Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τα ΑΕΙ

Αλλαγές στο νόμο 4009/2011, ο οποίος καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, προκρίνει ως άμεσης προτεραιότητας ζήτημα η ΔΗΜΑΡ.

Σε συνεδρίασή του, το συντονιστικό του Τομέα Παιδείας και Τεχνολογίας της ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής την βουλευτή κυρία Μαρία Ρεπούση, ανέδειξε την ανάγκη να γίνουν τροποποιήσεις στο νόμο για τα ΑΕΙ ώστε να γίνει
λειτουργικός και εφαρμόσιμος. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν από τη ΔΗΜΑΡ, ο νόμος για τη δομή και τη λειτουργία των πανεπιστημίων έχει μείνει ανενεργός - λόγω των εγγενών προβλημάτων του αλλά και εξαιτίας των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει αλλαγές, οι οποίες σχετίζονται «με τις τεκμηριωμένες προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, και αφορούν:

- την επαναφορά των τμημάτων και των τομέων,

-την εκλογή των κοσμητόρων και τη ρύθμιση της δικαιοδοσίας τους σε σχέση με τις γενικές συνελεύσεις,

-την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις συγκλήτους και τα συμβούλια διοίκησης,

- τη μεταφορά των μεταπτυχιακών σπουδών από το επίπεδο του πανεπιστημίου στο επίπεδο της σχολής,

- την εξάντληση της θητείας των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου

-την άμεση χρηματοδότηση των πανεπιστημίων «ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν», όπως και τις απαραίτητες μεταβατικές διατάξεις που προκύπτουν από την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ.

Ουσιαστικά η ΔΗΜΑΡ, ως κυβερνητικός εταίρος, προαναγγέλει ότι θα κινηθεί δραστήρια στο χώρο της εκπαίδευσης , με στόχο να προχωρήσουν άμεσα «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», ιδιαίτερα στα ΑΕΙ.

Επίσης, επιμένει στη θέση της για τον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας, τονίζοντας ότι πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο χώρο ευθύνης του υπουργείου Παιδείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα