Ζέλικ: Ανάπτυξη και μόνο ανάπτυξη

Στην ανάπτυξη εστίασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να βάλουν σε τάξη την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική που θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέους κινδύνους.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, στο περιθώριο φόρουμ στην Ασία, ο κ. Ζέλικ "ανέβασε τους τόνους", προειδοποιώντας ότι
οιαδήποτε καθυστέρηση στις επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορούσε να "σπείρει τους σπόρους" νέων προβλημάτων. "Μολονότι το Διεθνές Νομισματικό ΤαμείοΔΝΤ εστιάζει στη μακροοικονομική σταθερότητα, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι να εξακολουθήσει να υπάρχει επαγρύπνηση για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό την ανάπτυξη, είτε πρόκειται για την Ινδία και την Κίνα, είτε για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία", είπε χαρακτηριστικά.

Εάν οι χώρες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, επεσήμανε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα ασκηθούν πιέσεις στις νομισματικές αρχές να συνεχίσουν τις υπερβολικές πολιτικές τους, ακόμη και όταν αυτές δεν αποτελούν τη λύση.

Ο κ. Ζέλικ εμφανίστηκε ανήσυχος για την εμφάνιση νέων οικονομικών κινδύνων, καθώς και για "φούσκες" σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικού, από τη στιγμή που οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, ειδικά αυτές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, διοχέτευσαν τεράστιες ποσότητες φθηνού χρήματος για την τόνωση της ανάπτυξης.

Συστάσεις και στην Κίνα

Ειδικά για την Κίνα, ο κ. Ζέλικ συνέστησε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την τόνωση της κατανάλωσης με απώτερο στόχο την απεξάρτηση της οικονομίας της από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και το άνοιγμα των αγορών της, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπει εντυπωσιακές τομές.

Το Φεβρουάριο, στην έκθεσή της για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη η Παγκόσμια Τράπεζα είχε αναφέρει ότι η Κίνα βρίσκεται κοντά σε σημείο καμπής, θα πρέπει να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταστεί πιο ελεύθερη αγορά. Αναφορικά με το γιουάν, ο κ. Ζέλικ επεσήμανε ότι ακόμη είναι υπερβολικά ενωρίς για να εκτιμήσει εάν το κινεζικό νόμισμα έχει φθάσει στο σημείο ισορροπίας του, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως μετατρέψιμο, γεγονός που σημαίνει ότι η ισοτιμία του γιουάν δεν αντανακλά την πραγματική προσφορά και ζήτηση της αγοράς.

Αναπτυξιακή τράπεζα

Την ίδια στιγμή, ο κ.Ζέλικ είπε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα στηρίξει το σχέδιο σύστασης αναπτυξιακής τράπεζας από τις κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν.Αφρική), ιδέα που προτάθηκε στη σύνοδο κορυφής των χωρών αυτών στο Νέο Δελχί την προηγούμενη εβδομάδα.

Επεσήμανε δε ότι η ανάγκη για ένα τέτοιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δείχνει τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αδυναμία των υφιστάμενων πολυεθνικών οργανισμών να κινητοποιήσουν επαρκείς πόρους για τη στήριξη των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζέλικ προ
Keywords
Τυχαία Θέματα