Απάντηση του Δήμου Βύρωνα για τους "υπερχρεωμένους δήμους"

"Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 ο Υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε τα συνολικά χρέη 58 Δήμων της χώρας, οι οποίοι μπαίνουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις «Μνημονιακού» τύπου. Στους Δήμους αυτούς συμπεριέλαβε και τον δικό μας Δήμο, του Βύρωνα, κατατάσσοντάς τον μάλιστα στην κατηγορία των «κόκκινων», με χρέη άνω του 150% σε σχέση με τα ετήσια τακτικά έσοδά του.

Η ανακοίνωση αυτή του Υπουργού δεν είναι άσχετη
από την εξαγγελθείσα κινητοποίηση της ΚΕΔΚΕ για τις 11 Μαΐου 2011 για τα οικονομικά των ΟΤΑ και τη δραστική μείωση των εσόδων τους από τους ΚΑΠ.

Κανείς δεν έχει αρνηθεί την ύπαρξη των χρεών στο Δήμο Βύρωνα, μιας και ο Δήμος μας δεν προέκυψε με παρθενογένεση τα τελευταία χρόνια και κλήθηκε να διαχειριστεί δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που αφορούσαν σε κακές διαχειρίσεις του παρελθόντος. Ο Δήμος Βύρωνα, όμως, πλέον δεν χρωστάει ούτε σε ασφαλιστικά ταμεία, ούτε στο Ελληνικό Δημόσιο, ούτε σε εργαζομένους. Έχει πλήρη ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα εδώ και αρκετά χρόνια και το 2008 και 2009 (λίγο πριν τη δημοσιονομική λαίλαπα που πλήττει την πατρίδα μας) έκλεισε με θετικούς ισολογισμούς! Παραταύτα δεν υπάρχει ιδιωτική ή δημόσια οικονομική μονάδα χωρίς χρέη. Η δε αύξησή τους, τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στους κάτωθι παράγοντες:

Τη μείωση των ΚΑΠ καθώς και την παρακράτηση και μη απόδοση από την κυβέρνηση των θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ στους Δήμους. Μόνο για το 2010 η τακτική επιχορήγηση ήρθε μειωμένη στο Δήμο μας και σε σχέση με το 2009 κατά 2.458.610,95 ευρώ!!!
Τη δραστική μείωση των επιχορηγήσεων επενδυτικών προγραμμάτων (ΣΑΤΑ, Θησέας κλπ).
Την ανάληψη των χρεών της Δημοτικής Επιχείρησης από το Δήμο με τη σύναψη συμβάσεων μακροπρόθεσμου δανεισμού, έτσι ώστε να μην έχει την οποιαδήποτε οφειλή σε ασφαλιστικά ταμεία και στο Ελληνικό Δημόσιο.
Τη μεταφορά σημαντικού μέρους του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης στο Δήμο, άρα και την αύξηση των ανελαστικών δαπανών.
Τους μειωμένους ΚΑΠ λόγω μη απογραφής των κατοίκων στον τόπο κατοικίας τους που έχει σαν αποτέλεσμα ο Δήμος μας να παρέχει υπηρεσίες σε 135.000 και πλέον κατοίκους και να επιχορηγείται από το Κράτος και τους ΚΑΠ μόλις για τους 61.000, με αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια να έχουν χαθεί για την πόλη μας πάνω από 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονται συνεχώς.
Ο συνυπολογισμός των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου μας στο διηνεκές(!) και η αντιστοίχισή τους με τα ετήσια τακτικά έσοδα του 2010, καθώς και η δημιουργία του ιδιότυπου αλγόριθμου για την κατάταξή του Δήμου μας στους «κόκκινους» δήμους, είναι πέρα από κάθε οικονομική λογική και πρακτική, πέρα από κάθε λογιστική και οικονομική θεωρία. Στη σύγχρονη οικονομική επιστήμη για να προσδιοριστεί η οικονομική βιωσιμότητα χρησιμοποιούνται οι ταμειακές ροές και το κεφάλαιο κίνησης, μεθοδολογία η οποία δεν ακολουθήθηκε ποτέ από το Υπουργείο και δεν ξέρουμε τον λόγο.

Πώς είναι δυνατόν για παράδειγμα να προστίθενται όλ
Keywords
Τυχαία Θέματα