Αφιέρωμα: Η σεζόν του Ραφαέλ Ναδάλ! – VIDEO

Ο Ραφαέλ Ναδάλ έχασε αρκετά τουρνουά της σεζόν 2018 λόγω τραυματισμού, ωστόσο, στο χρονικό διάστημα που αγωνίστηκε έδειξε ότι οι αθλητικές του ικανότητες και η δίψα του για το άθλημα παραμένουν “άσβεστες”…

Ακόμα και οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν στα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στο τουρ, πίστευαν ότι ο Ραφαέλ Ναδάλ δεν θα μπορούσε με τίποτα να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο του τένις στα 32 του χρόνια λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που έχει το σώμα του από το στιλ παιχνιδιού του.

Όντως, ο Ισπανός τενίστας έχει χάσει πάρα πολλά τουρνουά λόγω

τραυματισμού κατά τη διάρκεια της θρυλικής καριέρας του, ωστόσο, στα 32 του, όχι μόνο συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπά αλλά το κάνει εξαιρετικά καλά κερδίζοντας πολύ σπουδαίους τίτλους και δείχνοντας εξαιρετική εικόνα σε όλες τις επιφάνειες!

Όπως και ο παλιόφιλος του Ρότζερ Φέντερερ, προερχόταν από ένα εξαιρετικό 2017 με δύο κερδισμένα Slams σε Ρολάν Γκαρός και US Open και ο Ράφα, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε συνολικά μόλις σε εννιά τουρνουά τη σεζόν 2018, έφτασε πολύ κοντά στο να “πιάσει” τα περσινά πεπραγμένα.

Ο Ράφα είχε ολοκληρώσει το 2017 με τραυματισμό και απόσυρση από το World Tour Finals, οπότε η προετοιμασία του για το Αυστραλιανό Όπεν δεν ήταν ακριβώς και η καλύτερη δυνατή με τον Ισπανό να μην αγωνίζεται σε κανένα τουρνουά προετοιμασίας και να πηγαίνει απευθείας στη Μελβούρνη ώστε να μετρήσει εκεί τις δυνάμεις του σαν Νο1 πάντως της παγκόσμιας κατάταξης.

Η εικόνα του στους πρώτους γύρους ήταν ενθαρρυντική, ωστόσο, στον αγώνα του τέταρτου γύρου κόντρα στον Σβάρτζμαν ήρθαν τα πρώτα “ζόρια” με τον Ναδάλ να επικρατεί πάντως δύσκολα στα τέσσερα σετ.

Στον προημιτελικό ήρθε το απαιτητικό τεστ του Μάριν Τσίλιτς με τον Ράφα να τα δίνει όλα μέχρι τελικής πτώσεως αλλά να τον “προδίδει” για ακόμη μια φορά το σώμα του με συνέπεια να μην μπορεί να ολοκληρώσει το ματς που σταμάτησε στο πέμπτο σετ με τον Κροάτη να προηγείται με 2-0 στα games.

Συνδυαστικά προβλήματα σε γοφό, γόνατο και καρπό, όλα μαζί συντέλεσαν στην απόσυρση του 31χρονου τότε Ισπανού από τον προημιτελικό και έφεραν έτσι άδοξο τέλος στο πρώτο Slam της σεζόν.

Δυστυχώς για αυτόν, έμελλε να ακολουθήσει και άλλη απόσυρση σε τουρνουά Major εντός της σεζόν…

Τα θέματα τραυματισμού του Ράφα ήταν πολλά και φυσικά, μόνιμα ο στόχος του είναι να παρουσιάζεται απόλυτα έτοιμος στη χωμάτινη σεζόν, την παραδοσιακά πιο επιτυχημένη του περίοδο, και με αυτό στο μυαλό πήρε την απόφαση να μην αγωνιστεί καθόλου μέχρι και το “πέρασμα” στην κόκκινη επιφάνεια!

Αφού ανάρρωσε σε μεγάλο βαθμό από όλα αυτά τα θέματα, όντως, ο Ράφα γύρισε και πάλι πανέτοιμος στην επιφάνεια όπου είναι ο απόλυτος κυρίαρχος τα τελευταία 13 χρόνια με τα απίστευτα ρεκόρ που έχει πετύχει…

Αφού είχε μια πολύ θετική παρουσία στο Davis Cup βοηθώντας την Ισπανία να κερδίσει τον προημιτελικό κόντρα στην Γερμανία, ακολούθησε το αγαπημένο του Μόντε Κάρλο όπου πήγαινε για το undecima δηλαδή τον 11ο(!) τίτλο του στο Πριγκηπάτο!

Και το έκανε με τον πλέον εμφατικό τρόπο κερδίζοντας όλους του τους αγώνες χωρίς να χάσει ούτε σετ ενώ συνολικά δεν δυσκολεύτηκε σε κανένα από τα ματς που έδωσε στη διοργάνωση!

