Περίεργες μεθοδεύσεις στο «Αργος»!

Περίεργες μεθοδεύσεις στο «Αργος»!11.09.2019Άρθρα

Σε άλλη εταιρία (;) πέρασε το δίκτυο των φορτηγών της διανομής Τύπου

Περίεργες κινήσεις παρατηρούνται στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» (ευρύτερων συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη), καθώς βασικές δραστηριότητές του μεταφέρονται (;) σε άλλες εταιρίες κάτω από τη «μύτη» της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα τοποθετούνται σε κομβικές θέσεις πρόσωπα που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο κλάδο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες

πληροφορίες, το μεταφορικό έργο του πρακτορείου, δηλαδή τα οχήματα που αποτελούν το δίκτυο διανομής, έχει ήδη περάσει στην εταιρία Κρητικές Διανομές Α.Ε. από την Εθνική Leasing

Εάν αληθεύουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, τότε είναι πιθανόν να γίνεται μια προσπάθεια «απογύμνωσης» του «Αργους» από τις δραστηριότητές του, γεγονός που σίγουρα καθιστά αβέβαιο το μέλλον του. Κι όλα αυτά ενώ η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του «Αργους», το οποίο είναι το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου που λειτουργεί στη χώρα μας.

Η επιχείρηση

Η εταιρία Κρητικές Διανομές Α.Ε., από την άλλη, συστήθηκε μόλις πριν από έναν χρόνο, με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ. Ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ο Παναγιώτης Πετρίδης και ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου συγγενικά του πρόσωπα.

Θα μπορούσε, δηλαδή, κανείς να μιλήσει για μια μικρή, οικογενειακή επιχείρηση, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από το Γενικό Εμπορικό Επιμελητήριο (ΓΕΜΗ)

Η εταιρία, που έχει έδρα στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Ελληνικό, λίγο καιρό μετά τη σύστασή της ανέλαβε ως υποπρακτορείο τη διανομή Τύπου στην Κρήτη και σχετικά άμεσα και κάποια άλλα υποπρακτορεία επιλεκτικά...

Ο κ. Πετρίδης, που δηλώνει «ελεύθερος επαγγελματίας», δεν είχε ποτέ στο παρελθόν παρόμοια δραστηριότητα. Αντιθέτως, τον συναντάμε να απασχολείται γενικά στον κλάδο της εστίασης και της ευρύτερης αναψυχής.

Πάντως, δεν είναι λίγες οι φωνές που υποστηρίζουν πως πίσω από τις Κρητικές Διανομές Α.Ε. είναι ο Γιάννης Κουρτάκης, ο οποίος -κατά δήλωσή του- είναι «φίλος» του κ. Μαρινάκη. Τόσο φίλος, που τον συντρόφευσε τις δύσκολες ημέρες και νύχτες της ατυχούς διαγωνιστικής διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών.

Ο Κουρτάκης εμφανίζεται να έχει συμμετοχή και στη μετοχική σύνθεση του «Αργους», χωρίς να μπορεί εύκολα να δικαιολογήσει οικονομική επιφάνεια.

Τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε στο ΓΕΜΗ πως η εταιρία Κρητικές Διανομές Α.Ε. τροποποίησε το καταστατικό της.

Στην πραγματικότητα, οι τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν προέβλεπαν την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Έτσι, η εταιρία μπορεί στο μέλλον -μεταξύ άλλων- «να συμμετέχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση με όμοιο ή παρεμφερή σκοπό, οποιουδήποτε εταιρικού τύπου ή να συγχωνεύεται με άλλες εταιρίες, να απορροφά άλλες επιχειρήσεις, να ιδρύσει θυγατρικές στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, να διασπάται σε δύο ή περισσότερες εταιρίες, να αποσχίζει κλάδους δραστηριότητας ή τμήματά της κ.λπ.».

Μπορεί ακόμα «να ιδρύσει εργοστάσια, αποθήκες, πρατήρια, γραφεία, καταστήματα, εκθέσεις, υποκαταστήματα και άλλες εγκαταστάσεις οπουδήποτε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου».

Προφανώς, η εταιρία Κρητικές Διανομές Α.Ε. ετοιμαζόταν για κάποιο μεγαλεπήβολο άνοιγμα, και όλα αυτά με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 24.000 ευρώ.

Λίγο καιρό αργότερα, σύμφωνα πάντα με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Εθνική Leasing μετέφερε στην εταιρία Κρητικές Διανομές Α.Ε. τα οχήματα που αποτελούν το μεταφορικό δίκτυο του «Αργους».

Φυσικά, εκτός από τα ερωτήματα που αφορούν το «Αργος», προκύπτει μια σειρά από ερωτήματα και για την ίδια τη μεταφορά του leasing. H εφημερίδα μας επικοινώνησε με την Εθνική Leasing, αλλά δυστυχώς τα στελέχη της δεν δέχτηκαν να μιλήσουν μαζί μας προκειμένου να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων.

Για παράδειγμα, να μας ενημερώσουν για τους όρους με τους οποίους έγινε η νέα μεταφορά, για το τι εγγυήσεις δόθηκαν και για το ποιος τη ζήτησε.

Ακόμα, για το αν η «Αργος» κάλυπτε τις υποχρεώσεις της ή ήταν ασυνεπής. Θέλαμε, τέλος, να διευκρινίσουν πώς εμπιστεύτηκαν μια εταιρία που έχει τόσο μικρό εταιρικό κεφάλαιο, η οποία ιδρύθηκε μόλις έναν χρόνο πριν και που, εκτός από κάποια μικρά υποπρακτορεία διανομής, δεν μοιάζει να έχει άλλη δραστηριότητα - και μάλιστα, για μια συνεργασία τόσο μεγάλης κλίμακας. Ολα αυτά μένει, προφανώς, να τα ανακαλύψουμε στο εγγύς μέλλον.

Η Εθνική Leasing

Αξίζει, όμως, να υπενθυμίσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα, της οποίας η Εθνική Leasing αποτελεί θυγατρική, ήταν η τράπεζα που το 2014 έδωσε στον Γιάννη Κουρτάκη -μεσούσης της κρίσης- δάνειο ύψους 960.000 ευρώ, προκειμένου να κάνει το ραδιοφωνικό του όνειρο πραγματικότητα και να ανοίξει τον σταθμό Παραπολιτικά, δεχόμενη ως ενέχυρο το ποσό των 1.266.000 από offshore η οποία φαίνεται ότι είναι ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μάλιστα, έναν χρόνο μετά τη σύναψη της αρχικής σύμβασης αυτού του δανείου, η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε να συμψηφίζονται οι δόσεις του με τα χρήματα από τις διαφημίσεις που θα έδινε η ίδια στην επιχείρηση του Γιάννη Κουρτάκη.

Συμφώνησε, δηλαδή, να χρηματοδοτήσει τον δανεισμό του ο Ελληνας φορολογούμενος. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πάντως, είχε αποφασίσει ομόφωνα τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του «Αργους», καθώς, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε, πιθανολόγησε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη μεριά του πρακτορείου.

Συγκεκριμένα, είχε διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης και διακριτική μεταχείριση σε σχέση με την πολιτική της επιστροφής των παρακρατηθέντων ποσών των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ των εκδοτικών επιχειρήσεων που είναι μέτοχοι του «Αργους» και μεταξύ των επιχειρήσεων που δεν μετέχουν στο «Αργος».

Μετά την απόφαση, το «Αργος» αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση της νέας εμπορικής πολιτικής και να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με το σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων. Τέλος, η επιτροπή είχε ορίσει εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα του πρακτορείου.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων παραδόθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού λίγες ημέρες μετά την παύση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της προέδρου, οπότε κανείς δεν γνωρίζει πλέον τι μέλλει γενέσθαι με αυτή την υπόθεση.

Όπως έχουμε γράψει το προηγούμενο διάστημα, η υπόθεση αυτή είναι σίγουρα μία από εκείνες που έκαναν την απομάκρυνση της κυρίας Θάνου... επείγουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα