Ποινή κάθειρξης σε σύζυγο υπουργού

Η σύζυγος του υπουργού Κρατικής Ασφάλειας της Νότιας Αφρικής Σιγιαμπόνγκα Κουέλε, Σέριλ, καταδικάστηκε σήμερα σε 12ετή κάθειρξη "για συμμετοχή σε ένα διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών". Στην καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου στο Πιτερμαριτζμπούργκ αναφέρεται ότι "οι Σέριλ Κουέλε και Φρανκ Ναμπόλισα (Νιγηριανός) κρίνονται ένοχοι επειδή προσέλαβαν δύο γυναίκες γιά 'βαποράκια' διακίνησης ναρκωτικών από τη Νότια Αφρική προς το εξωτερικό--η μία από τις οποίες, η Τέσα Μπιτζ, Νοτιοαφρικανή, εκτίει ήδη στη Βραζιλία,
από το 2008, την ποινή της". Στην ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε ότι η διακίνηση των ναρκωτικών εκτεινόταν "από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Τουρκία".

Οι Κουέλε και Ναμπόλισα δήλωσαν αθώοι, ενώ οι συνήγοροί τους ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Στο μεταξύ, κόμματα της αντιπολίτευσης στη Νότια Αφρική κάλεσαν δημόσια τον Σιγιαμπόνγκα Κουέλε "να παραιτηθεί". Από την πλευρά του, ο υπουργός δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την καταδίκη της συζύγου του.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η κατάθεση μιας γυναίκας που κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να την καταστήσουν "βαποράκι διακίνησης ναρκωτικών".

Προηγουμένως, είχε αναγνωστεί και η κατάθεση της Τέσα Μπιτζ, που ελήφθη αφού φυλακίστηκε στη Βραζιλία, για "την προσωπική σύνδεσή της με την Κουέλε". Η Μπιτζ συνελήφθη στο αεροδρόμιο στο Σάου Πάουλου της Βραζιλίας το 2008, έχοντας στην κατοχή της περίπου 10 κιλά κοκαΐνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα