"Το ΔΗΚΟ θα αποφασίσει αν θα φύγει από την κυβέρνηση"

Ο πρόεδρος Χριστόφιας έριξε στο ΔΗΚΟ το "μπαλάκι" για τη στάση του έναντι της κυβέρνησης, στην οποία μετέχει με τρεις υπουργούς. Απαντώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την έντονη αντιπολίτευση από πλευράς ηγετικών στελεχών του ΔΗΚΟ, τόσο σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και στο κυπριακό, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «δεν πρόκειται να πατάξει το ΔΗΚΟ» και πρόσθεσε
με νόημα: «είναι δικό του (του ΔΗΚΟ) θέμα να αποφασίσει, εάν θέλει να φύγει από την κυβέρνηση, ή να παραμείνει».

Είπε επίσης, ότι έχει συνεχή επαφή με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, στην οποία λένε «τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη». Όταν έχω παράπονα, πρόσθεσε, ασφαλώς και τα κάνω.

Πάντως, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμησή του για τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησής του, που προέρχονται από το ΔΗΚΟ, για την αφοσίωσή τους στο κυβερνητικό έργο.

Ερωτηθείς σε σχέση με την πολιτική της Κυβέρνησης να καταστεί ενεργειακό κέντρο της περιοχής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι υπογράφηκε συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τον Λίβανο (και αναμένεται η επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο στη Βηρυτό), επικυρώθηκε η ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ισραήλ και εξέφρασε την ευχή να υπογραφεί σύντομα και συμφωνία με τη Συρία.

Είπε στο σημείο αυτό ότι η Τουρκία διαδραματίζει αρνητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι «αγνοούμε και δεν είναι αλαζονεία αυτό, τις απειλές της Τουρκίας, είμαστε Ευρωπαϊκή χώρα, επικυρώσαμε τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμένουμε να συνομιλούμε με τους γείτονές μας στη βάση αυτή της Συνθήκης».

Σε ό,τι αφορά στο Ισραήλ, είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρά «χωρίς να λέει μεγάλα λόγια» και έκανε έκκληση στους λειτουργούς που ασχολούνται με τα θέματα αυτά να «αφήσουν τους χειρισμούς στον Πρόεδρο, στον Υπουργό, χωρίς πολλά λόγια».

«Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια σε αυτά τα ζητήματα. Χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, έργο. Εάν κατορθώσουμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας, τους στόχους μας σε αυτό το ζήτημα, θα είναι μια τεράστια προσφορά στον κυπριακό λαό». Επίσης, σημείωσε ότι στον τομέα του ενεργειακού γίνεται αθόρυβα εργασία και με την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος Χριστόφιας άσκησε έντονη κριτική για ορισμένους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Ιδιαίτερα άφησε αιχμές κατά του ΑΝΤ1 Κύπρου ότι «δεν προβάλει το κυβερνητικό έργο, ούτε καλεί εύκολα στα διάφορα πάνελ του εκπροσώπους του ΑΚΕΛ».

Σε μια πρώτη αντίδραση ο Δημοκρατικός Συναγερμός υποστήριξε ότι ο απολογισμός του προέδρου Χριστόφια επιβεβαίωσε αυτό που βιώνει καθημερινά ο Κύπριος πολίτης: «ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Σε αποψινή ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης «εξαντλείται στη μετατόπιση των ευθυνών της σε όλους τους άλλους: στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, στα κόμματα, στα Μέσα Ενημέρωσης, ακόμη και στις π
Keywords
Τυχαία Θέματα