Indian Wells 2023: Απούσα η αίγλη, ορθάνοιχτος ο δρόμος

18:19 8/3/2023 - Πηγή: Tennis24

Με τους Νόβακ Τζόκοβιτς και Ραφαέλ Ναδάλ εκτός Indian Wells, τα δεδομένα για το πρώτο masters 1000 της σεζόν επί αμερικανικού εδάφους, αλλάζουν. Ο κόσμος του τένις, δικαιολογημένα, αντιλαμβάνεται τη συγκεκριμένη διοργάνωση ως το 5ο Grand Slam της σεζόν. Απαιτητικό ταμπλό, πέριξ της ερήμου, με ιστορικές μονομαχίες, μεγάλα οικονομικά έπαθλα και αναμφίβολα, τουρνουά υψίστης σημασίας για όλους. Ένας τίτλος στην Καλιφόρνια, γράφεται για πάντα στην ιστορία. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά…

Οι απόντες
Πλήγμα για τους διοργανωτές το γεγονός πως

οι Νόβακ Τζόκοβιτς και Ραφαέλ Ναδάλ θα απουσιάσουν. Απευθείας χάνεται η προσδοκώμενη αίγλη και η «χρηματιστηριακή αξία» της διοργάνωσης υποχωρεί. Ο καθένας δε, θα λείψει για διαφορετικούς λόγους.

Παρά το γεγονός πως οι επικεφαλής του τουρνουά εξέδωσαν άδεια συμμετοχής και άσκησαν ιδιαίτερη πίεση στην πολιτεία, ο Σέρβος είδε το αίτημά του για είσοδο στις ΗΠΑ να απορρίπτεται, μιας και βρίσκεται σε ισχύ ο κανονισμός που απαγορεύει να ταξιδέψουν στη χώρα ανεμβολίαστοι πολίτες. Η υπηρεσία Ασφάλειας και Μεταφορών (TSA) ήταν και παρέμεινε ανένδοτη ως προς τη χορήγηση ειδικής άδειας.

Επιπλέον, ο Ράφα Ναδάλ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από το σύνδρομο Muller-Weiss στο αριστερό του γόνατο, με τον Ισπανό και την ομάδα του, να αποφασίζουν τη μη συμμετοχή στο Indian Wells. Απώτερος σκοπός, να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στη χωμάτινη περίοδο, τουλάχιστον σε Μαδρίτη, Ρώμη και Παρίσι (Roland Garros).

Πλην των προαναφερθέντων, και πιο ηχηρών απουσιών, θα λείψουν από το πρώτο 1000άρι της σεζόν οι Νικ Κύργιος (λόγω τραυματισμού), Μπεντζαμίν Μπονζί, Μάριν Τσίλιτς, Σεμπάστιαν Κόρντα, Νταβίντ Γκοφάν, Ρέιλι Οπέλκα, Σουν Κβον, Κάιλ Έντμουντ, Τζέσον Μπρούκσμπι, Κορεντίν Μουτέ. Όπως γίνεται εύκολο αντιληπτό, για όλους αποτελεί πλήγμα η απουσία από ένα τόσο σημαντικό και ιστορικό τουρνουά, όμως ακόμη περισσότερο για τους Αμερικάνους, οι οποίοι πάντοτε στοχεύουν να βρίσκονται στο pick της κατάστασής τους τον μήνα Μάρτιο, όπου περιλαμβάνει δύο σερί 1000άρια σε hard courts.

Προβάδισμα ο Μεντβέντεφ
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του κυρίως ταμπλό της διοργάνωσης. Ο δρόμος για τα φαβορί είναι ορθάνοιχτος, με το γεγονός των απουσιών να απλοποιεί ολίγον την κατάσταση. Μεγάλο –και δίκαιο- φαβορί ο Ντανίλ Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος Νο6 του κόσμου βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα. Κατέκτησε δύο 500άρια, κυριάρχησε σε Ρότερνταμ και Ντουμπάι και πλέον στοχεύει ψηλότερα, με στόχο να αναρριχηθεί έτι περισσότερο στην παγκόσμια κατάταξη, επιστρέφοντας στο top-3. Αξίζει να αναφερθεί πως έχει απολέσει μόλις ένα (!!) set από τα 18 τελευταία που έπαιξε. Με 78% σε κερδισμένους πόντους πίσω από πρώτο service κόντρα στον Τζόκοβιτς και 83% στην ίδια κατηγορία στον τελικό με τον Ρούμπλεφ, ήταν το απόλυτο αφεντικό στη Ντόχα με 10/10 sets ενώ παράλληλα κανείς δεν κατάφερε να δώσει παράταση σε κάποιο κομμάτι, μιας και ο Μεντβέντεφ δεν απώλεσε πάνω από 4 games σε κάποιο set.

