Καταδικάστηκαν μέλη της ΕΤΑ

Ο Πέντρο Εσκισάμπελ Ουρτουσάγκα, επονομαζόμενος "Σέρπα", που φέρεται ως πρώην ηγετικό στέλεχος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, καταδικάστηκε από γαλλικό δικαστήριο σε κάθειρξη 17 ετών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο "Σέρπα" ήταν πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΤΑ και "υπεύθυνος της στρατιωτικής πτέρυγας" της οργάνωσης. Σε βάρος του είχε ασκηθεί δίωξη για οργάνωση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας, εκβιασμό
και χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο συγκατηγορούμενός του, Χοσέ Μανουέλ Ουγκαρτεμέντια Ισάσα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών. Η ποινή αυτή θα συγχωνευτεί με την τριετή φυλάκιση που του είχε επιβληθεί το 2006 για οπλοκατοχή και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τρομοκρατική ενέργεια.

Οι δύο Ισπανοί είχαν συλληφθεί στο Κοσάντ της νότιας Γαλλίας τον Απρίλιο του 2005 ενώ έβγαιναν από ένα καθαριστήριο απ' όπου είχαν παραλάβει ένα σακίδιο το οποίο είχαν εγκαταλείψει εκεί τρεις ημέρες νωρίτερα. Μέσα στο σάκο βρέθηκαν ένα ημιαυτόματο πιστόλι και ένα κουτί με σφαίρες. Υπήρχε επίσης ένα σημειωματάριο όπου είχαν γράψει σχόλια για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν εάν η Μαδρίτη κέρδιζε την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Στις αρχές Απριλίου του 2005, σε ένα διαμέρισμα του Μπανιέρ-ντε-Μπιγκόρ όπου διέμενε ο Εσκισάμπελ, βρέθηκαν δύο σακίδια που περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα