Ενεση ρευστότητας στις τράπεζες ύψους 6 δις

Aμεση ένεση ρευστότητας ύψους 6 δισ. ευρώ προς τις εμπορικές τράπεζες, εκτός των κεφαλαίων ύψους 23 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, θα σημάνει η πλήρης ενεργοποίηση της δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας στα μέσα Ιουνίου.

Το οικονομικό επιτελείο εναποθέτει τις ελπίδες του στην πλήρη υλοποίηση των συμφωνιών
της 28ης Οκτωβρίου. Με βάση τις εκ των υστέρων αναπροσαρμογές, η πρώτη μεγάλη δόση του δανείου έχει διαμορφωθεί στα 75 δισ. ευρώ. Από αυτά, 5,9 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν ήδη και αναλώθηκαν άμεσα για την κάλυψη των τόκων του πρώτου τριμήνου.

Αλλα 25 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, 30 δισ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή σε ρευστό στο PSI και άλλα 14,1 δισ. θα αποτελέσουν την επίσημη πρώτη δόση του δανείου.

Για σταθερό αποθεματικό

Η δόση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα σταθερό αποθεματικό ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τις Βρυξέλλες αλλά και οι υστερήσεις στα έσοδα ή οι έκτακτες δαπάνες να μη φτάνουν τη λειτουργία του κράτους σε κατάσταση συναγερμού.

Τα χρήματα αυτά, όπως είναι φυσικό, θα κατατεθούν στις εμπορικές τράπεζες ενισχύοντας άμεσα τη ρευστότητα του συστήματος, αφού ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν θα αναπληρώνονται από την αμέσως επόμενη δόση του δανείου.

Το μέτρο αυτό κρίθηκε απαραίτητο από τους δανειστές μας, με δεδομένο ότι η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει σαφώς πιο σφικτή διαχείριση των χρημάτων του νέου δανείου. Είναι γνωστό ότι το μέρος των χρημάτων για τις δανειακές ανάγκες αλλά και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα εντάσσονται στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, ενώ ένα άλλο μέρος θα κατευθυνθεί στην κάλυψη του ελλείμματος του 2012.

Από το 2013, θα πρέπει τα χρήματα του νέου δανείου να λειτουργούν επικουρικά στο πρωτογενές πλεόνασμα της οικονομίας.

Ενα δεύτερο μέτρο, στην κατεύθυνση της ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών, θα είναι η μείωση του υπολοίπου των κυκλοφορούντων εντόκων κατά 3 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι εκδόσεις των εντόκων γραμματίων καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, η κάλυψη μέρους του υπολοίπου από τη δόση του δανείου θα αυξήσει ισόποσα τη ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες.

Επιπρόσθετα μέτρα

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι όλα αυτά θα είναι επιπρόσθετα μέτρα στην αναπλήρωση των απωλειών των ελληνικών τραπεζών από το PSI που θα καλυφθούν με ομόλογα μικρής διάρκειας με ελάχιστο επιτόκιο που θα εκδώσει για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα ομόλογα αυτά θα έχουν όπως είναι φυσικό πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ και άρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την αποπληρωμή υποχρεώσεων είτε για εγγυήσεις δανείων.

Η ένεση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία από το νέο δάνειο θα έχει ολοκληρωθεί με τη δρομο
Keywords
Τυχαία Θέματα