Στροφή στην κοινωνία έχει αποφασίσει να κάνει η κυβέρνηση

Τα όσα είπε πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τα όσα εξήγγειλαν στη συνέχεια οι υπουργοί δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει στροφή στην κοινωνική πολιτική προκειμένου να μην μετατραπεί σε ψήφο διαμαρτυρίας το κύμα ακρίβειας που επιφέρει η ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει σειρά νομοθετημάτων προκειμένου να συγκρατήσει τους αγανακτισμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. από το να

στραφούν προς άλλες λύσεις, πιο δεξιές και πιο ακραίες.

Η τακτική αυτή επιλέχθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να μην βρει πάτημα η προπαγάνδα των μικρότερων δεξιών κομμάτων, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. χάνει προς τα δεξιά της πολύ περισσότερο απ’ όσο χάνει προς τα αριστερά της.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, όσο και αν αναμενόταν, τελικά θορύβησε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είδαν μπροστά τους το έργο που μπορεί να παιχτεί την πρώτη Κυριακή στις κάλπες με την απλή αναλογική.

Με βάση την εμπειρία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση κάποιοι ψηφοφόροι της Ν.Δ., που είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης, να θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς το Μέγαρο Μαξίμου ψηφίζοντας ένα μικρότερο δεξιό κόμμα.

Το… «αβγό του φιδιού»

«Επάνω σε αυτές τις καταστάσεις η ακροδεξιά ιδεολογία εκκολάπτεται σαν το αβγό του φιδιού» λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Όπως και στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, έτσι και στην Ιταλία την περίοδο του κορωνοϊού υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση των συστημικών κομμάτων, με αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση της Ακροδεξιάς».

Κάποια από τα κόμματα που ήδη υπάρχουν στην ΕλλάδαΧρυσή Αυγή και το κόμμα Κασιδιάρη) ή δημιουργούνται τώρα (Πατρίδα του Μπογδάνου) σπεύδουν άλλωστε να ταυτιστούν με τους Αδελφούς της Ιταλίας προσδοκώντας εκλογικά οφέλη.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες της Ν.Δ. δεν έκρυβαν πάντως την αγωνία τους λέγοντας ότι, αν πραγματικά η φτώχεια χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας – έτσι όπως λέγεται –, τότε δεν αποκλείεται ένα κομμάτι ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που βρίσκεται στις παρυφές του να επιλέξει κάποιο από τα άλλα μικρότερα κόμματα που κινούνται στον χώρο της Άκρας Δεξιάς.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνουν τον Κασιδιάρη, τον Μπογδάνο και τους Τζήμερο και Κρανιδιώτη.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η χώρα μας ίσως κινδυνεύει λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα σημάδια της δράσης της Χρυσής Αυγής είναι ακόμα νωπά και κάποια από τα στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Δεν παραβλέπουν ωστόσο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον καταδικασμένο Κασιδιάρη με το κόμμα του (Εθνικό Κόμμα Έλληνες) να παίρνει ένα 2% – 2,5% σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Μπογδάνος εμφανίζεται, τουλάχιστον για την ώρα, γύρω στο 1% – 1,5%.

Οι εκπρόσωποι αυτών των δυο κομμάτων δεν έκρυψαν άλλωστε τη χαρά τους για την εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, ευχόμενοι το ίδιο να συμβεί και στην Ελλάδα.

Το παίζουν άνετοι

Αμηχανία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με τον Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς από τη μία αντιλαμβάνονται ότι το κόμμα του, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, έχει μεγάλη δυναμική, καθώς ψαρεύει ψηφοφόρους ανάμεσα στις εθνικιστικές ομάδες και στην Ακροδεξιά – κάποιοι ισχυρίζονται ότι φτάνει και τα διψήφια νούμερα –, ωστόσο από την άλλη δεν θέλουν να τον ταυτίσουν με τα άκρα διότι έτσι θα πρέπει να τον αποκλείσουν διά παντός από εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου εμφανίστηκε πάντως σχετικά «άνετος» για τις συνέπειες της ανάδειξης ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία. Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί την κυβέρνηση το ενδεχόμενο η άνοδος της Ακροδεξιάς ως τάση να περάσει από την Αδριατική και να ξανάρθει στην Ελλάδα κι αν ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό το ενδεχόμενο εκ δεξιών της, απάντησε:

«Στη χώρα μας έχουμε μια πλούσια και απολύτως διαφωτιστική εμπειρία για το πόσο χρήσιμη και ουσιαστική είναι η σταθερότητα και το πόσο αναγκαία είναι μια κυβερνητική πολιτική που απαντά στις προκλήσεις και στον ανήσυχο κόσμο που έχουμε, με αποτελέσματα που δίνουν λύσεις για τις αγωνίες των ανθρώπων, για τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προσδοκίες τους. Η εμπειρία αυτή υπάρχει και για την Ευρώπη. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας είναι και χρήσιμη και πολύτιμη και διαφωτιστική».

Πολλοί ερμηνεύουν τη στάση αυτή και ως προσπάθεια να μην διασπαστεί το «μέτωπο του Νότου» στο κρίσιμο πεδίο των ενεργειακών, αν και ξεχνούν ότι πολλοί στον συνασπισμό της Μελόνι βλέπουν με συμπάθεια τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αντιθέτως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης δεν μάσησε τα λόγια του. «Αυτή τη στιγμή η μισή Ευρώπη δυστυχώς είναι υπό το πέπλο της Ακροδεξιάς. Ούτε Κεντροδεξιά ούτε Δεξιά. Ακροδεξιά» είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Η Αθήνα «πιέζει» τις Βρυξέλλες για αποφάσεις

Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Σενάριο πολέμου στο τραπέζι

Προϋπολογισμός – ακορντεόν: Μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα με την έγκριση των δανειστών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στροφή,strofi