«Αθλητές με αναπηρία και media»

«Η κοινωνία και τα media θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στους αθλητές με αναπηρία και η ευαισθητοποίηση αυτή θα πρέπει να αρχίσει από το σχολείο». Αυτός ήταν ο άξονας των τοποθετήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσαν τα τμήματα αθλητικής δημοσιογραφίας των ΙΕΚ Ξυνή Θεσσαλονίκης.

Η Παρολυμπιονίκης της κολύμβησης, Μαρία Καλπακίδου, που συμμετείχε στους
Παρολυμπιακούς του Σίδνεϋ, της Αθήνας και του Πεκίνου και κατέκτησε μετάλλια, εξέφρασε τον προβληματισμό της για το μέλλον του παραολυμπιακού αθλητισμού στην Ελλάδα και για την αντιμετώπιση των ΑμεΑ από τα media: «Δεν αρκεί η επιτυχία. Εάν σας ρωτήσω ποιον Παρολυμπιονίκη ξέρετε, δύσκολα θα μου πείτε έστω και ένα όνομα. Αντιθέτως, ξέρετε αρκετούς Έλληνες αθλητές που παίρνουν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κάνουν διακρίσεις. Η ίδια διάκριση αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τα media και αυτό το διαπίστωσα στους Αγώνες της Αθήνας. Οι αθλητές ΑμεΑ θέλουν να μην αισθάνονται μόνοι τους. Χρειάζονται κίνητρο και ψυχική συμπαράσταση από την κοινωνία».

Ο προπονητής της αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, Γιώργος Μαθάς, τόνισε ότι «επιβάλλεται να αυξηθούν οι προσπάθειες για την ενεργητική συνύπαρξη της κοινωνίας με την αναπηρία. Είναι θέμα κουλτούρας και πιστεύω ότι οι προσπάθειες που γίνονται να περάσει το μήνυμα στα σχολεία θα αποφέρουν αποτελέσματα».

Το μέλος της ΕΟΕ (Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), Στέλιος Αγγελούδης, μίλησε για αδιαφορία που δείχνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας απέναντι στα ΑμεΑ και τόνισε: «Η συνύπαρξη με τα άτομα με διαφορετικότητα είναι αναγκαία και η όποια προσφορά δεν πρέπει να γίνεται στη λογική της ελεημοσύνης. Τα ΜΜΕ δεν κάνουν τίποτε άλλο απ’ ό,τι κάνουμε όλοι εμείς με τις πράξεις και τις παραλήψεις απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Αναδεικνύουν πρόσωπα του επαγγελματικού αθλητισμού, ό,τι δηλαδή ''πουλάει'', και αδιαφορούν για την ανάδειξη της δύναμης και τους πάθους των ΑμεΑ.».

Ο πρώην πρόεδρος του «ΚΑΠΠΑ 2000» (Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού), Νίκος Μακραντωνάκης, τόνισε ότι υπάρχει μια κρίση αξιών στην κοινωνία μας και συμπλήρωσε: «Έχοντας θεσμικό ρόλο στο ''ΚΑΠΠΑ 2000'' αισθάνθηκα πολλές φορές απογοήτευση γιατί διαπίστωσα ότι οι ευαισθησίες της κοινωνίας απέναντι σε μη εμπορευματοποιημένες προσπάθειες είναι μηδαμινή. Επιβάλλεται η συνύπαρξη της κοινωνίας με τα ΑμεΑ τα οποία αριθμούν περίπου 38 εκατ. παγκοσμίως».
Keywords
Τυχαία Θέματα