Πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου 2022 – 2023

Το 1932 ο Φώτος Πολίτης, ο πρώτος σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, στην ομιλία του προς τους ηθοποιούς, έθεσε τους στόχους ίδρυσης του πρώτου θεάτρου της χώρας. Ενενήντα χρόνια μετά – έχοντας περάσει καλές περιόδους αλλά και δυσάρεστες περιπέτειες – το Εθνικό παραμένει ένας βασικός πυρήνας της ελληνικής θεατρικής ζωής.

Ο Γιάννης Μόσχος, o τωρινός του καλλιτεχνικός διευθυντής, πιστεύοντας στις αρχές που το Εθνικό οφείλει να υπηρετεί και με μότο «Είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίδιοι» ανακοίνωσε το πρόγραμμα της περιόδου 2022 – 2023.

Ένα πρόγραμμα

διαφορετικό σε πολλά σημεία, καθώς όχι μόνο καλύπτει όλο το δραματουργικό φάσμα – από κλασσικά έργα ώς άπαιχτα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και από διασκευές λογοτεχνικών κειμένων ώς πρωτότυπες κειμενικές συνθέσεις – αλλά δίνει χώρο τόσο σε έμπειρους καλλιτέχνες όσο και σε νεότερους (μέχρι και πρωτοεμφανιζόμενους).

Θα δούμε λοιπόν:

Κεντρική Σκηνή

– «Βρυκόλακες» του Χένρικ Ίψεν. Σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή (από (26.10).

– «Σπασμένη στάμνα» του Χάινριχ Φον Κλάιστ. Σκηνοθεσία Ακύλας Καραζήσης – Νίκος Χατζόπουλος (από 10.12).

– «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς (από 4 Μαρτίου 2023). Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

– «Ο άνθρωπος από το Ποντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοφ. Σκηνοθεσία Γιώργος Κουτλής (από 14 Οκτωβρίου).

– «Ο άλλος» της Πένυς Φυλακτάκη. Σκηνοθεσία Σοφία Πάσχου (από 21 Δεκεμβρίου).

– «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνυ Κούσνερ. Σκηνοθεσία Γιάννης Μόσχος (από 1 Μαρτίου 2023). Θέατρο Ρεξ, σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη».

– «Τα φώτα της πόλης» του Τσάρλι Τσάπλιν. Μιούζικαλ σε σκηνοθεσία – χορογραφία Αμαλία Μπένετ, πρωτότυπη μουσική Θοδωρή Οικονόμου και στίχους Σταύρου Σταύρου (από 18 Νοεμβρίου).

– «Μια νύχτα στην Επίδαυρο». Σύλληψη – σκηνοθεσία Νίκος Καραθάνος (από 16 Φεβρουαρίου 2023). Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη». Μικρό Εθνικό – Παιδική Σκηνή, υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Βγενοπούλου.

– «Η Χάιντι και τα βουνά» του Ανδρέα Φλουράκη. Σκηνοθεσία Ιώ Βουλγαράκη (από 28.10). Μικρό Εθνικό – Εφηβική Σκηνή.

– «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ. Σκηνοθεσία Γιάννης Καραούλης (από 23 Νοεμβρίου).

– «Ιστορίες για να μην κοιμάσαι». Βασισμένο σε έργα του Νόελ Γκρεγκ. Σκηνοθεσία Σοφία Βγενοπούλου (από 28 Απριλίου 2023).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πειραματική Σκηνή επαναλειτουργεί πλέον ως Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Κουτλή, και στεγάζεται στη σκηνή «Κατίνα Παξινού» στο Θέατρο Ρεξ.

– Αρχίζει με μια περιπατητική παράσταση με τίτλο «Τοπογραφία θανάτου ή ας μην ξεχάσουμε». Σύλληψη – σκηνοθεσία Μπρικένα Γκίστο (από 18 Νοεμβρίου).

– «Οι προβοκάτορες» του Γιάννη Αποσκίτη. Σκηνοθεσία Ορέστης Σταυρόπουλος (από 1 Δεκεμβρίου).

– «Δε φάιναλ θολούθιον», βασισμένο σε κείμενα του Κωστάκη Ανάν και Suyako. Σκηνοθεσία Σωτήρης Ρουμελιώτης (από 27 Ιανουαρίου 2023).

– «Goodbye, Lindita». Σύλληψη – σκηνοθεσία Μάριο Μπανούσι.

– «Yes, we can’t». Σύλληψη – σκηνοθεσία Μαριλένα Κατρανίδου (από 19 Μαΐου 2023).

Επίσης το Εθνικό συμπράττει με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα παιχτεί, στο θέατρο της οδού Φρυνίχου, «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα (28.10). Παράλληλα το Εθνικό θα πραγματοποιήσει βραδιά μνήμης στις αρχές Δεκεμβρίου, με θέμα τις παραστάσεις του σημαντικού δραματουργού που έχουν ανέβει στο παρελθόν στα δύο θέατρα, σε κοινή επιμέλεια των δύο θεατρικών οργανισμών.

Τέλος το Εθνικό Θέατρο θα συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ συνεργάζεται ήδη με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο οποίο θα ανέβει το 2023 η παράσταση «Συνέβη στην Ελλάδα» σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου.

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις για το Blonde: Η ταινία του Netflix για την Μέριλιν «απολαμβάνει τη θυματοποίησή της» (Photos/Video)

Θεοφανία Παπαθωμά: Μιλάει για τον ρόλο της στο «Μαύρο Ρόδο» – Γιατί απείχε 10 χρόνια από την τηλεόραση (Video)

Μαρία Μπακοδήμου: Η ερώτηση που την εκνεύρισε και η απάντηση της Κατερίνας Καινούργιου (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόγραμμα, Εθνικού Θεάτρου 2022 – 2023,programma, ethnikou theatrou 2022 – 2023