Η τέλεια αρχή του Ράφα στο χώμα είχε φυσικά και ανάλογη συνέχεια!

Όπως τηρεί πιστά το ίδιο πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια στο χώμα, ακολούθησε το τουρνουά της Βαρκελώνης όπου και πάλι η κυριαρχία του ήταν αδυσώπητη…

Κανείς δεν μπόρεσε να τον σταματήσει, κανείς δεν μπόρεσε να του πάρει ούτε σετ και στον τελικό ο Ράφα συνάντησε έναν τενίστα που είχε αρχίσει ήδη να αφήνει το τενιστικό κοινό με το στόμα ανοικτό με τα κατορθώματά του: τον Στέφανο Τσιτσιπά!

Ο Έλληνας τενίστας έκανε πράγματα και θαύματα στη Βαρκελώνη παίζοντας εκπληκτικό τένις και κερδίζοντας, μεταξύ άλλων, και τον Ντομινίκ Τιμ, ωστόσο στον πρώτο του τελικό καριέρας ήταν φύσει αδύνατον να προβάλλει μεγάλη αντίσταση απέναντι στον Ναδάλ σε χωμάτινη επιφάνεια…

Και εκεί έκανε το undecima…

Ακολούθως, το Madrid Masters, ένα τουρνουά στο οποίο ο Ράφα δεν έχει την κυριαρχία που απολαμβάνει σε όλες τις άλλες χωμάτινες διοργανώσεις, ήταν τελικά το τουρνουά στο οποίο υπέστη τη μοναδική του ήττα στο σύνολο της clay court season.

Ο Ντομινίκ Τιμ, όπως και το 2017, ήταν ο μοναδικός τενίστας που κατάφερε να κάνει το “μικρό θαύμα” του να κερδίζεις τον Ναδάλ στο χώμα αποκλείοντας τον Ισπανό στα προημιτελικά με μια “μαγική” εμφάνιση.

Ο μεγάλος στόχος, φυσικά, του Ράφα ήταν το Ρολάν Γκαρός αλλά πριν από αυτό, πήγε και στη Ρώμη όπου ολοκλήρωσε την προετοιμασία του πριν το Παρίσι με τον καλύτερο τρόπο…

Έχασε σετ από τον Φάμπιο Φονίνι στα προημιτελικά ενώ στον τελικό χρειάστηκε να σταματήσει την τρομερή αντεπίθεση του Αλεξάντερ Ζβέρεφ που του πήρε σετ και είχε τα ηνία του τρίτου σετ πριν διακόψει τον αγώνα η βροχή, αλλά τελικά ο “ταυρομάχος” έσυρε και πάλι πρώτος τον χορό με τον όγδοο τίτλο του στην “Αιώνια Πόλη”.

Ρολάν Γκαρός…

Το σημαντικότερο τουρνουά στην καριέρα του Ισπανού θρύλου, εκεί όπου κατέκτησε το πρώτο του Slam πριν ακολουθήσουν άλλα…δέκα αποδείχτηκε και πάλι φιλόξενο για τον Ισπανό τενίστα με ένα μόνο ματς να κρύβει παγίδες στην πορεία του προς τον τίτλο.

Μιλάμε για τον προημιτελικό κόντρα στον Ντιέγο Σβάρτζμαν όπου ο Ράφα τα βρήκε σκούρα για ενάμισι σετ μένοντας με σετ και break πίσω από τον βραχύσωμο Ισπανό πριν και πάλι η θεϊκή…βροχή διακόψει το ματς!

Στην επανέναρξη έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα, πέρασε αυτόν τον σκόπελο και στη συνέχεια επικράτησε σχετικά άνετα των Ντελ Πότρο και Τιμ για να φτάσει στο ασύλληπτο undecima και στο Παρίσι και συνολικά στο 17ο Grand Slam της καριέρας του…

Η χωμάτινη σεζόν κύλησε και πάλι τέλεια για τον “Βασιλιά” του χώματος, ωστόσο, έπρεπε τώρα να αποδείξει, μετά από πολλά χρόνια, ότι παραμένει ανταγωνιστικός σε μια επιφάνεια στην οποία είχε δεχτεί ηχηρές “σφαλιάρες” από το 2013 και μετά: το γρασίδι.

Πήγε στο Wimbledon χωρίς τουρνουά προετοιμασίας αλλά παρουσιάστηκε μεταμορφωμένος προς το καλύτερο στο All England Club!

Οι πρώτες τέσσερις γύροι κύλησαν με περίπατο για τον Ισπανό τενίστα που, μετά από έξι χρόνια, έφτανε ξανά στον προημιτελικό γύρο όπου τον περίμενε ένα από τα ματς της σεζόν…

Κόντρα στον Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο έδωσε μαζί με τον Αργεντινό μια απίστευτη παράσταση πέντε ωρών και ισάριθμων σετ όπου οι δυο τους έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν με τελικό νικητή τον μεγαλύτερο μαχητή όλων των εποχών…

Παρά το γεγονός ότι έμεινε με 1-2 σετ πίσω, βρήκε τα κουράγια και το παιχνίδι να κάνει μια τεράστια ανατροπή κερδίζοντας τον επίσης συγκινητικό Ντελ Πότρο με την αγκαλιά των δυο τους στο τέλος του ματς να μπαίνει ήδη στα highlights της σεζόν…

Ο Ράφα έπρεπε όμως να διαχειριστεί και το επόμενο ματς που δεν ήταν καθόλου εύκολο…

Και αυτό γιατί συναντούσε μετά από καιρό έναν αναγεννημένο Νόβακ Τζόκοβιτς που έδειχνε να έχει επιστρέψει στα πολύ καλά του.

Ο ημιτελικός εξελίχθηκε σε μια Τιτανομαχία που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρες και, επίσης, μπήκε στην κατηγορία των καλύτερων ματς της σεζόν!

Ο Ράφα βρισκόταν με 1-2 πίσω στα σετ ξανά όταν διεκόπη το ματς λόγω σκότους την πρώτη μέρα του αγώνα αλλά δεν έπεσε αμαχητί.

Έδωσε τον, υπέρ πάντων, αγώνα την επομένη, ισοφάρισε σε 2-2 και όλα κρίθηκαν σε ένα συγκλονιστικό τρίτο σετ στο οποίο είχε match point για την πρόκριση στον τελικό…

Εκεί, όμως η κλάση και τα clutch στοιχεία του Νόβακ Τζόκοβιτς του το στέρησαν και τελικά ο πιο φρέσκος Σέρβος κέρδισε στα σημεία με το 10-8 του πέμπτου σετ και στέρησε από τον Ράφα μια μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει τον τρίτο του τίτλο στο Wimbledon και τα 18 Slams…

Πάντως, η παρουσία του στο Λονδίνο ήταν ό,τι καλύτερο είχαμε δει από τον Ναδάλ στο χορτάρι για πάνω από πέντε χρόνια.

Όντας ο κάτοχος του τίτλου στο Αμερικανικό Όπεν, ο Ράφα μπήκε στην Αμερικανική hard court swing με στόχο το repeat έχοντας πάντως τον ανανεωμένο Νόβακ Τζόκοβιτς σαν ξεκάθαρα την μεγαλύτερη απειλή.

Ο Ισπανός τενίστας έπαιξε στο Rogers Cup του Τορόντο και έκανε, εν γένει, πολύ καλές εμφανίσεις, κερδίζοντας πολύ δυνατούς τενίστες όπως τον βελτιωμένο Σταν Βαβρίνκα και τον Μάριν Τσίλιτς.

Το πρόσωπο του τουρνουά, όμως, ήταν άλλο…

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς “τρέλανε” όσο ποτέ άλλοτε το παγκόσμιο τένις κάνοντας πράγματα και θαύματα στον Καναδά με τέσσερις σερί Τοπ10 νίκες (Τιμ, Τζόκοβιτς, Ζβέρεφ, Άντερσον), όλοι υπέκυψαν στον απίστευτο Έλληνα τενίστα που έφτασε τελικά μέχρι τον τελικό που έμελλε να συμπέσει με τα 20 του γενέθλια!

Ξανά όμως ο Ναδάλ, σαφώς πιο δύσκολα από την Βαρκελώνη, είχε τον τρόπο να κερδίσει ξανά τον Στέφανο και να φτάσει τους 33 Masters τίτλους όντας πρώτος στη εν λόγω λίστα.

Ο αρκετά κουρασμένος Ράφα αποφάσισε να μην επιβαρύνει το σώμα του με τη συμμετοχή του στο Σινσινάτι και πήγε κατευθείαν στη Νέα Υόρκη και το Αμερικανικό Όπεν όσο πιο φρέσκος γινόταν για να επιχειρήσει, για πρώτη φορά αν γινόταν, το repeat εκεί.

Ο απαράμιλλος μαχητής που ακούει στο όνομα Ραφαέλ Ναδάλ χρειάστηκε να βγάλει ουκ ολίγη αυταπάρνηση στη συγκεκριμένη διοργάνωση μιας και τα εμπόδια και οι δυσκολίες ήταν μεγάλες από τους πρώτους γύρους.

Ο Κάρεν Χατσάνοφ στον τρίτο γύρο ήταν αυτός που τέσταρε πάρα πολύ το παιχνίδι του Ισπανού τενίστα κουράζοντάς τον με τέσσερα ανελέητα σετ αλλά ο Ναδάλ, με νύχια και με δόντια, πήρε τη νίκη, έμεινε “ζωντανός” στο τουρνουά αλλά η κούραση άρχισε να συσσωρεύεται.

