Ψυχαναλύοντας τον Πάγκαλο

Η παρακάτω επιστολή γράφτηκε από τον λογοτέχνη Πάνο Αθανασίου και δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στη στήλη με τίτλο "Λοιμώδη νοσήματα". Ο κ. Αθανασίου
πρώην διορθωτής στην "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως", ρίχνει μία ψυχαναλυτική ματιά στις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου. Και το κείμενο είναι απολαυστικό:

«Η ανθρώπινη ανοησία καθιερώθηκε ως αξία
τη στιγμή που.....
ο Νώε κατέστη βέβαιος για το τέλος του κατακλυσμού, δεχόμενος τον κλάδο ελαίας και όχι την προσωπική του παρατήρηση. Στον Δημόκριτο αποδίδεται η φράση "ό,τι είναι μπροστά του κανένας δεν κοιτάζει, του ουρανού τα πλάτη ερευνά". Ως εκ τούτου, την πνευματική ανισορροπία του κ. αντιπροέδρου δεν θα διαβεβαιώσουν οι ψυχίατροι ή οι παντοειδείς αναλυτές της ανθρώπινης αβύσσου. Μια ματιά στα γεγονότα αρκεί.

Για λόγους οικονομικούς (ένα νοίκι στα δύο) φιλοξενούμαι στο σπίτι της αδελφής μου Ευανθίας στον Συνοικισμό Λιβαδειάς. Η βιβλιοθήκη μου αναπαύεται σε κούτες και τηρώ σιγή ασυρμάτου. Το παρακάτω κείμενο βασίζεται στην "Ελευθεροτυπία" και σε ένα CD με τίτλο "Ψυχώ-Τα γεγονότα", προσφορά του περιοδικού "Ο κόσμος του αγρότη". Το είχα αναρτήσει στην κληματαριά για να διώχνει τα σπουργίτια.


Είναι προφανές ότι ο γενναίος κ. Πάγκαλος υποφέρει από το λεγόμενο παραλήρημα ή μανία καταδιώξεως. Την πάθηση αυτού του είδους προκαλούν έμμονες ιδέες που πείθουν το άτομο ότι κάποιοι εχθροί επιδιώκουν να βλάψουν την κοινωνική του πρόοδο, την επαγγελματική του επιτυχία, την υγεία, την τιμή, την ευτυχία του και γενικά προετοιμάζουν τη δυστυχία και την καταστροφή του, ενώ αυτός (ο απειλούμενος) δεν έχει βλάψει κάποιον και δεν είναι αίτιος αυτών των επικίνδυνων προθέσεων.

Η μανία καταδιώξεως βασίζεται στο χαρακτήρα του πάσχοντος. Εάν ο ασθενής δεν βελτιώσει τη συμπεριφορά του προ του 25ου έτους, η τάση του καταλήγει μοιραία στο εν λόγω παραλήρημα που εκδηλώνεται με την πρώτη ευκαιρία. Ανάλογα με την ψυχική κατάσταση του πάσχοντος, το παραλήρημα έχει τις ακόλουθες μορφές: Οταν οι αντίπαλοι του παραληρούντος είναι κακοποιά πνεύματα ή αντίχριστοι δαίμονες (χαρακτηριστικές είναι οι μωρολογίες του Πειραιώς Σεραφείμ και οι παραισθήσεις του οπτασιαστή Ανθιμου), παρακολουθούμε ένα κλασικό θρησκευτικό παραλήρημα. Οταν οι απειλές ερμηνεύονται με αισθήματα ερωτικού πάθους και αποδίδονται σε αντίζηλους, τότε εξελίσσεται κάποιο ερωτικό παραλήρημα ή ένα δράμα, όπως στις ταινίες του κ. Ξανθόπουλου, στα τραγούδια του κ. Βοσκόπουλου ή στους λόγους του κ. πρωθυπουργού. Και όταν οι απειλές οφείλονται κατά τον πάσχοντα σε πολιτικές διαφορές, τότε παρακολουθούμε εκπομπή του φιαλοβόλου κ. Πρετεντέρη, στην οποία έχει προσκληθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Θυμίζουμε εκείνο το ερεβώδες δίκτυο, το κολασμένο σχέδιο, το αποτρόπαιο κύκλωμα που με κέντρο το Παρίσι απλώνεται σε όλη την Ευρώπη για να φιμώσει τον ασθενή και να του αρνηθεί το δικαίωμα στην ύπαρξη.

Αλλά υπάρχουν και μανίες που σχηματίζονται από μόνη τη σκέψη. Πρόκειτα
Keywords
Τυχαία Θέματα