Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η αυτοκριτική Τσίπρα, οι selfies και τα πηγαδάκια (photos/video)

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο.

Ο κόσμος ήταν πάρα πολύς και η υποδοχή που επιφύλασσε στον αρχηγό του κόμματος κατά την είσοδό του πολύ θερμή ενώ δεν έλειψαν και οι καθερωμένες selfies…

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

Στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι, ο Αλέξης Τσίπρας στην

ομιλία του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τς επόμενες εκλογές ενώ χαρακτήρισε το 3ο Συνέδριο «άλμα για την πολιτική αλλαγή».

Παράλληλα ανέπτυξε το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο που απαντά στο παλαιό δίλημμα που τίθεται εκ νέου, τόσο για την διεθνή όσο και για την εγχώρια συγκυρία και είναι «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Περιγράφοντας τον βασικό του στόχο ανέφερε: «Νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές. Μαζί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, μπορούμε από τη πρώτη κάλπη να φέρουμε τη Πολιτική αλλαγή και μια Νέα Αρχή για τον τόπο».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αποτίμηση της διεθνούς συγκυρίας και της κατάστασης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απηύθυνε πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις -λέγοντας χαρακτηριστικά “ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί”-, ανέπτυξε τις 5+1 δεσμεύσεις του για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης και απευθύνθηκε στα μέλη του κόμματος ζητώντας τους «να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε την χώρα».

Αυτοκριτική

Από την ομιλία Τσίπρα δεν έλειψε η αυτοκριτική. Κάνοντας αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Έχουμε μάθει και από τις δυσκολίες αλλά και από τα λάθη μας. Όταν αναλάβαμε η αλήθεια είναι πορευτήκαμε περισσότερο με τη δύναμη της πίστης στο δίκιο και στην ηθική μας υπεροχή, παρά με πλήρη επίγνωση των τεράστιων δυσκολιών και προκλήσεων που θα αντιμετωπίζαμε… Σήμερα όμως γνωρίζουμε ποιες είναι οι μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε και κυρίως γνωρίζουμε πως θα τις κερδίσουμε. Για αυτό και όσα προτείνουμε διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού».

Εν είδη αυτοκριτικής σημείωσε: «Ναι, κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε. Και γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης. Δεν είχαμε όμως τότε άλλη επιλογή, από το να βγάλουμε το λουρί από το σβέρκο της χώρας. Αυτή ήταν η προτεραιότητα…».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του που έβγαλε την χώρα από την κρίση των μνημονίων κρατώντας την κοινωνία όρθια και αφήνοντας γεμάτα ταμεία και όχι χάος όπως παρέλαβε η κυβέρνησή του. Ειδική αναφορά έκανε στην Συμφωνία των Πρεσπών, «μια Συμφωνία που ξαναέδωσε ευρωπαϊκή προοπτική σε μια περιοχή που συσσώρευε επικίνδυνα εντάσεις, αφήνοντας περιθώρια ενίσχυσης τρίτων δυνάμεων στα Βόρεια σύνορά μας».

Καθώς μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είναι στους καλεσμένους του Συνεδρίου, ο κ. Ζάεφ σηκώθηκε και χαιρέτισε του συνέδρους, εισπράττοντας δυνατό χειροκρότημα.

Στο συνέδριο απηύθυναν τους καθιερωμένους χαιρετισμούς εκπρόσωποι άλλων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων. Μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου, το λόγο έλαβαν ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) Παύλος Μαρινάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, η συμπρόεδρος των Οικολόγων Πράσινων, Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα και ο επικεφαλής της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς.

Τα πηγαδάκια

Βουλευτές, μέλη και σύνεδροι έφταξαν πηγαδάκια σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Ζόραν Ζάεφ, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Νίκος Παππάς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ξεχώρισαν στις συνεδριακές φωτογραφίες καθώς όπως φαίνεται ήταν οι πιο κοινωνικοί…

Info

Το Συνέδριο είναι ανοιχτό για τη συμμετοχή όλων όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εργασίες του. Η είσοδος στο χώρο του Συνεδρίου, για όλες τις ημέρες διεξαγωγής των εργασιών του, θα γίνεται με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης ή rapidtest 24ώρου, ενώ στο χώρο είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Απριλίου και ώρες από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. θα πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν και θεματικά τραπέζια.

Όλες οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται με livestreaming από τον εξής σύνδεσμο: synedrio.syriza.gr

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου και των θεματικών τραπεζιών:

Διαβάστε επίσης:

Οι απαντήσεις του ΚΙΝΑΛ στα διλήμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Το νέο προφίλ που χτίζει ο Ανδρουλάκης

Πληθωρισμός και οι δημοσκοπήσεις πιέζουν την κυβέρνηση – Η ευρωπαϊκή λύση και τα εθνικά μέτρα

Οικονόμου για 3o Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τα ίδια κλισέ, τα ίδια ψέματα, η ίδια παρωχημένη ρητορική

Keywords
Τυχαία Θέματα