Αμμόχωστος: Τουρκικοί σχεδιασμοί σε διπλό ταμπλό

Σε πλήρη συνάφεια με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως όμως τις αντιλαμβάνεται η Τουρκία, είναι οι σχεδιασμοί της Άγκυρας για την Αμμόχωστο, που αποκάλυψε χθες βράδυ το Σίγμα.

Είναι προφανές ότι το χθεσινό ρεπορτάζ έχει προκαλέσει και έντονο προβληματισμό, αλλά και εγρήγορση.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί, έστω και αν βρίσκονται μόνο στο αρχικό στάδιο, προστίθενται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εθνικό μας θέμα.

Τα δύο ζητήματα δε, είναι σε απόλυτη συνάφεια. 

Δια της ψυχολογικής βίας που εξασκούν, μέσω Οζερσάι και των "καλεσμένων" του στην περίκλειστη πόλη,

θέλουν να οδηγήσουν σε κατάθεση των όπλων ,από τους Αμμοχωστιανούς. Με στόχο να λάβουν τέτοιες αποφάσεις – πχ πώληση περιουσιών τους έναντι πινακίου φακής – ώστε να ανοίξει ο δρόμος για υλοποίηση των σχεδιασμών τους χωρίς να έρχονται, οι Τούρκοι, σε ευθεία σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα.

Και αυτά παράλληλα με τα θέλω τους στο Κυπριακό, που έχουν πλέον γίνει ξεκάθαρα. 

Δηλαδή θέλουν επί του εδάφους αλλαγή ισορροπιών. Αυτή είναι η τακτική που ακολουθούν και αυτό είναι που επιβάλλει η Τουρκία με τις ντιρεκτίβες της σε Οζερσάι και Ακιντζί.

Αφήνουν μεν τον πρώτο να κάνει τα όσα κάνει με την Αμμόχωστο, ώστε να φθείρει τις αντιστάσεις των Αμμοχωστιανών, ενώ τον κατοχικό ηγέτη τον καθοδηγούν μαξιμαλιστικά να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί εκ μέρους της Τουρκίας πριν καν υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Στόχος να παίξουν το παιχνίδι των συνομιλιών εκ του ασφαλούς, αν και εφόσον υπάρξουν βεβαίως διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα δια του τρόπου που η Τουρκία ενεργεί και τα όσα πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ ότι είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον Ακιντζί, δίνουν μία εικόνα ότι η Άγκυρα αφήνει ανοικτό το δέλεαρ για τον εκλεκτό της ενόψει παράνομων εκλογών, ώστε να αντλεί ότι ζητεί από τους εν δυνάμει υποψήφιους. Την ίδια ώρα που η ίδια όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, δεν θέλει να είναι στο προσκήνιο για ανάληψη ευθυνών, αλλά επιβάλλει στους Τ/κ να ενεργούν εκ μέρους της αφήνοντας την στο απυρόβλητο.

Και όλα αυτά πως αντιμετωπίζονται από το Προεδρικό;

Όσον αφορά την αντιμετώπιση από το Προεδρικό, όπως από χθες αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ, τα περί νομικής διερεύνησης για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχουν αφεθεί. Πλέον οι αξιωματούχοι μιλούν για διερεύνηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισορροπιών, καθώς και ανίχνευση του εδάφους στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται μακριά από την υποβολή προσφυγής γιατί γίνονται σκέψεις μήπως γυρίσει μπούμερανγκ και χαθούν ή αλλαχθούν ισχυρά ψηφίσματα όπως πχ. 550 και 789.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κομβική προς τούτο θα είναι η παρουσία του Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, σε έντεκα μέρες από σήμερα. Η ομιλία Αναστασιάδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης θα είναι η πλέον καθοριστική ως προς το τι θα γίνει παρακάτω.

Keywords
Τυχαία Θέματα