Αντιδράσεις ελληνοκυπριακών κομμάτων

Τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ντερβίς Έρογλου είχε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ο Ντερβίς Ερογλου θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κυρίου Μπαν, για νέα συνάντηση με τους δύο ηγέτες, τον προσεχή Ιούνιο.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σύντομα.

Ως επιβεβαίωση των προβλέψεων και ανησυχιών
του ΔΗΚΟ ότι η παρούσα διαδικασία για το Κυπριακό θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, όπως είναι και ο στρατηγικός στόχος των Τούρκων, θεωρεί ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώτης Φωτίου, τη μετάθεση για τον Ιούνιο της νέας συνάντησης Μπαν-Χριστόφια-Ερογλου.

Χαρακτηρίζοντας ρεαλιστική και σωστή την απόφαση Μπαν, διερωτήθηκε, ωστόσο, πού πήγε η αρχική αισιοδοξία του για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Επικριτικός όσον αφορά το ρόλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου , τονίζοντας ότι "η στάση του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ουδέτερη γιατί με τις τοποθετήσεις του έχει απαλλάξει την Τουρκία από τις αδιαμφισβήτητες ενοχές της".

Στην τελευταία έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόσθεσε ο Γιαννάκης Ομήρου,ο κύριος Μπαν λέει ότι "ευγνωμονεί τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις άρα και την κατοχική Τουρκία για τη στήριξη που παρέχουν στις απευθείας διαπραγματεύσεις και για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζουν".

Ο κύριος Ομήρου κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να απαιτήσει από τη Γενική Γραμματεία και από τον ίδιο τον κύριο Μπαν να πει τα πράγματα με το όνομα τους.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι όποιες εξελίξεις στο κυπριακό παραπέμπονται μετά τις τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο.

Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις θα είναι και σοβαρές και επικίνδυνες, καθότι θα έχουν ως βάση τις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία, τους έποικους και το περιουσιακό.

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Πρόσθεσε ότι είναι φανερό πως οι συνομιλίες δεν έχουν μέλλον, εφόσον αποδεικνύεται ότι η επιτυχία τους εξαρτάται από τη θέληση του Ερογλου και της Τουρκίας που ζητούν επιδιαιτησία και πολυμερή διάσκεψη.
Keywords
Τυχαία Θέματα