Ψυχροπολεμικό το κλίμα μεταξύ ΣΕΕ και Υπουργείου Υγείας

Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και μελών της ΣΕΕ. Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικά της διάστασης απόψεων μεταξύ του Υπουργείου και μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. 

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα «ψυχρού πολέμου», με μέλη της ΣΕΕ να εκφράζουν πλέον δημόσια τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται για τη διαχείριση της πανδημίας, εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων και ενόψει του χειμώνα όπου και αναμένεται αύξηση των νέων

περιστατικών COVID19. 

Οι ενστάσεις για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, εκφράστηκαν κυρίως από τον Πρόεδρο της ΣΕΕ Κωνσταντίνο Τσιούτη και του μέλους της Χρήστο Πέτρου. Οι έθεσαν ζήτημα αναθεώρησης μέτρων και επιτάχυνση εμβολιασμών. 

Από το στρατόπεδο του Υπουργείου, διατείνεται πως ποτέ δεν υπήρξε διαφωνία με τις αποφάσεις της ΣΕΕ, όταν αυτές υπήρξαν ομόφωνες. 

Καλά ενημερωμένες πηγές του Υπουργείου Υγείας, σημειώνουν στο SigmaLive, πως ένα από τα θέματα που προκάλεσαν ρήξη στις σχέσεις της ΣΕΕ με το Υπουργείο, ήταν η απόφαση να χορηγείται ενισχυτική δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Johnson &Johnson μετά τους έξι μήνες, με την εισήγηση των Τσιούτη-Πέτρου, να χορηγείται μετά τους δύο μήνες. 

Όπως ενημερώνεται το SigmaLive, προκειμένου να μην υπάρξουν νομικά κωλύματα, ο Γενικός Εισαγγελέας, εισηγήθηκε όπως ακολουθούνται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. 

Δεύτερο ζήτημα που έφερε «τριγμούς», ήταν και η απόφαση της χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους άνω των 50 ετών, μετά την παρέλευση έξι μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό. 

Υπήρξε, όπως πληροφορούμαστε, έντονη άποψη από τρεις Επιδημιολόγους ώστε το όριο να παραμείνει στα 60 έτη και άνω, ωστόσο, η ομόφωνη απόφαση της ΣΕΕ, προέκρινε τη μείωση του ορίου ηλικίας. 

Η απόφαση αυτή, όπως σημειώνουν πηγές του Υπουργείου, έφερε αναστάτωση.  Αναστάτωση προκλήθηκε και με το διορισμό της νέας Επιτροπής για εμβολιασμούς. 

Όσον αφορά την εισήγηση του κ. Τσιούτη για rapid τεστ σε εμβολιασμένους, αυτή όπως λένε πηγές του Υπουργείου, τέθηκε μόνο σε συνέντευξη του σε εφημερίδα και ποτέ ενώπιον της Επιτροπής. 

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Κωνσταντίνο Τσιούτη, από τον οποίο και ζήτησε να τοποθετηθεί επί του θέματος, κάτι το οποίο αρνήθηκε, ωστόσο, να πράξει. 

Το SigmaLive επικοινώνησε με το μέλος της ΣΕΕ, Δρ. Γιώργο Πετρίκκο, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα όσα τεκταίνονται, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπολειτουργούμε». 

Σημείωσε πως πλέον δεν γίνονται συχνές συναντήσεις με τον Υπουργό, αλλά ούτε και με την ΣΕΕ.  Πλέον, τόνισε, «ανταλλάσσουμε email, και οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς να ερωτηθούμε». «Το θέμα είναι εάν το Υπουργείο χρειάζεται πλέον τις συμβουλές μας ή όχι», ανέφερε. 

Σχετικά με την απόφαση για ενισχυτική δόση στους άνω των 50, ο κ. Πετρίκκος ανέφερε πως λήφθηκε χωρίς να γίνει συζήτηση. 

«Υπάρχει έλλειψη συνεννόησης», κατέληξε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας έχει καλέσει τα μέλη της ΣΕΕ σε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, με θέμα συζήτησης τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Διαβάστε επίσης 

Χ. Αρμεύτης για πανδημία: Καλύτερη η κατάσταση όταν αποφάσιζαν οι Επιστήμονες

Keywords
Τυχαία Θέματα