Καρφώνει Τουρκία η Πολωνία για μεταφορά μεταναστών - Aπάντηση Τσαβούσογλου

Την Τουρκία και την αεροπορική εταιρία Turkish Airlines δείχνει ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki ως την χώρά που κρύβεται πίσω από την οργάνωση και μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία,  κάνωντας μάλιστα λόγο για ‘’πλήρη συγχρονισμό των τουρκικών ενεργειών με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία’’. «Δεν μας αρέσει’’, τόνισε «Πριν από έναν ή δύο μήνες, η Τουρκία φαινόταν να θέλει να συνεργαστεί στενά μαζί μας», πρόσθεσε. «Η βοήθειά μας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η βοήθειά μας στην προώθηση της

τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας, δυστυχώς αποδείχτηκε μονόδρομη χάρη. Και δεν μας αρέσει. Και το επισημαίνουμε στους Τούρκους φίλους μας».

«H Ρωσία και η Τουρκία είναι μεταξύ των τρίτων χωρών που η ΕΕ παρακολουθεί για πιθανό ρόλο τους στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο. Αξιωματούχοι της ΕΕ, ιδιαίτερα οι Γερμανοί, κατηγορούν τον τουρκικό εθνικό αερομεταφορέα Turkish Airlines - που πετά από την Κωνσταντινούπολη στο Μινσκ - καθώς και τον ρωσικό εθνικό αερομεταφορέας Aeroflot, ότι έκλεισαν τα μάτια στη διέλευση μεταναστών και προσφύγων. 

Διαβάστε επίσης: Μαρτυρίες μεταναστών για το πώς φτάνουν παράνομα στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Turkish Airlines ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι οι ισχυρισμοί ότι δημιουργεί «ένα έδαφος για παράνομη διακίνηση μετανάστευσης» είναι αβάσιμοι.

«Η εταιρεία μας φροντίζει να συμμορφώνεται με όλες τις προφυλάξεις και τις ευαισθησίες ασφαλείας σε συνεργασία με τις διεθνείς αρχές σε όλες τις πτήσεις της που εκτελούνται σε όλες τις γωνιές του κόσμου», δήλωσε ο αερομεταφορέας.

 H Toυρκία χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς ως «αβάσιμους».  Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως ούτε η Τουρκία ούτε η Turkish Airlines αποτελούν μέρος του μεταναστευτικού προβλήματος στα σύνορα της Λευκορωσίας: «και κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν μέρος ενός προβλήματος», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ζμπίγκνιεβ Ράου, κατά την οποία συζήτησαν την παράτυπη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Eξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρείται να εμφανιστεί ως μέρος του προβλήματος παρά το γεγονός ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο πρόβλημα, όπως επίσης και για τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Τουρκίας και Τουρκικών Αερογραμμών (ΤΗΥ). Τόνισε στον ομόλογό του ότι απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθύμισε επίσης στον συνομιλητή του ότι η κοινή γνώμη θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά για αυτές τις καταγγελίες και πρότεινε αρμόδιες ομάδες από την Πολωνία να έρθουν στην Τουρκία για να ενημερώσουν σωστά την κοινή γνώμη.


Ενημέρωσε Ε.Ε ο Πολωνός Πρωθυπουργός 

Τις προηγούμενες μέρες ο  Πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα πρότεινε τη σύγκληση συνόδου κορυφής της ΕΕ αφιερωμένη στην κατάσταση στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας το συντομότερο δυνατό. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Πολωνία προκειμένου να συζητήσει την μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε μια έκτακτη συνεδρίαση, όπου ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, παρουσίασε τις πληροφορίες της κυβέρνησης για την κατάσταση εκεί. Τον λόγο πήραν επίσης οι υπουργοί Άμυνας Mariusz Błaszczak και οι υπουργοί εσωτερικών υποθέσεων Mariusz Kamiński . Επίσης πραγματοποιήθηκε άλλη διάσκεψη στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας για το ίδιο θέμα.

Η κατάσταση στα σύνορα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε την Τρίτη το πολωνικό Radio Białystok,  δύο πολύ μεγάλες ομάδες μεταναστών κατευθύνθηκαν από τη Λευκορωσία στο πολωνικό έδαφος. Ομάδες τουλάχιστον δεκάδων αλλοδαπών κατάφεραν να σπάσουν τον φράχτη στην περιοχή του Krynki και της Białowieża. Σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή , κάποιοι από τους ανθρώπους κατάφεραν να επιστρέψουν στη συνοριακή γραμμή, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούνται ακόμη από αξιωματικούς.

Επιπλέον, το Belsat.eu προειδοποιεί, ότι χιλιάδες μετανάστες από το Κουρδιστάν έχουν ήδη κατασκηνώσει στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, ελπίζοντας να φτάσουν στην ΕΕ. Ενημερώνει επίσης ότι στην περίπτωσή τους, το κοινοβούλιο του Κουρδιστάν θα στείλει αντιπροσωπεία στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, η οποία θα ετοιμάσει λεπτομερή έκθεση για την τρέχουσα κατάσταση των μεταναστών και τα αίτια της μαζικής μετανάστευσης.

Ο πρωθυπουργός Morawiecki δήλωσε στην κοινοβουλευτική ομιλία ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκονται 1.800 άτομα στα κέντρα συνοριακής φρουράς», από τα οποία περίπου 300 «αποφάσισαν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους». «Δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα αεροπλάνο, ένα εισιτήρι και  ένα δέμα με είδη πρώτης και ανάγκης», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα