Ρουσφέτια τελευταίας ώρας

Εν μέσω οξύτατης αντιπαράθεσης που προκλήθηκε λόγω της κατάθεσης κυβερνητικής τροπολογίας της τελευταίας στιγμής για τη μείωση του προστίμου τακτοποίησης αυθαιρέτων σε Ροδόπη και Ξάνθη στο 20%, ψηφίστηκε χθες επί του συνόλου το νομοσχέδιο του ΠΕΚΑ για τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Η ένταση προκλήθηκε όταν ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης,
ανακοίνωσε τροποποίηση που επέκτεινε σε όλους τους κατοίκους της Ροδόπης και της Ξάνθης ευνοϊκή διάταξη, η οποία είχε αρχικά καταρτιστεί μόνο για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και μείωνε στο 20% το πρόστιμο για την ανέγερση αυθαιρέτων.

Την έντονη αντίδρασή τους με τη ρύθμιση εξέφρασαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και κατήγγειλαν μάλιστα ως απαράδεκτη τη διαδικασία υπενθυμίζοντας ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου επιτρέπονται μόνον αλλαγές μη ουσιαστικού χαρακτήρα. Χρησιμοποίησαν μάλιστα υβριστικές εκφράσεις κατά του αναπληρωτή υπουργού με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση.

Τα πνεύματα ηρέμησαν όταν ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να αποσυρθεί η τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, η οποία αναμένεται πάντως να κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

«Κόκκινο» από το ΣτΕ

«Στοπ» στη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων, με δικαιολογητικά πέραν αυτών που προβλέπονται στον αρχικό νόμο (4014/2011), βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας Η σχετική αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κύριας προσφυγής κατοίκων του Αμαρουσίου, που στρέφονται κατά του Ν. 4014/2011 (προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «πράσινου ταμείου»).

Σύμφωνα με το εντυπωσιακό σκεπτικό της Ολομέλειας, με τη διαδικασία που ακολουθείται για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης». Παράλληλα, οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις τείνουν να εξελιχθούν σε μόνιμο εισπρακτικό μηχανισμό προστίμων.

Ταυτόχρονα, οι δικαστές του ΣτΕ διέταξαν τη διακοπή της επεξεργασίας των αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των μεταγενέστερων νόμων 4042/2012 και 4030/2011, με τους οποίους τροποποιήθηκε ο αρχικός 4014/2011.

Καθημερινή ανέγερση νέων αυθαιρέτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ απασχόλησε έντονα το γεγονός ότι οι συνεχείς παρατάσεις υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων αλλά και η «διεύρυνση» των αναγκαίων εγγράφων (πέραν των αρχικών προβλεπομένων με το Ν. 4014/2011) επιτρέπουν καθημερινά την ανέγερση νέων αυθαιρέτων μετά την 28η Ιουνίου 2011, δηλαδή μετά την εφαρμογή του Νόμου 4014/2011.

Προσφυγή από Μαρούσι

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου, επικαλούμενοι ότι θίγονται με τον Ν. 4014/2011. Μεταξύ άλλων, για να θεμελιώνουν το «έννομο συμφέρον» τους, επικαλούνται το ενδιαφέρον τους για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής, για την προστασ
Keywords
Τυχαία Θέματα