ΤΣΑΜΗΔΕΣ – ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ

Μια καλοστημένη παγίδα για τους Τσάμηδες. Εθνική συμφορά ετοιμάζουν οι μογγολοτουρκόγυφτοι με την καθοδήγηση των γνωστών «συναγωγών διαβολής» του Ελληνικού Έθνους. Η δήλωση εκπροσώπου του ελλαδιστάν ότι, «σε περίπτωση ενόπλων εχθροπραξιών στην αλβανία δεν θα αναμειχθούμε», ενώ πρόκειται για ελληνική περιοχή όπου ακόμη ζουν Έλληνες, καθιστά αυτονόητο το «μακελειό» που μεθοδεύουν. Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά στην....
ιστορία της χώρας μας.

Το όνομα σαφώς προκύπτει από τον ποταμό Θύαμη, όνομα αρχαιότατο, που σήμερα μετονομάζεται για να χαθούν ίχνη της ιστορίας μας. Το δε (θ)
χρησιμοποιείται ως (τ) δασυνόμενο (π.χ. καθ' αντί κατ'). Η εκφρασμένη άποψη σε χριστιανικά βιβλία ότι, πρέπει να αποκαλούνται Σάμηδες διότι κατάγονται από τον Σαμ, υιό του Νώε, θεωρείται όλως ανεδαφική, αντιεπιστημονική και ύποπτη. Οι Θεσπρωτοί αναφέρονται ως ένα από τα πλέον αρχαία ελληνικά φύλα της ηπειρωτικής χώρας, ενώ η ευρύτερη παραποτάμια περιοχή όπου κατοικούν οι Θυάμηδες ή Τσιάμηδες - Τσάμηδες, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο έδαφος της κεντρικής Ηπείρου.

Η άποψη ότι είναι διαφορετική η καταγωγή μεταξύ Τσαμαίων, Τσάμηδων ή Τσιάμηδων, δεν χρήζει σχολίων, παρ' όλο που το τοπωνύμιο εμφανίζεται και προσαρμοσμένο στους γνωστούς τύπους που υπάρχουν στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Το πραγματικό επώνυμο που είχαν οι εκδιωχθέντες - πρόσφυγες Τσάμηδες, είτε το αποποιήθηκαν λόγω επικηρύξεώς των κατά τους διωγμούς των από τους τούρκους, είτε χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου με την γνωστή - συνήθη καταχώρηση στα ληξιαρχεία των κοινοτήτων ψευδωνύμου ή τοπωνυμίου που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι.

Το όνομα εμφανίζεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, όπως Κόρινθο, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, Καστοριά κ.α., από τους μέτοικους Τσάμηδες.

Η βασική κοιτίδα βρίσκεται στις παραποτάμιες περιοχές της Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, όπου ρέει ο ποταμός Θύαμης, ή νυν Καλαμάς, και εκβάλει λίγο πάνω από την Ηγουμενίτσα, ακριβώς απέναντι από την Κέρκυρα. Έχει τις πηγές του αρκετά ψηλά, κάπου πριν την Ζίτσα, ενώ κατά την διαδρομή του δέχεται τα νερά από παραποτάμους, όπως κοντά στην Μολοσσίδα, απ' όπου κατήγετο η μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου. Αφού διαγράφει μεγάλη απόσταση με νότια κατεύθυνση, στην περιοχή της Παραμυθιάς διαγράφει μια κυκλική πορεία προς δυτικά και μετά βόρεια, κι έτσι σχηματίζει ίσως τον πιο έφορο και μεγάλο κάμπο της ηπείρου, όπου και αρκετοί βαλτότοποι, εξ ου και Τσαμουριά. Μετά από αυτήν την κυκλική διαδρομή (πάνω από το Σούλι), βρίσκει πέρασμα δυτικά προς την θάλασσα και εκεί σχηματίζει έναν άλλο κάμπο, καθώς και το δέλτα του Καλαμά. Ένεκα της μεγάλης και εφορώτατης περιοχής, απετέλεσε μήλον έριδος κατά την χριστιανο-οθωμανική κοινοπραξία, με αποτέλεσμα το ολοκαύτωμα των Τσάμηδων και τον βίαιο εξισλαμισμό τους, αφού τους έστησαν μια πανομοιότυπη παγίδα με εκείνη του Θεοδοσίου στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης. Σχεδόν πενήτα χιλιάδες Τσάμηδες δεν πρόλαβαν να φύγουν, και εν μιά νυκτί οι υπερήφανοι (ως ε
Keywords
Τυχαία Θέματα