Οι σχέσεις Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν στο επίκεντρο

Στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, έφτασε αργά το απόγευμα, τοπική ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Προέδρου της χώρας της Κασπίας, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ,
αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης και κρατικοί αξιωματούχοι.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των κ. Παπούλια και Αλίγιεφ και των κυβερνητικών αντιπροσωπειών, που αρχίζουν αύριο στο Μπακού, αναμένεται να βρεθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση στα θέματα ενέργειας και ιδιαίτερα η προώθηση του σχεδίου ανάπτυξης του αγωγού φυσικού αερίου ΙTGI, του οποίου η κατασκευή προχωρά και στην ολοκλήρωσή του, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας, πρόκειται να μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο της Κασπίας, στη Δυτική Ευρώπη.

Οι δύο Πρόεδροι θα μιλήσουν την Τετάρτη το πρωί σε οικονομικό Φόρουμ επιχειρηματιών από τις δύο χώρες ενώ οι υπουργοί Ναυτιλίας και Ενέργειας θα υπογράψουν διμερείς οικονομικές συμφωνίες ανάμέσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Ελλάδα για την προστασία του περιβάλλοντος, τις Θαλάσσιες Μεταφορές και την Ενέργεια. Οι δύο Πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν και τις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Ο κ. Παπούλιας θα συναντήσει την ελληνική κοινότητα του Μπακού και ανακηρυχθεί και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου, στο οποίο λειτουργεί Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών.

Δηλώσεις του Προέδρου
Ο πρόεδρος της Δημοκρατία Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν κατά την τελετή υποδοχής του στο αεροδρόμιο του Μπακού από τον αντιπρόεδρο της χώρας.

"Δεν κρύβω τη χαρά μου που βρίσκομαι στη χώρα σας", είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: "Αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, με ρυθμούς, μυθικούς, θα έλεγα, που δεν μπορούμε να τους φανταστούμε εμείς οι Ευρωπαίοι. Ομολογώ ωστόσο ότι καθυστερήσαμε την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν".

Keywords
Τυχαία Θέματα