Χουάν Κάρλος Φερρέρο: Η τέχνη του να “χτίζεις” τον Αλκαράθ

H χρονιά του πολλά υποσχόμενου 18χρονου αστεριού από την Ισπανία, Κάρλος Αλκαράθ δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Ο νεαρός (νούμερο 32 στην κατάταξη που αποτελεί career high) κατάφερε να κερδίσει τίτλους φέτος στο Umag και φυσικά στο Μιλάνο στα Next Gen Finals.

Ο προπονητής του και πρώην νούμερο 1 του κόσμου Χουάν Κάρλος Φερρέρο που τον συνοδεύει τα τελευταία 4 χρόνια, παραχώρησε μια αναλυτική και ειλικρινή συνέντευξη στο ATPTour.com κατά τη διάρκεια του Next Gen και μίλησε για την μέχρι τώρα κοινή τους πορεία, για τα σημεία για τα οποία είναι

περισσότερο περήφανος για τον Ισπανό και την σύγκριση με τον Ράφα.

Το τουρνουά στο Μιλάνο είναι μία ανταμοιβή για αυτή τη σπουδαία σεζόν;
Φυσικά. Ο Κάρλος έχει θέσει υψηλούς στόχους και μάλιστα κυνηγούσε και το ATP Finals, καθώς ήταν νούμερο 20 στο race για το Τορίνο. Είναι ενθουσιασμένος που παίζει στο συγκεκριμένο τουρνουά, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητάς του (singles court και διαφορετικοί κανονισμοί) και ήταν ένας από τους στόχους της σεζόν, ακόμη και αν δεν χαρίζει βαθμούς για τη συνέχεια. Το επίπεδο εδώ είναι υψηλό με παίκτες που βρίσκονται ακόμη και στο top 30 οπότε αυτό μας δίνει μεγάλο κίνητρο.

Ο Κάρλος είναι ο νεότερος παίκτης του ταμπλό και αυτός που βρίσκεται υψηλότερα στην κατάταξη πως θα το σχολίαζες αυτό;
Η άνοδος του Κάρλος ήταν πολύ γρήγορη φέτος και μερικά χρόνια πριν έλεγα ότι θα είναι στο top 50 μέχρι τα 18. Φυσικά δεν υπάρχει καμία βιασύνη, καθώς σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας δουλέψαμε καθαρά στο να ωριμάσουμε το παιχνίδι του και να κερδίσει εμπειρία αδιαφορώντας για την κατάταξη. Τα αποτελέσματα του τον έφεραν στη θέση που είναι και το εκτιμούμε πολύ αυτό.

Πριν μερικές μέρες ο Κάρλος είπε πως έχει υπερβεί όλες τις προσδοκίες του για φέτος. Συμφωνείς με αυτή του τη δήλωση;
Ένας στόχος φέτος ήταν να μπει στους πρώτους 50 του κόσμου κάτι που μάλιστα ξεπέρασε κατά πολύ (βρίσκεται στο νούμερο 32) αποδεικνύοντας ότι το παιχνίδι του μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο αν είναι σταθερός. Έπαιξε με κάποιους από τους καλύτερους παίκτες και μάλιστα ορισμένους τους κέρδισε όπως τον Τσιτσιπά, τον Σίνερ και τον Μπερετίνι, οπότε σίγουρα πέτυχε με εντυπωσιακό τρόπο μάλιστα τους στόχους που είχαμε θέσει.

Πολλοί δηλώνουν πως ο Κάρλος είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του. Τι σημαίνει για εσένα ωριμότητα σε έναν τενίστα;
Αυτό που θαυμάζω στον Κάρλος είναι ότι έχει ήδη την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τι κάνει λάθος στο γήπεδο και σε τι θα πρέπει να επιμείνει κυρίως στο πνευματικό κομμάτι. Από μικρός είχε σκαμπανεβάσματα στο παιχνίδι του αλλά πλέον είναι πιο σταθερός και δουλεύει περισσότερο πνευματικά με τον ψυχολόγο του, κάτι που είναι ύψιστης σημασίας για το τένις.

Τι σε κάνει περήφανο σε αυτόν και τι θες να του μεταδώσεις περισσότερο;
Είναι πιστός στους ανθρώπους που αγαπάει. Είναι πολύ καλός άνθρωπος και έχουμε αναπτύξει μια μεγάλη σύνδεση. Όσον αφορά το κομμάτι της δουλειάς δυσκολεύτηκε στην αρχή να προσαρμοστεί στους ρυθμούς που του επέβαλα αλλά με τον καιρό κατάλαβε πως είναι μονόδρομος για να εξελιχθεί ως παίκτης. Καθημερινά προσπαθώ να του μεταδώσω αξίες όπως η ταπεινότητα και η επιμονή στη σκληρή δουλειά, που τις θεωρώ καθοριστικές για ένα επιτυχημένο μέλλον.

Πώς έχει επηρεάσει τον Αλκαράθ η αναγνώριση από μεγάλους παίκτες;
Σίγουρα είναι μεγάλο βάρος για ένα νέο παιδί να συγκρίνεται διαρκώς με τον Ράφα Ναδάλ, αλλά ο Κάρλος απορροφά τα θετικά σχόλια, διαχειρίζοντας τα σωστά στο μυαλό του χωρίς να πιέζεται. Θέλει να κάνει πράγματα με τον δικό του τρόπο και να χαράξει την δική του πορεία. Αυτό το έχουμε συζητήσει κάποιες φορές και για εμάς είναι πολύ θετικό που τον συγκρίνουν με τόσο μεγάλους παίκτες, αλλά θα πρέπει να αφοσιωθεί στην καριέρα του και στο μέλλον.

Τι θα σε έκανε χαρούμενο στον Κάρλος σε ένα χρόνο από τώρα;
Του χρόνου ο Κάρλος γίνεται 19 και αν συνεχίσει να δουλεύει όπως τώρα έχω πολύ ξεκάθαρες ιδέες για του χρόνου. Σίγουρα θα είναι πιο ώριμος και θα έχει περισσότερες εμπειρίες και επειδή είναι ανοικτός στο να μαθαίνει και να βελτιώνεται διαρκώς πιστεύω πως η επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα!

Δανάη Μασκαλέρη

The post Χουάν Κάρλος Φερρέρο: Η τέχνη του να “χτίζεις” τον Αλκαράθ appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα