Ημερίδα για την έννοια και τη σημασία της ΑΟΖ

Στην έννοια και τη σημασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ήταν αφιερωμένη σημερινή ημερίδα που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι, σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, που είναι "φυσικό" δικαίωμα των κρατών, η ΑΟΖ πρέπει προηγουμένως να ανακηρυχθεί από το ενδιαφερόμενο κράτος.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί τη δημιουργία ΑΟΖ στο Αιγαίο, θέλει όμως διαχωρισμό θαλασσίων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί στην πρώτη περίπτωση η ΑΟΖ δυσχεραίνει τη θέση της, ενώ στη δεύτερη η ακτή των 1700 χλμ. της προσφέρει δυνατότητες διεκδίκησης, παρατήρησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι το στοιχείο στο Αιγαίο που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες και επιχειρήματα στην Ελλάδα, είναι η ύπαρξη συνεχούς, αδιάσπαστης σχέσης ανάμεσα στα ηπειρωτικά εδάφη και τα ελληνικά νησιά. Υπογράμμισε επίσης ότι, σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ατυχής ο περιορισμός από ελληνικής πλευράς των επιχειρημάτων στην ύπαρξη του Καστελόριζου, γιατί τα ελληνικά δικαιώματα στηρίζονται επίσης στη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη.

Σχολιάζοντας τον τουρκικό ισχυρισμό ότι το Καστελόριζο δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ο κ. Ροζάκης αναφέρθηκε στις αποφάσεις για τα Νορμανδοαγγλικά νησιά, τη διαφορά Λιβύης/Τυνησίας και Ρωσίας/Ουκρανίας για τη Νήσο των Όφεων, για να προβλέψει ότι, αν κληθεί να κρίνει το ζήτημα το Δικαστήριο της Χάγης θα δώσει υφαλοκρηπίδα αναγνωρίζοντας επήρεια στο Καστελόριζο, θα λάβει όμως υπόψιν του και τη μεγάλη έκταση των τουρκικών ακτών.

"Δεν μπορώ να απαντήσω στο κατά πόσον θα αποκτηθεί μια τεράστια έκταση από την Ελλάδα", ως αποτέλεσμα μιας απόφασης για το θέμα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο επίσης καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης εκτίμησε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σε ισχυρή πολιτική θέση λόγω της συμμετοχής τους στην ΕΕ. Τόνισε τη σημασία της εμπλοκής των ευρωπαϊκών θεσμών στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τα γειτονικά κράτη, τα ζητήματα λαθρομετανάστευσης, ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, μεσογειακής συνεργασίας (ομάδα Εληά), ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής, για να υπογραμμίσει τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Βαληνάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διατήρηση της απειλής πολέμου από την Τουρκία, λέγοντας ότι πρέπει να απαντηθεί μέσω των όρων της πορείας της προς την ένταξη ΕΕ, την οποία, όπως είπε, "στηρίζουμε επί της αρχής". Υποστήριξε την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τη Λιβύη, που θα μπορούσε να γίνει στη βάση αναγνώρισης του "κλεισίματος" του κόλπου της Σύρτης, σε αντάλλαγμα της αναγνώρισης επήρειας στα ελληνικά νησιά. Στα πλαίσια εξάλλου της ελληνικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, δεν θα έπρεπε να αφήνονται τα τουρκικά σκάφη να αλωνίζουν στην υποψήφια περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ.

Χρειαζόμαστε την ΑΟΖ και πρέπει να ανακηρυχθεί, γιατί
Keywords
Τυχαία Θέματα