Δεν σημειώθηκε παρενέργεια με το πλαφόν

''Δεν σημειώθηκε η παρενέργεια που εμμέσως αναφέρει στην εισήγησή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχετικά με την επιβολή ανωτάτων τιμών πώλησης υγρών καυσίμων σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας. Ότι, δηλαδή, η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει όλα τα πρατήρια στις περιοχές που επιβλήθηκε πλαφόν να αυξήσουν τις τιμές τους και να πωλούν με την ανώτατη τιμή ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα να πωλούν φθηνότερα''.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση της αγοράς μετά την επιβολή του πλαφόν.

Σημεώνεται ότι για πρώτη φορά επιβλήθηκε, ύστερα από διεξοδική ανάλυση στοιχείων χονδρικής-λιανικής τιμής και μεταφορικού κόστους, ανώντατη τιμή τόσο στο στάδιο της λιανικής όσο και της χονδρικής τιμής και, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου, το 95% των πρατηρίων που προσάρμοσαν τις τιμές τους στο πλαφόν είχε έως την ημέρα που επιβλήθηκε το πλαφόν υψηλότερες τιμές.

Από την επιβολή του πλαφόν το υπουργείο εκτιμά ότι έχει προκύψει όφελος για τον τελικό καταναλωτή στις 13 περιοχές, καθώς οι μέσες τιμές έχουν μειωθεί από 1 έως 6 λεπτά ενώ, όπως σημειώθηκε από το γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνό, στη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, αν και περιοχές όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρακτικά "επιδοτούνται" από την Πολιτεία με χαμηλότερο ΦΠΑ (16%) προκειμένου να ευνοούνται με χαμηλότερα επίπεδα τιμών οι κάτοικοί τους, ωστόσο, από την ανάλυση των στοιχείων χονδρικής και λιανικής προκύπτει ότι η επιδότηση αυτή πηγαίνει στην τσέπη εταιριών εμπορίας και πρατηριούχων και όχι στον τελικό καταναλωτή. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν μέχρι και τη Δευτέρα που επιβλήθηκε το πλαφόν να υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές υψηλές τελικές τιμές καταναλωτή με σημαντικές αποκλίσεις στα περιθώρια κέρδους τόσο της λιανικής όσο και της χονδρικής.

Παραγείγματος χάριν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο, το περιθώριο κέρδους για ένα πρατήριο στην Αττική είναι 3 λεπτά/λίτρο και στην Κεφαλονιά 13 λεπτά/λίτρο ή στη Σάμο 12,3λεπτά/λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι ένας πρατηριούχος στις συγκεκριμένες περιοχές έχει 400% μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από το συνάδελφό του στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης ''το μέτρο δεν θα αποσυρθεί μέχρι να υπάρξει πλήρης και μόνιμη εξομάλυνση και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής πρατηριούχων και εταιριών εμπορίας προς τα κάτω, με τελικό αποδέκτη και ωφελούμενο τον τελικό καταναλωτή και φυσικά τους επισκέπτες των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς οι περισσότερες αποτελούν και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς''.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή ανώτατης τιμής και στο στάδιο της χονδρικής αποτελεί πάγιο αίτημα των βενζινοπωλών και διασφαλίζει την αναλογικότητα του μέτρου, καθώς κατ' αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζονται
Keywords
Τυχαία Θέματα