Η Κίνα απελευθέρωσε βετεράνο ακτιβιστή

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δεχτεί να συζητήσει την προσεχή εβδομάδα στην Ουάσινγκτον θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισοτιμίας του γιουάν προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν θα συζητήσει μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι η ίδια αποφασίζει για τη νομισματική της πολιτική.

"Νομίζω ότι πρέπει να συστήσουμε στις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πως η πρόοδος της Κίνας εκτείνεται και τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μην ανησυχούν για μεμονωμένες περιπτώσεις", δήλωσε ο κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κούι Τιανκάι,
τρεις ημέρες μετά την έναρξη του ετήσιου αυτού διαλόγου για θέματα οικονομίας και στρατηγικής.

"Ελπίζουμε ότι οι ξένες χώρες, παρατηρώντας την πρόοδο της Κίνας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα υιοθετήσουν μια πιο αμερόληπτη προσέγγιση, δηλαδή θα κρίνουν τον κινεζικό τρόπο εξέτασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιο ευνοϊκά", πρόσθεσε ο αξιωματούχος ενώ στο Πεκίνο εντείνει τα μέτρα καταστολής σε βάρος των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ οι ΗΠΑ κάλεσαν εκ νέου αυτή την εβδομάδα την Κίνα να επανεκτιμήσει ταχύτερα την ισοτιμία του γιουάν, ο κινέζος υφυπουργός Οικονομίας τόνισε από την πλευρά του ότι η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος άπτεται του "κυρίαρχου δικαιώματος της χώρας".

"Στο σημείο αυτό, ειλικρινά, θέλω να πω ότι εμείς (η Κίνα και οι ΗΠΑ) έχουμε διαφορετικές απόψεις που καθιστούν απαραίτητες τις συνομιλίες", δήλωσε ο Τσου Γκουανγκγιάο.

Τόνισε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα αντιμετωπίζονται ισότιμα με τις κινεζικές επιχειρήσεις απορρίπτοντας τις κατηγορίες που πρόσφατα διατύπωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γκάρι Λοκ.

Από την πλευρά του, ο Τσου είπε ότι "έχουμε δεχθεί πολλές διαμαρτυρίες κινεζικών εταιριών που αφορούν τα εμπόδια που συναντούν κατά την είσοδό τους στην αμερικανική αγορά.

Ο Κερτ Κάμπελ, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για την Ανατολική Ασία, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προτιμά να εξετάζει το θέμα "όχι γενικά αλλά ειδικά" επιδιώκοντας απαντήσεις σε συγκεκριμένες μεμονωμένες περιπτώσεις στην Κίνα.

Δεκάδες κινέζοι διαφωνούντες συνελήφθηκαν, τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους τις τελευταίες εβδομάδες καθώς το Πεκίνο θέλει να εμποδίσει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αρχής του.

Οι αρχές κάλεσαν χθες Πέμπτη τους ξένους να απόσχουν από σχόλια για την κράτηση του καλλιτέχνη Αϊ Ουέιουεϊ, την ώρα που εντείνονται οι δημόσιες ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες υπέρ αυτής της ιδιαίτερα επικριτικής για το καθεστώς προσωπικότητας.

Παράλληλα οι κινεζικές αρχές απελευθέρωσαν ένα βετεράνο ακτιβιστή των εργατικών δικαιωμάτων ύστερα από 10 χρόνια στη φυλακή για "υποκίνηση ανατροπής της κρατικής εξουσίας", ανακοίνωσαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Λι Ουάνγκγιάνγκ, 60 ετών, βγήκε από τη φυλακή της κεντρικής επαρχίας Χιουνάν χθες Πέμπτη, δήλωσε η οικογένειά του στην οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στην
Keywords
Τυχαία Θέματα