Μετακλήσεις αλλοδαπών εργατών

Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το καθεστώς των μετακλήσεων αλλοδαπών με σκοπό την εργασία, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Όπως κάνει γνωστό η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με την
Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται, η ισχύς των εγγυητικών επιστολών, την οποία καταθέτουν οι εργοδότες για τη μετάκληση δε θα είναι αόριστης διάρκειας, αλλά 18 μηνών.

Με τη ρύθμιση αυτή, απαλλάσσονται οι εργοδότες από τη δέσμευση σημαντικών χρηματικών ποσών για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα δίνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες ένα ικανό χρονικό διάστημα για την επεξεργασία των σχετικών αιτήσεων, κάνει γνωστό η υφυπουργός. Επίσης, για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, σε περίπτωση μετάκλησης υπηκόου τρίτης χώρας για εργασία, η αποστολή των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων για εργασία στην Ελλάδα μπορεί να διενεργηθεί, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου εργοδότη και υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνει τα έξοδα αποστολής, μέσω ταχυμεταφοράς των ΕΛΤΑ ή ιδιωτικών εταιρειών.

Για το τρέχον έτος, πάντως, ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απαιτούμενη υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία, όσον αφορά στο έτος 2011, που χορηγούνται σε υπηκόους τρίτων χωρών, ανά νομό, είδος και διάρκεια απασχόλησης, και έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία χωρίς να παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Καρασμάνη, με την οποία χαρακτήριζε απαράδεκτη την καθυστέρηση στην μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης και τη συνέχιση καταβολής εγγυητικών επιστολών από τους αγρότες.

"Παρά την κυβερνητική δέσμευση για την άρση των εγγυητικών επιστολών, καθώς επίσης για την απλούστευση κι επιτάχυνση των διαδικασιών, σήμερα παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο, οι αγρότες του Νομού Πέλλας να συνεχίζουν να πληρώνουν τα ίδια αυξημένα ποσά με πέρυσι σε εγγυητικές επιστολές, ενώ παράλληλα η διαδικασία της μετάκλησης παραμένει το ίδιο χρονοβόρα, καθώς ουδεμία ουσιαστική αλλαγή επήλθε επ' αυτής", έχει επισημάνει ο κ. Καρασμάνης, προειδοποιώντας ότι το αποτέλεσμα είναι να έχει ήδη αρχίσει η παραγωγή σπαραγγιού και οι αγρότες να μην έχουν εργάτες να το συγκομίσουν, αν και έχουν προκαταβάλει εγγυητικές επιστολές για εργάτες που τους έχουν άμεσα ανάγκη.

Επίσης, ο κ. Καρασμάνης έχει τονίσει ότι "η μετατροπή των εγγυητικών επιστολών από αόριστης διάρκειας σε 18μηνες είναι δώρον-άδωρον, καθώς από τη μία δεν απαλλάσσουν τους εργοδότες από τη δέσμευση σημαντικών χρηματικών ποσών, και από την άλλη, στην πράξη, η επιστροφή των εγγυητικών επιστολών ουδέποτε ξεπερνά τους 18 μήνες.
Keywords
Τυχαία Θέματα