Πόση ώρα μπορείς να περάσεις κάτω από τον ήλιο χωρίς αντιηλιακό

Λίγη ηλιοφάνεια μας κάνει καλό και μπορεί να είναι υγιεινή. Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D μέσω της παραμονής στον ήλιο, βελτιώνει τη διάθεσή μας, μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα και μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Αλλά πόσος ήλιος χωρίς αντιηλιακό είναι ασφαλής;

Σε αυτό το σημείο οι ειδικοί διαφέρουν ως προς το ακριβές χρονικό διάστημα πριν θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι μπορείτε να βρίσκεστε στον ήλιο με ασφάλεια για 20 λεπτά, ενώ άλλοι λένε ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα σας και την ένταση του δείκτη

υπεριώδους ακτινοβολίας (UVI) εκείνη την ημέρα.

Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα σας, τόσο λιγότερο χρόνο θα πρέπει να βρίσκεστε στον ήλιο χωρίς προστασία. Επίσης, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης UVI, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος βλάβης του δέρματος και των ματιών καθώς και τόσο μικρότερο είναι το χρονικό διάστημα πριν προκληθεί βλάβη.

Το συμπέρασμα είναι ότι η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε τύπο δέρματος, ακόμη και αν δεν καίγεστε ή δεν το αισθάνεστε, χάρη στις επιβλαβείς ακτίνες UVA που διεισδύουν βαθιά κάτω από την επιφάνεια. Και, αν θέλετε να αποφύγετε τη βλάβη από τον ήλιο που προκαλεί ρυτίδες και ενδεχομένως τον καρκίνο του δέρματος, είναι καλύτερο να καλύπτετε το δέρμα σας ακόμη και αν ο δείκτης UVI είναι χαμηλός.

Τι είναι ο δείκτης UV και πώς μπορεί να βοηθήσει;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας UV είναι ένα μέτρο του επιπέδου της υπεριώδους ακτινοβολίας UV σε μια ημέρα. Οι περισσότερες μετεωρολογικές προβλέψεις θα σας δώσουν μια ένδειξη της υπεριώδους ακτινοβολίας για μια περιοχή στην πρόγνωση καιρού.

Ο δείκτης κυμαίνεται από 0 έως 11+. Εάν ο δείκτης UVI είναι 11 και άνω, ο κίνδυνος ζημίας είναι μεγάλος και μπορεί να συμβεί στο ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Εάν ο δείκτης είναι 0 έως 2, τότε η ζημία είναι ελάχιστη υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, ακόμη και αν ο δείκτης είναι 0-2, οι πολύ ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι μπορεί να καούν μετά από 30 λεπτά, οπότε λάβετε μέτρα προστασίας που περιλαμβάνουν ένα καπέλο που μπορεί να σας προστατεύσει από τις ακτίνες UVA και UVB (UPF 50), αντηλιακό με ελάχιστο δείκτη προστασίας 15 SPF, γυαλιά ηλίου και επαρκή προστασία από τα ρούχα.

Οι υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας σε μόλις 15 λεπτά, ακόμη και αν δεν καείτε…

Σωστά, οι ακτίνες UVA είναι εξίσου επιβλαβείς για το δέρμα σας με τις ακτίνες UVB, ακόμη και όταν δεν προκαλούν ηλιακό έγκαυμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να κάθεστε στον ήλιο χωρίς επαρκή προστασία είναι επικίνδυνο ακόμα και μέσα από ένα παράθυρο αυτοκινήτου ή σπιτιού.

Μπορεί να μην αισθάνεστε ότι καίγεστε, αλλά το δέρμα σας μπορεί να υποστεί ζημιά.

Πολλοί από εμάς, συνδέουμε το καλοκαίρι με τον ήλιο και το «υγιές» μαύρισμα. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει υγιές μαύρισμα.

Το ηλιοκαμένο δέρμα είναι σημάδι δερματικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και να αυξήσει ακόμη και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το να ξαπλώνεις στον ήλιο, δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα (εκτός αν χρησιμοποιείς λοσιόν αυτομαυρίσματος).

Ακόμη και το να κάθεστε σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα.

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας επαρκή αντηλιακή προστασία για την ημέρα.

Πηγή: healthstat.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Από ποια ασθένεια κινδυνεύεις αν τρως πρωινό μετά τις 9\

Αλτσχάιμερ: Νέες ελπίδες για την καταπολέμηση της νόσου

Έμφραγμα – Εγκεφαλικό: Το πεντανόστιμο φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο

Keywords
Τυχαία Θέματα