Ακυρώθηκε από την Interpol το ένταλμα σύλληψης του Κύπριου συζύγου της Εφίμοβα

Η Interpol απέσυρε το ένταλμα σύλληψης εναντίον του συζύγου της Μαρίας Εφίμοβα που είχε εκδώσει κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε μια σύντομη επιστολή που έχει στην κατοχή της η ιστοσελίδα OCCRP, αναφέρεται ότι «από σήμερα ο Παντελής Βαρνάβα, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση στην Ελλάδα από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν θα είναι καταζητούμενος από την Interpol».

Υπενθυμίζεται ότι η Εφίμοβα

ήταν μια από τις πηγές της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια για το θέμα των Panama Papers και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος στη Μάλτα.  

Συγκεκριμένα, η δολοφονηθείσα δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει ότι το 60% του κεφαλαίου της τράπεζας προερχόταν από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η σύζυγος του πρωθυπουργού της Μάλτας φερόταν να είχε πάρει μέσω εταιρείας-βιτρίνας στον Παναμά 1 εκατ. δολάρια από τους Αζέρους. Η Εφίμοβα αρχικά εργάστηκε ως βοηθός του πρόεδρου της τράπεζας Αλί Σαντρ Χασεμί Νετζάντ. Πρόκειται για το πρόσωπο το οποίο συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι προσπάθησε να μεταφέρει σε αμερικανικές τράπεζες περί τα 115 εκατ. δολάρια, γεγονός που παραβίασε το οικονομικό εμπάργκο κατά της Τεχεράνης. Το ποσό αυτό σύμφωνα με δημοσιεύματα φερόταν να είχε εισπραχθεί στο πλαίσιο συμφωνίας του Ιράν με τη Βενεζουέλα για την κατασκευή 7.000 εργατικών κατοικιών στη λατινοαμερικανική χώρα. Μολονότι, ο Σαντρ Χασεμί Νετζάντ κηρύχθηκε ένοχος στη δίκη, οι κατηγορίες εξέπεσαν στο εφετείο. Τον Νοέμβριο του 2018 η άδεια της τράπεζας ανακλήθηκε από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, γεγονός για το οποίο η Pilatus Bank έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Μαρία Εφίμοβα υπήρξε πληροφοριοδότης της Γκαλίτσια, καθώς η διαφθορά που εντόπισε ότι συνέβαινε στην τράπεζα, φέρεται πως άγγιζε σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της Μάλτας. Έπειτα από τη δολοφονία της Γκαλίτσια και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της, η Μαρία Εφίμοβα ενεπλάκη σε μια υπόθεση που θυμίζει σενάριο πολιτικού και κατασκοπικού θρίλερ. Εναντίον της εκδόθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης τα οποία εκδόθηκαν το 2017 από τις αρχές της Μάλτας. Το πρώτο εκδόθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2017 και αφορούσε υπεξαίρεση, παράνομη απόκτηση περιουσίας, διακεκριμένη κλοπή, απάτη ή κατασκευή ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου και παραβίαση περιοριστικών όρων. Το δεύτερο ένταλμα εκδόθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2017 και αφορούσε. δημιουργία ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου, ψευδή κατηγορία κατά άλλου προσώπου και καταστροφή φήμης άλλου προσώπου. Τον Ιούνιο του 2018 ο Άρειος Πάγος έλαβε την απόφαση να μην εκδοθεί η Μαρία Εφίμοβα στη Μάλτα.

Αρχικά η Εφίμοβα λειτουργούσε σαν ανώνυμη πηγή της, αλλά όταν η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε, έφυγε απ’ τη χώρα με το σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά και αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Στις 16 Νοεμβρίου, ο σύζυγος της Εφίμοβα συνελήφθη στην Κρήτη μετά από αίτημα των Κυπριακών αρχών. Οι κατηγορίες εναντίον του ήταν όμοιες με όμοιες με αυτές που αντιμετώπιζε η Μαρία Εφίμοβα, βάσει εντάλματος σύλληψής του που είχε εκδοθεί στο παρελθόν από την Κύπρο

Μάλιστα, «μετά τη σύλληψη του συζύγου της, η Εφίμοβα έλαβε απειλητικά μηνύματα στο Facebook. Ένα απ’ αυτά έλεγε «Γύρνα στη Μάλτα αλλιώς θα σε βρούμε όπου και να σαι. Έχεις ανοιχτούς λογαριασμούς εδώ, παλιοψεύτρα!» Κατέθεσε το γεγονός στην αστυνομία και έκανε report στο Facebook την απειλή. Το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης δεν απάντησε καν».

Διαβάστε επίσης: Σε χώρα της ΕΕ βρίσκεται η Maria Efimova

Με πληροφορίες από OCCRP, documento

Keywords
Τυχαία Θέματα