Τα μαζεύουν και φεύγουν από την Ιαπωνία

Κατά 7,5% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι μειώθηκε πανεθνικά στην Ιαπωνία η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος το μήνα που ακολούθησε τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, σύμφωνα με υπολογισμό που έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς στηριζόμενο σε στοιχεία που πήρε από το Συμβούλιο του Συστήματος Ηλεκτρικού Ρεύματος της Ιαπωνίας.

Η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές που καλύπτονται από την Tokyo Electric Power
Co (Tepco), στην οποία αναλογεί φυσιολογικά περίπου το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιαπωνία, έπεσε κατά 15,9% το μήνα μετά το σεισμό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα καθημερινά στοιχεία του Συμβουλίου δείχνουν επίσης ότι υπάρχει ζήτηση για ανεξάρτητους παροχείς ηλεκτρικού ρεύματος στην ίδια περιοχή.

Τέλος η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος στις περιοχές που καλύπτει η Tohoku Electric Power Co, η εταιρεία που υπέστη τις περισσότερες ζημιές από το σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε, έχει μειωθεί κατά 25,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παράλληλα οι Φιλιππίνες έδωσαν σήμερα εντολή για τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό περίπου 2.000 φιλιππινέζων πολιτών που διαμένουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μετά την αναβάθμιση από τις ιαπωνικές αρχές στην τελευταία βαθμίδα, στο επίπεδο 7, της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στο σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

"Αναλάβαμε δράση για τον επαναπατρισμό σε υποχρεωτική βάση των Φιλιππινέζων που βρίσκονται εντός ακτίνας 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άλμπερτ ντελ Ροσάριο σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι η εντολή αυτή έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους Φιλιππινέζους που έχουν παντρευτεί ιάπωνα πολίτη.

Επίσης ο ντελ Ροσάριο διευκρίνισε ότι γι' αυτούς που ζουν μεταξύ των 50 χιλιομέτρων και των 100 χιλιομέτρων από τον σταθμό, οι αρχές των Φιλιππίνων προβλέπουν και παρέχουν προαιρετικά τον επαναπατρισμό τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα