Μεσογειακή συνάντηση για την μετανάστευση

Οι Μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα την αλληλεγγύη ολόκληρης της Ένωσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μαζική εισροή μεταναστών λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Λιβύη και τη γειτονική Τυνησία, κυρίως στην Ιταλία και τη Μάλτα.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί πέντε χωρών, της Κύπρου,
της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας, συνήλθαν στη Λευκωσία και συζήτησαν τις δραματικές εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του κύματος παράνομων μεταναστών και αιτητών ασύλου.

Η σύνοδος, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Νεοκλή Συλικιώτη ήταν η δεύτερη του είδους της, μετά την πρώτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρώμη. Συμμετείχαν ο Έλληνας Υπουργός για την Προστασία του Πολίτη, Χρίστος Παπουτσής, ο Μαλτέζος Υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Carmello Mifsud Bonnici, ο Ιταλός Υφυπουργός Εσωτερικών Alfredo Mantovani, ο Ισπανός Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Μετανάστευσης Arturo Avello Diaz Del Corral, και ο Γάλλος πρέσβης στην Κύπρο Jean Marc Rives, υπό το καθεστώς του παρατηρητή, λόγω απουσίας του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών σε επισκέψεις στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν, επίσης, μέλη των αντιπροσωπειών της κάθε χώρας.

Οι κοινές θέσεις των μεσογειακών κρατών μελών, όπως αυτές καταγράφονται στην Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας, θα παρουσιαστούν από τον Κύπριο Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Μαΐου 2011.

"Κοινή μας άποψη είναι, πως οι εξελίξεις αυτές φέρνουν την ΕΕ στο σύνολο της αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων, στις οποίες οφείλει να ανταποκριθεί συλλογικά. Τα μεσογειακά κράτη μέλη, που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και δεχόμαστε δυσανάλογες πιέσεις από τα αυξανόμενα μικτά μεταναστευτικά ρεύματα, δεν θα πρέπει, ούτε και μπορούμε, να αφεθούμε από μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις", δήλωσε ο κ. Συλικιώτης μετά το πέρας της υπουργικής συνόδου.

Πρόσθεσε ότι στην κοινή διακήρυξη των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ περιλαμβάνονται λεπτομερείς προτάσεις για υλοποίηση των κοινών θέσεων που συμφωνήθηκαν στη Ρώμη.

Συγκεκριμένα, για την ορθή αντιμετώπιση από τα μεσογειακά κράτη μέλη των αυξανόμενων παράνομων μεταναστών και ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να προχωρήσει στη λήψη των ακόλουθων μέτρων:

1. Την άμεση και συγκεκριμένη οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών του νότου, με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης για αντιμετώπιση απρόβλεπτων ανθρωπιστικών καταστάσεων κρίσης.

2. Την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων του FRONTEX με τις χώρες της περιοχής, με στόχο να συμφωνηθεί ένα σύστημα κοινής περιπολίας των ακτών τους και περαιτέρω ενίσχυση του Οργανισμού ώστε να συνε
Keywords
Τυχαία Θέματα