Το ματς με τον Νικολόζ Μπασιλασβίλι ήταν μια ευκαιρία για μια πιο ξεκούραστη νίκη αλλά μόνο αυτό δεν έγινε με τον Γεωργιανό επίσης να υποχρεώνει τον Ράφα σε τέσσερα σετ αυξάνοντας και άλλο την εξουθένωση του σώματος του Ισπανού.

Η συνέχεια, στο ίδιο μοτίβο!

Ο προημιτελικός κόντρα στον Ντομινίκ Τιμ ήταν ένα ακόμα πιο εξαντλητικό ματς για τον matador με τον εκπληκτικό Τιμ να τον υποχρεώσει σε πέντε σετ αλλά και πάλι ο “refuse to lose” Ναδάλ πήρε ακόμα μια οριακή νίκη που τον “άδειασε” όμως οριστικά από δυνάμεις…

Και αυτό φάνηκε στον ημιτελικό κόντρα στον Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο στο οποίο ο Ισπανός υποχρεώθηκε σε ακόμα μια απόσυρση, στο τέλος του δεύτερου σετ όντας πίσω με 0-2 με τη σεζόν να τελειώνει όπως άρχισε: με απόσυρση σε Major…

Υπήρχαν ελπίδες για συμμετοχή του και στην Ασιατική swing ή έστω στα indoor τουρνουά της Ευρώπης ενώ ο Ράφα ταξίδεψε μέχρι το Παρίσι για να πάρει μέρος στο Masters εκεί.

Ωστόσο, κατόπιν συμβουλών των γιατρών και βάσει της δικής του μεγάλης εμπειρίας σε τραυματισμούς, αποφάσισε να μην το ρισκάρει και φυσικά, όπως ήταν λογικό, δεν έπαιξε ούτε στο World Tour Finals του Λονδίνου παρά το γεγονός ότι είχε προκριθεί μαθηματικά εδώ και πολύ καιρό…

Όπου και όταν αγωνίστηκε ήταν εξαιρετικός.

Κάπως έτσι μπορεί να συνοψιστεί η σεζόν 2018 για τον Ράφα που μέτρησε μόλις τέσσερις ήττες (45-4) και πέντε τίτλους (ένα Grand Slam και τρία Masters) αλλά δεν παύει να αποτελεί γεγονός ότι έχασε πολλά σημαντικά τουρνουά στα οποία, οπωσδήποτε, θα ήθελε να μετρήσει της δυνάμεις του…

Έστω και έτσι, ο Ράφα είχε ένα εξαιρετικό 2018 το οποίο και ολοκλήρωσε στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης με την “μόνιμη” ευχή για αυτόν να είναι μία: να είναι υγιής και να μείνει μακριά από τραυματισμούς.

Αν αυτά τα δύο ισχύσουν δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι, και το 2019, θα κοσμήσει με την παρουσία του και πάλι τα κορτ με τον δικό του “δυναμικό” τρόπο!

Κώστας Αϊτάκης

The post Αφιέρωμα: Η σεζόν του Ραφαέλ Ναδάλ! – VIDEO appeared first on Tennis24.

Keywords
video, σεζον, us open, εν λόγω, αποσυρση, world, σετ, τεστ, games, slam, major, cup, τιμ, προβάλλει, εμφάνιση, ηνία, wimbledon, england, clutch, συμμετοχή, νέα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ζβερεφ, ξανα, ρολαν γκαρος, νικητη, ηνία, βαρκελωνη, γερμανια, ηττα, θαυματα, ισπανια, καριερα, κοντρα, λονδινο, νυχια, προγραμμα, ρωμη, τεστ, games, αγκαλια, αγωνες, απιστευτο, απιστευτα, βροχη, γεγονος, γιατροι, γονατο, διαστημα, διψα, δοντια, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, εν λόγω, εμφάνιση, εξι, επρεπε, υγιης, ιδιο, ημιτελικος, εικονα, μαθηματικα, μακρια, μυαλο, ναδαλ, νεα υορκη, νικη, τζοκοβιτς, προβάλλει, ογδοο, ονομα, οντας, οπωσδηποτε, παρισι, πηγαινε, προβληματα, ρεκορ, σερι, σετ, συνεχεια, συμμετοχή, σωμα, στομα, τιμ, τιτανομαχια, τοροντο, τρια, φεντερερ, φυσικα, φορα, χωμα, αυστραλιανο, clutch, cup, εμφανισεις, england, major, μεινει, μια φορα, παιχνιδι, us open, slam, θεματα, wimbledon, world
Τυχαία Θέματα