Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της ΕΝΙ

Θα έχει συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το Zorh
Ραγδαίες εξελίξεις, ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης και ανοικτό το παράθυρο εξαγωγών από το αιγυπτιακό κοίτασμα, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα, μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος-μαμούθ στην Αίγυπτο, ενώ η Κύπρος,

όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη απέναντι στα νέα ενεργειακά δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή. Σήμερα το πρωί στις 10:15, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές που ανακύπτουν από τα νέα δεδομένα.

Δεδομένης της ανακάλυψης του τεράστιου κοιτάσματος από τον ιταλικό κολοσσό στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, η σημασία της συνάντησης είναι τεράστια, καθώς δεν αποκλείεται να τεθούν επί τάπητος και θέματα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με την Αίγυπτο, αφού το κοίτασμα Ζohr συνορεύει με την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το «Σίγμα», ο διευθύνων σύμβουλος της ENI αμέσως μετά τη συνάντηση θα προβεί σε δηλώσεις, προκειμένου να ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει στη δημοσιότητα επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Περιθώρια εξαγωγών
Στο μεταξύ, κατά την ενημέρωση επιτροπών του ιταλικού κοινοβουλίου την Τετάρτη, ο κ. Ντεσκάλτζι χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις για παραγωγή 850 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το υπεργιγαντιαίο ενεργειακό κοίτασμα Ζohr που ανακάλυψε η ΕΝΙ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ ως «συντηρητικές».

«Οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές και μπορεί να αυξηθούν, αφού έχουμε βρει ένα άλλο κοίτασμα πιο κάτω», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Ντεσκάλτζι, αναφέροντας ότι ο επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να επιβεβαιώσει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού κολοσσού ενημέρωσε επίσης ότι η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή από το αιγυπτιακό κοίτασμα στο μέγιστο της ανάπτυξής του κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 κυβικών μέτρων την ημέρα και 30-35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο, ποσότητα την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος χρησιμοποιεί για εγχώρια κατανάλωση 46 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο για εξαγωγές. Ωστόσο κάτι τέτοιο, είπε, είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσει η ίδια η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Τυχερή η ENI
Το γεγονός ότι στο τεράστιο τεμάχιο φυσικού αερίου στην Αίγυπτο η EΝΙ έχει το 100% των δικαιωμάτων, πρόσθεσε, είναι κάτι αρκετά σπάνιο. «Υπήρχαν συνεργάτες που είχαν τη δυνατότητα επιλογής μέχρι το τέλος του Ιουλίου, αλλά, ευτυχώς για εμάς, και δυστυχώς γι' αυτούς, την αποκήρυξαν», παρατήρησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου.

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα
Τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Ντεσκάλτζι, η επένδυση για το κοίτασμα-μαμούθ της Αιγύπτου αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων θα καταρτιστεί το σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα οδηγηθεί στο ΔΣ. Όπως εξήγησε, η Αίγυπτος θέλει να αναπτύξει την ανακάλυψη γρήγορα το 2017, κάτι που αποτελεί εξαιρετικά σύντομο χρονοδιάγραμμα.
«Είναι ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, γενικά χρειάζεται τουλάχιστον ένας με ενάμιση χρόνος», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα