Ομιλία Δρούτσα σε διεθνή διάσκεψη στη Σόφια

Τη σημασία της ανάλυσης των δυναμικών εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή υπό το πρίσμα των ριζικών αλλαγών, που ξεκίνησαν στην Ευρώπη πριν από είκοσι χρόνια, ώστε οι χώρες της Ευρώπης αλλά και οι αναδυόμενες δημοκρατίες στον αραβικό κόσμο να αντλήσουν εμπειρία και να αποφύγουν, όσο το δυνατόν, τα λάθη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στη δημοκρατική μετάβασή τους, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας στην παρέμβασή του σε διεθνή διάσκεψη στη Σόφια.

Αφού σημείωσε ότι τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε δυναμική εξέλιξη και κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα και εξέφρασε λύπη, επειδή οι δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη επισκιάζουν μερικές φορές όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε την ανάγκη η κατάσταση σε κάθε χώρα να εκλαμβάνεται ως ξεχωριστή περίπτωση στην πορεία του εκσυγχρονισμού αλλά και της οικοδόμησης των νέων δημοκρατικών θεσμών.

Στη συνέχεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα βασικά διδάγματα της μετάβασης των βαλκανικών χωρών, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα δρώμενα στον αραβικό κόσμο, όπως επισήμανε.

«Η Ελλάδα, ως πλησιέστερος γείτονας στην περιοχή, παρακολούθησε πολύ στενά τη μεταβατική περίοδο, αλλά και, θα έλεγα, συνέβαλε ουσιαστικά στη σταθεροποίηση της περιοχής μας και στις μεταρρυθμίσεις, που συνεχίζονται ακόμα σε πολλές χώρες των Βαλκανίων. Το ουσιαστικό στοιχείο εδώ, το οποίο θα ήθελα να τονίσω, είναι, ότι εδώ εμείς είχαμε μια βασική κινητήρια δύναμη όλων των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στα Βαλκάνια: το όραμα της προσχώρησης στην ενωμένη Ευρώπη», τόνισε ο Δημήτρης Δρούτσας. Πρόσθεσε ότι σημαντική πρόοδο στην ενταξιακή πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν κάνει επίσης και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες, ωστόσο, «έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους».

Αφού αναφέρθηκε στη λεγόμενη «κούραση από τη διεύρυνση», ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, ότι η πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014», που ανέλαβε η Ελλάδα πριν από ενάμισι χρόνο αποσκοπεί στη νέα δυναμική, στο νέο πολιτικό ρυθμό αλλά και στην προσέγγιση των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ.

Ο κ. Δρούτσας επισήμανε, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική δεν μπορεί να εκλαμβάνεται σαν κινητήρια δύναμη των δημοκρατικών εξελίξεων στον αραβικό κόσμο για ευνόητους λόγους.

Κατόπιν τόνισε την ανάγκη να αποφεύγονται οποιεσδήποτε ερμηνείες και ανυπόστατα σχόλια περί υποτιθέμενης «υπαγόρευσης» ή «επιβολής λύσεων στις αραβικές χώρες εκ μέρους της Ευρώπης.

«Ως Ευρωπαίοι και ως Ευρωπαϊκή Ένωση εμείς πρέπει να βλέπουμε το πλάνο υποστήριξης των αραβικών χωρών σαν επένδυση για εμάς τους ίδιους. Επειδή μιλάμε για την εγκατάσταση της ειρήνης και της πραγματικής σταθερότητας στην περιοχή. Σταθερότητα και ειρήνη, που σημαίνουν ειρήνη και σταθερότητα για την ίδια την ΕΕ. Εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αυτή. Αυτή η οικονομική ανάπτυξη σημαίνει οικονομική ανάπτυξη για τη
Keywords
Τυχαία Θέματα