσεις και τη συνεργασία που έχει θεσπιστεί σε επίπεδο κυβερνήσεων μεταξύ των τριών χωρών.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι η συμμέτοχη στη συνάντηση είναι ευρεία και αντικατοπτρίζει το πολιτικό φάσμα των αντιπροσώπων του λαού στα εθνικά κοινοβούλιο, κάτι που όπως είπε, προσθέτει αξία στην τριμερή συνεργασία.

Τόνισε επίσης την κοινή μεσογειακή ταυτότητα των τριών χωρών, μέσα από την κοινή ιστορία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής.

Όπως είπε οι Κύπριοι πολύ υπερήφανοι για αυτή τους την ταυτότητα και για αυτό το λόγο η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει πάντα ενεργό ρόλο στην προώθηση της μεσογειακής διάστασης σε όλα τα κοινοβουλευτικά φόρα.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να συμβάλει στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και ευημερία στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή ειδικότερα.

"Είναι σε αυτό το πλαίσιο που οι σχέσεις καλής γειτονίας μας χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν την ευρύτερη δυνατή περιφερειακή συνεργασία. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένα καλό παράδειγμα », κατέληξε ο κ. Ομήρου.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα