Σε μια εβδομάδα το συναινετικό διαζύγιο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΛΟΓΙΚΗ
Μέσα σε μία εβδομάδα θα μπορούν πλέον να εκδίδονται τα συναινετικά διαζύγια με την εφαρμογή του νέου νόμου για Δικαιοσύνη – εξπρές.

Να πούμε οτι μέχρι σήμερα ο χρόνος έκδοσης ενός διαζυγίου υπολογιζόταν σε 1,5 χρόνο, ενώ το κόστος του ήταν εξαιρετικά μεγάλο. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Δικαιοσύνης υπολογίζει ότι θα καταφέρει
να πετύχει την αποσυμφόρηση των πρωτοδικείων στα οποία εκκρεμούν πάνω 4.000 αιτήσεις για ενα...διαζύγιο - ενω πολλοί άλλοι τραβάνε τα μαλλιά τους απο την γραφειοκρατία και το κόστος.

Με τον νέο όμως νόμο το συναινετικό διαζύγιο εκδίδεται με διάταξη προέδρου Μονομελούς Πρωτοδικείου και με διαδικασίες εξπρές. Αντίθετα, με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς

Αν το ζευγάρι έχει αποκτήσει και ανήλικα τέκνα για να λυθεί ο γάμος πρέπει η έκδοση του διαζυγίου να συνοδεύεται από έγγραφη συμφωνία των συζύγων που θα ρυθμίζει την επιμέλεια των παιδιών και την επικοινωνία μαζί τους. Η σχετική απόφαση που εκδίδεται από το μονομελές Πρωτοδικείο αποτελεί και εκτελεστό τίτλο.

O Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας σε ανακοίνωση που έχει εκδώσει από τις 28 Μαρτίου, ενημερώνει τα μέλη του για τη νέα διαδικασία:

«Σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για το συναινετικό διαζύγιο (άρθρα 3 § 1 και 2 και 110 § 1 του ν. 4055/2012), η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών μας γνωστοποίησε τα ακόλουθα:

1.Για τις νέες υποθέσεις, που θα υποβληθούν από την 2α Απριλίου 2012 και εφεξής, θα κατατίθεται αίτηση στο κτίριο 3, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα και θα προσδιορίζεται δικάσιμος.

2.Κατά τη συζήτηση θα προσκομίζεται φάκελος με τις προτάσεις, τη συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου, τη συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των παιδιών, το ή τα πληρεξούσια, όταν δεν παρίστανται οι διάδικοι, τη ληξιαρχική πράξη γάμου, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και τα γραμμάτια προκαταβολής της αμοιβής του ή των δικηγόρων.

3.Επειδή, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, το τμήμα της απόφασης που θα αφορά την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των παιδιών αποτελεί εκτελεστό τίτλο, το απόγραφο θα εκδίδεται από την Γραμματεία του τμήματος των συναινετικών διαζυγίων στο κτίριο 3, σύμφωνα με όσα ισχύουν γενικά για την έκδοση απογράφων.

4.Οι δεύτερες συζητήσεις των παλαιών υποθέσεων θα συζητηθούν κανονικά. Οι δικηγόροι υποχρεούνται να παραστούν κατά την ορισμένη δικάσιμο και να προσκομίσουν φάκελο, που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις προτάσεις, η συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου, το ή τα πληρεξούσια και τα γραμμάτια προκαταβολής της αμοιβής του ή των δικηγόρων».
Keywords
Τυχαία Θέματα