Ερχονται οι...ευέλικτες σχέσεις εργασίας

Νέο κεφάλαιο στο εργασιακό τοπίο ανοίγει η συναίνεση του υπουργείου Εργασίας στις προτάσεις της «μικρής» τρόικας, που ζήτησε ευελιξία του χρόνου και του ωραρίου εργασίας, καθώς και της διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Η συμφωνία θα κυρωθεί με τους επικεφαλής της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ προτού πάρουν τη μορφή νομοθετήματος θα τεθούν υπόψη των κοινωνικών εταίρων.

Συγκεκριμένα, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας συζητείται να μπορεί να υιοθετηθεί μόνο με επιχειρησιακή ή κλαδική σύμβαση μεταξύ του εργοδότη και του σωματείου. Επίσης, μειώνεται το κόστος των αποζημιώσεων
σε εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η διάρκεια των οποίων επεκτείνεται από δύο σε τρία έτη πριν την υποχρεωτική μετατροπή τους σε αορίστου.

Παράλληλα, επετεύχθη και συμφωνία γι α τη συμπληρωματική χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ με 750 εκατ. ευρώ και του ΙΚΑ με 550 εκατ. ευρώ.

Λεπτομέρειες για τη διαφωνία με την τρόικα σχετικά με τα επιδόματα του ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ έδωσε μιλώντας στη ΝΕΤ FM η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα.

«Υπήρξε μια διαφωνία, η οποία ήταν αρκετά έντονη την πρώτη μέρα της συζήτησης, τη δεύτερη επειδή τα στοιχεία μας ήταν πιο οργανωμένα, νομίζω ότι τελικά πείστηκαν και έτσι έχουμε το αρχικό οκ τουλάχιστον από την πλευρά της τρόικας για να προχωρήσουμε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών κατά 6% περίπου χτυπά τα έσοδα των κοινωνικών ταμείων. Είναι προφανές ότι το ΙΚΑ θα χάσει πάνω από 1,5 δις ευρώ για το 2011. Προσπαθήσαμε να πείσουμε την τρόικα ότι η δυναμική της ελληνικής οικονομίας δεν μπορούσε να προβλεφθεί πριν από 6 μήνες και επιτάσσει τώρα την ανάγκη μιας επιπλέον επιχορήγησης ενός δις. ευρώ.», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόϊκα επιθυμεί μνημόνιο για κάθε υπουργείο προκειμένου να κλείσουν οι μαύρες τρύπες και να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι στόχοι των εσόδων και των δαπανών. Όπως προκύπτει από τον έλεγχο σε οκτώ υπουργεία υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δεσμεύσεων.

Εν τω μεταξύ, σειρά δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «κίτρινη κάρτα» στο Υπουργείο Υποδομών πυροδότησαν εστία ενδοκυβερνητικής τριβής, με τον κ. Ρέππα να καταφέρεται εναντίον στελέχους του υπουργείου Οικονομικών κάνοντας λόγο για ανυπόστατες διαρροές.

Κατά τ' άλλα στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό αποφασίστηκε η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου στη Βουλή να γίνει στις 17 του μηνός. Το μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, γεγονός που ενδεχομένως να φέρει ντόμινο εσωτερικών εξελίξεων στον κυβερνητικό σχηματισμό.
Αντιδράσεις

Την παρουσία των εμπειρογνωμόνων της τρόικας στη χώρα μας σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ούτε πιέζεται ούτε και ανίκανη είναι στην εφαρμογή των μνημονίων. Σε συμφωνία με την τρόικα και την πλουτοκρατία προχωράνε τα μέτρα και στην Ελλάδα και
Keywords
Τυχαία Θέματα