Το σχέδιο κατασκευής του Μπέλενε

Η τύχη του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε θα κριθεί στο Λονδίνο, σχολιάζει η ρωσική εφημερίδα "Κομερσάντ" σχετικά με την κατασκευή του συγκεκριμένου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο συμβόλαιο το οποίο υπέγραψε η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας με τη βρετανική τράπεζα HSBC, η οποία το επόμενο δίμηνο θα μελετήσει την οικονομική πλευρά του σχεδίου ώστε να δώσει απάντηση (όπως ελπίζει η επίσημη Σόφια) στο κρίσιμο ερώτημα
αν θα υπάρχει ή όχι αγορά για το ρεύμα που θα παράγουν οι δύο αντιδραστήρες του νέου σταθμού.

Το Μπέλενε θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν εξυπηρετεί τα οικονομικά και τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας, όπως ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ και Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.

Το θέμα του Μπέλενε απασχολεί τα βουλγαρικά ΜΜΕ από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τράικοφ ανήγγειλε την απόλυση του διευθυντή της βουλγαρικής Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, Κρασιμίρ Παρβάνοφ, επειδή υπέγραψε μια ασύμφορη, όπως τονίστηκε, συμφωνία με τους εκπροσώπους της ρωσικής ανάδοχης εταιρίας του Μπέλενε, που δεσμεύει τη Βουλγαρία να υπογράψει την οριστική συμφωνία με τους κατασκευαστές σε δύο μήνες.

Στη συνέχεια, κατόπιν συνάντησης με το διευθυντή της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Ντιάνκοφ, ο οποίος έλειπε στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ακύρωσε την απόλυση του Παρβάνοφ, απευθύνοντας προειδοποίηση στον Τράικοφ για τις αποφάσεις του.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Τράικοφ ενημέρωσε τη Βουλή για τη συζήτηση που είχε με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σματκό, στη Μόσχα, στην οποία συμφωνήθηκε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το Μπέλενε ύστερα από την ολοκλήρωση του έργου των Βρετανών συμβούλων και με γνώμονα αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφαλή χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

"Η απόφαση του Βούλγαρου πρωθυπουργού να αφήσει την υπόθεση Μπέλενε στις αρμοδιότητες του Τράικοφ οπωσδήποτε δημιουργεί ερωτηματικά για τη τύχη του έργου", σχολίασε η "Κομερσάντ".

Από την πλευρά της, η αριστερή αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση "να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να κάνει το νέο πυρηνικό σταθμό, ύστερα από δύο χρόνια, κατά τα οποία η κυβέρνηση απλώς δεν κάνει τίποτα για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων, που θα μπορούσαν να λυθούν σ' έναν μήνα το πολύ σε μια προσπάθεια υπονόμευσης του σχεδίου Μπέλενε", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Ρούμεν Οβτσάροφ.
Keywords
Τυχαία Θέματα