Carlito’s way
Με περγαμηνές, ψηλά τον πήχη, καλή ψυχολογία και ο Κάρλος Αλκαράθ. Ο Ισπανός σημείωσε περίφημα αποτελέσματα στη swing της Λατινικής Αμερικής, κατακτώντας τον τίτλο στο Μπουένος Αϊρες, ενώ έφτασε μέχρι τον τελικό στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου ηττήθηκε από τον Κάμερον Νόρι (2-1 sets). Κάτοχος του US open, με την Αμερική να του πάει ιδιαίτερα. Το ερώτημα είναι εάν θα γίνει ομαλή μετάβαση από τα χωμάτινα courts στα σκληρά. Δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός πως ο τραυματισμός στον μηρό δεν έχει υποχωρήσει 100% και σε ορισμένα παιχνίδια στο Ρίο, διαπιστώθηκαν δυσκολίες στη κίνησή του, ιδίως στα μεγάλα ράλι. Μικρές, ίσως ασήμαντες σε ιατρικό επίπεδο, αλλά ικανές να του στερήσουν να φτάσει μέχρι τέλους στο Indian Wells.

Βελτιωμένος πνευματικά ο Στεφ
Το κεφάλαιο «Τσιτσιπάς», που μας ενδιαφέρει άμεσα, εμπεριέχει μερικά ερωτηματικά. Ο Στέφανος απέσυρε τη συμμετοχή του από το Ακαπούλκο λόγω τραυματισμού στον ώμο, τον οποίο κληρονόμησε στο Ρότερνταμ (εκεί όπου αποκλείστηκε στον 2ο γύρο από τον Γιανίκ Σίνερ). Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως θα αγωνιστεί κανονικά στα δύο σερί 1000άρια. Εφόσον ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση από τον ίδιο και το team του, η λογική δείχνει πως το πρόβλημα ξεπεράστηκε πλήρως, καθώς είχε χρόνο αποκατάστασης (δύο εβδομάδες) για την αποθεραπεία του.

Η κλήρωση ήταν ζόρικη, από νωρίς θα παίξει με Μονφίς ή Τόμπσον (στον 2ο γύρο), ενώ θα ακολουθήσει ο Αμερικάνος, Μαξίμ Κρεσί στην επόμενη φάση. Εφόσον ο Στέφανος είναι υγιής, διαθέτει όλα τα φόντα και τη νοοτροπία, αγωνιστικά και πνευματικά, να φτάσει μέχρι το τέλος. Του ταιριάζει η επιφάνεια, όμως το πιο σημαντικό είναι η τρομερή βελτίωση που δείχνει στο εγκεφαλικό κομμάτι. Δεν χάνει εύκολα την ψυχραιμία του, είναι αφοσιωμένος, απολαμβάνει το παιχνίδι και είμαστε σίγουροι για το καλύτερο δυνατό σε αυτή την απαιτητική περίοδο της σεζόν, όπου κρίνονται πολλά, λίγο πριν αρχίσει ο χορός στη σκόνη.

«Το τουρνουά της ζωής του»
Άραγε, θα υπάρξει κάποια έκπληξη που θα μπει σφήνα στα πρώτα –δικαιολογημένα- φαβορί; Αφήσαμε εκτός εξίσωσης σημαντικά ονόματα, όπως τον Γιανίκ Σίνερ, τον κάτοχο του τίτλου Τέιλορ Φριτζ, τον Οζέ Αλιασίμ, τον Αντρέι Ρούμπλεφ, τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ και τον Χόλγκερ Ρούνε. Όλοι τους θα ξεκινήσουν τοποθετώντας ψηλά τον πήχη. Ενδέχεται να γίνουμε μάρτυρες και κάποιας έκπληξης, είτε από έναν Αμερικάνο, όπως τον Τζακ Ντρέιπερ, οι οποίοι είθισται σε αυτά τα τουρνουά να βρίσκονται σε God Mode, είτε από τις… παλιοσειρές του tour.

Για όλους υπάρχει μια ιστορία και μια αξιολόγηση. Είθε να μας δοθεί η ευκαιρία κατά τη διάρκεια του Indian Wells. Το μόνο σίγουρο είναι πως παρά τις απουσίες, το τουρνουά στην έρημο της Καλιφόρνια θα είναι συναρπαστικό, με ένταση, δυνατές αναμετρήσεις, ωραία ατμόσφαιρα και τον υγιή ανταγωνισμό στα ύψη!

Θάνος Καλόγηρος

The post Indian Wells 2023: Απούσα η αίγλη, ορθάνοιχτος ο δρόμος appeared first on Tennis24.

Keywords
αιγλη, δρομος, roland garros, us open, slam, ηπα, ισχύ, συμμετοχή, roland, set, games, πήχη, team, god, υγιή, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Ελιζαμπεθ Τειλορ, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αξιολογηση, ζβερεφ, η ζωη ειναι ωραια, αποτελεσματα, κληρωση, αδεια, εγκεφαλικο, ηπα, κοντρα, ντουμπαι, ονοματα, παιχνιδια, πιεση, ρωμη, χορος, ψυχολογια, games, αξιζει, αμερικη, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γονατο, δευτερα, δειχνει, δοθει, δωσει, ευχαριστο, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ζωης, υγιης, υγιή, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, ιστορικο, κεφαλαιο, κινηση, λειψει, μαδριτη, μαξιμ, ναδαλ, νοοτροπια, τζοκοβιτς, ομαδα, παντα, παμε, παρισι, πολιτεια, ριο, ριο ντε τζανειρο, ροτερνταμ, σεζον, σερι, σιγουρο, συμμετοχή, σφηνα, τειλορ, τιτλος, ισχύ, φοντα, φορμα, ψυχραιμια, αφεντικο, god, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, κομματι, παιχνιδι, πήχη, us open, set, slam, team, top
Τυχαία Θέματα