Βουλή: Κυβερνητική… υποχώρηση για την απόλυτη πλειοψηφία – Αιχμές και για το ΥΠΕΣ

Κάτι λιγότερο από 24 ώρες κράτησε η συζήτηση σχετικά με τον πήχη της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή, μετά την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα τριών βουλευτών των Σπαρτιατών, σε μια απόφαση του Εκλογοδικείου, η οποία προκάλεσε αρκετά ερωτήματα και απορίες, αφού άφηνε την Ολομέλεια της Βουλής στους 297 βουλευτές.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι το Εκλογοδικείο

αποφάσισε ότι οι τρεις Σπαρτιάτες εκπίπτουν του αξιώματός τους για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος σε ολόκληρη την επικράτεια, εντούτοις, σύμφωνα με συνταγματολόγους με τους οποίους επικοινώνησε το topontiki.gr, η απόφαση περιορίζεται μόνο σε αυτούς και όχι στους υπόλοιπους εννέα – ανεξάρτητους, πλέον – βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα αυτό, το οποίο, σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, είχε υποκρυπτόμενο αρχηγό τον καταδικασθέντα για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση, μετά από κάποιες πρώτες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, το γεγονός ότι η Βουλή έμενε με 297 βουλευτές σήμαινε ότι «ταπεινωνόταν» και ο πήχης της απόλυτης πλειοψηφίας στους 149 βουλευτές από τους 151, προχώρησε χθες σε… ταχεία υποχώρηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στη διάρκεια του briefing, να δηλώνει ότι «για εμάς ο αριθμός είναι 155. […] Εμείς διαβεβαιώνουμε, ότι ανεξαρτήτως του ποια θα είναι τελικά η κατάληξη της εκτίμησης από τη Βουλή, θεωρούμε ως πήχη το 151 και ο αριθμός που μας ενδιαφέρει είναι το 155», δηλαδή, όσος και ο αριθμός των μελών της Κ.Ο. της ΝΔ, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «και στην περίπτωση διχογνωμίας, ασχέτως της τελικής κατάληξης, για εμάς θεωρείται το 151 για προφανείς λόγους τάξης και αρχής».

Μάλιστα, ο Π. Μαρινάκης εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές και για το ΥΠΕΣ, καθώς αναφερόμενος στις αρχικές του δηλώσεις (για τις οποίες είπε, βέβαια, ότι επί της ουσίας διαστρεβλώθηκαν από την αντιπολίτευση), σημείωσε ότι αυτό που είπε «με βάση και την επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι ότι με βάση τη διατύπωση του Συντάγματος η λογική λέει, αυτή είναι η φράση μου, η λογική λέει ότι πάμε στο 149», προσθέτοντας ότι «μένει να αποφανθεί η Βουλή, η ίδια η Βουλή, αναλόγως με το αν θα υπάρχει ερώτημα ή όχι, αυτό είναι θέμα της Βουλής, για το 149, 150, αν τεθεί τέτοιο ερώτημα. Εμείς, ασχέτως αυτής της απόφασης, θεωρούμε ότι ο πήχης για μια κυβέρνηση, είναι το 151. Και ο αριθμός που μας ενδιαφέρει εμάς, και το επαναλαμβάνω και χθες, είναι το 155».

Στο ίδιο μοτίβο και μιλώντας στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε ως αντιπαράδειγμα το τελευταίο διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι ΑΝΕΛ είχαν αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα: «Εμείς σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις δεν πρόκειται ποτέ να σταθούμε στην εξουσία όπως έκανε ο κ. Τσίπρας έξι μήνες με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία α λα καρτ, με τους 140 πόσους βουλευτές είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, 145, σε κάποιες ψηφοφορίες με κάποιους πρώην ανεξάρτητους από το πρώην κόμμα που συγκυβερνούσε, σε κάποιες ψηφοφορίες με οριακές πλειοψηφίες και σε κάποιες ψηφοφορίες με βουλευτές από το τότε Ποτάμι», είπε και τόνισε ότι η ΝΔ έχει πλειοψηφία 155 βουλευτών.

Εν πάση περιπτώσει, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, νωρίτερα χθες, κατέστησε σαφές ότι, μετά από κύκλο επαφών με τα κόμματα, τα οποία κρίνουν ότι το εύρος της απόλυτης πλειοψηφίας πρέπει να παραμείνει στους 151 βουλευτές, δεν θα χρειαστεί η προσφυγή στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για γνωμοδότηση, αν και κράτησε μια επιφύλαξη για την περίπτωση που η απόφαση του Εκλογοδικείου αναφέρεται σε όριο πλειοψηφίας 149 βουλευτών, ενώ παραδέχθηκε ότι ίσως προκύψουν  ζητήματα με τις πλειοψηφίες των τριών πέμπτων, τα οποία και θα απασχολήσουν την επιτροπή Συντάγματος.

Η κυβέρνηση μοιάζει να θέλει να κλείσει το όλο ζήτημα όσο το δυνατόν ταχύτερα, παρότι φαίνεται ότι η ίδια ήταν που ανακίνησε ζήτημα απόλυτης πλειοψηφίας 149 βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε ότι αυτή η συζήτηση δεν κάνει καλό, καθώς εμφανίζει την κυβέρνηση να συζητά μειωμένες πλειοψηφίες, παρότι διαθέτει 155 βουλευτές, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως δείγμα αδυναμίας. Παράλληλα, και ειδικά για το ζήτημα των ψηφοφοριών για σύσταση προανακριτικής για την τραγωδία των Τεμπών, δεν υπήρξε καμία συζήτηση για πλειοψηφία κάτω των 151, καθώς θα πυροδοτούσε νέες επιθέσεις από την αντιπολίτευση για συγκάλυψη.

Διαβάστε επίσης:

Κακή η στόχευση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη σύμφωνα με την ΕΕ – Η περίπτωση της Ελλάδας

Μητσοτάκης από Οδησσό: Νέο μήνυμα στην Τουρκία για το SAFE – Να βρίσκεται σε κάποια ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ

Γάλλος γιατρός λέει ότι οι ισραηλινές αρχές ήταν «καταχρηστικές» απέναντι στην Γκρέτα Τούνμπεργκ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Κυβερνητική…, – Αιχμές, ΥΠΕΣ,vouli, kyvernitiki…, – aichmes, ypes