Θέμα πυρηνικών όπλων εγείρει η Τουρκία για το Ισραήλ!

Θέμα ... πυρηνικών όπλων εγείρει τώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν στην διαμάχη της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ και στην ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για "την παράνομη κατοχή και παραγωγή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ". Ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψει στην Γάζα αλλά ήταν....
λάβρος κατά του Ισραήλ για την κατοχή πυρηνικών όπλων. Πλέον είναι σαφές ότι παίζει παιχνίδι που απέχει πολύ από το απλό διπλωματικό παιχνίδι.

Είναι ένα θέμα στο οποίο το Ισραήλ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, αφού μέχρι σήμερα
αρνείται επισήμως ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, έστω και αν είναι βέβαιο ότι έχει κατασκευάσει περί τις 180-220 πυρηνικές κεφαλές για χρήση από βαλλιστικά βλήματα και μαχητικά αεροσκάφη, πιθανόν και από βλήματα cruise που έχουν τοποθετηθεί σε τροποποιημένα υποβρύχια "Dolphin" γερμανικής ναυπήγησης της TKMS.

Οι πρώτες δοκιμές πιστεύεται ότι έγιναν το Μάιο του 2000 στον Ινδικό Ωκεανό. Οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές αυτές αναφέρεται ότι έχουν ακτίνα δράσης 900 ναυτικά μίλια και έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές βάρους 200Kg με 6Kg πλουτώνιου.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 το Ισραήλ κατασκεύασε σε Γερμανικά ναυπηγεία 3 νέα ντηζελοκίνητα υποβρύχια τύπου Dolphin, εκτοπίσματος 1.700 tn τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμες εκτόξευσης πυρηνικών όπλων. Το γεγονός αυτό δίνει μια επιπλέον στρατηγική διάσταση στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, δημιουργώντας ένα κρυφό χαρτί, ένα φορέα πυρηνικών όπλων ο οποίος δεν είναι δυνατό να εξουδετερωθεί με πρώτο πλήγμα.

Ένας από τους μόνιμους φόβους του Ισραήλ είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράκ ή το Ιράν και η χρήση τους κατά των δικών του εγκαταστάσεων πυρηνικών όπλων η οποία θα μπορούσε να το αφοπλίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των φόβων είναι η επιχείρηση του 1981, όταν Ισραηλινά μαχητικά προσέβαλαν τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Οσιράκ στο Ιράκ, σε μια ενέργεια που το Ισραήλ χαρακτήρισε αποτρεπτική της παραγωγής πυρηνικών όπλων. Η ύπαρξη των υποβρυχίων, ένα τουλάχιστο εκ των οποίων αναμένεται ότι θα είναι συνεχώς στη θάλασσα του, δίνει τη δυνατότητα να διατηρεί αποτρεπτική ισχύ.

Η πυρηνική ιστορία του Ισραήλ είναι μια ιστορία μυστηρίου και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '50. Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ ιδρύθηκε το 1952 και η πρώτη της βασική επιδίωξη ήταν η κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στο έδαφος του Ισραήλ. Για το σκοπό αυτό επεδίωξε και επέτυχε τη συνεργασία με τη Γαλλία.

Το φθινόπωρο του 1956, λίγες εβδομάδες πριν την κρίση του Σουέζ, η Γαλλία συμφώνησε να παρέχει στο Ισραήλ ένα αντιδραστήρα 18MW για ερευνητικούς σκοπούς. Ένα χρόνο αργότερα η συμφωνία αναθεωρήθηκε και προέβλεπε πια την κατασκευή ενός αντιδραστήρα 24MW με συστήματα ψύξης τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τριπλάσια δυναμικότητα και μιας εγκατάστασης χημικής επανεπεξεργασίας..

Ως τόπος κατασκευής του αντιδραστήρα επελέγη η
Keywords
Τυχαία Θέματα