Συναυλίες Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και χορωδίας ΕΡΤ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμπράττει με τη χορωδία της ΕΡΤ και φιλοξενεί στην Κύπρο παγκοσμίου φήμης μουσικούς σε δύο συναυλίες με το περίφημο ορατόριο του Τζιάκομο Ροσίνι «Stabat Μater». Οι συναυλίες φιλοξενούνται απόψε κι αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία .

Τo «StabatΜater» του Ροσίνι,
κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις κατά καιρούς απόπειρες διαφόρων συνθετών (Παλεστρίνα, Περγκολέζι, Σούμπερτ, Χάιντν κ.ά.) να μελοποιήσουν τον ομότιτλο ύμνο για την Ολονυκτία της Παναγίας στον Σταυρό του Ιησού, η «πατρότητα» του οποίου αποδόθηκε στον φραγκισκανό μοναχό Τζιακοπόνε ντα Τόντι (13ος αιώνας).

Ο ύμνος αποτελείται από 20 τρίστιχες στροφές και ψάλλεται συνήθως στην Καθολική Εκκλησία κατά τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. Στην Κύπρο παρουσιάζεται για πρώτη φορά με 55μελή ορχήστρα και 40μελή χορωδία.

Οι δύο συναυλίες θα δοθούν υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του πολυβραβευμένου Έλληνα αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού, με σολίστ τους Κύπριους Κατερίνα Μηνά (σοπράνο) και Κωνσταντίνο Γιαννούδη (μπάσο) και τους Ιταλούς Έλενα Μπελφιόρε (μέτζο-σοπράνο) και Ντανιέλε Τζανφαρντίνο (τενόρο).
Keywords
Τυχαία Θέματα