Ο Γέρος του Μοριά,Θεόδωρος Κολοκοτρώνης όπως θα έπρεπε να έχει ειπωθεί από το ντοκιμαντέρ του Σκαι...

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Απρίλιος 1770 - Φεβρουάριος 1843)

Ανάμεσα στις ηγετικές μορφές που ανέδειξε ο εθνικός αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία του 1821 ξεχωρίζει αυτή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το όνομα του αγνού αυτού πολεμιστή πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων της Ιστορίας μας, όχι μόνο εξαιτίας της ηρωικής του συνεισφοράς στον ένοπλο ξεσηκωμό εναντίον των Τούρκων, αλλά και για την γενικότερη παρουσία του στα μετεπαναστατικά χρόνια, όταν το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος επιχειρούσε τα πρώτα του....
άρρυθμα βήματα.

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ «ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΩΝ»

Όπως αναφέρει ο ίδιος στα απομνημονεύματά του, είδε το φως της ζωής «εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής... εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο από κάτω, εις την παλαιά Μεσσηνία, ονομαζόμενο Ραμαβούνι». Η περιοχή βρίσκεται στο ακατοίκητο σήμερα χωριό Λιμποβίσι του Δήμου Φαλάνθου, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Τρίπολη. Κατά την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας το Λιμποβίσι διοικητικά ανήκε στο Βιλαέτι της Καρύταινας, αλλά με την λήξη της επανάστασης του 1821 οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στην Κατσίμπαλη. Στο επίσης εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό Αρκουδόρεμα οι Κολοκοτρωναίοι διατηρούσαν προεπαναστατικά τα λημέρια τους.
Προερχόταν από φημισμένη οικογένεια κλεφτών και αρματολών, που η δράση τους εκτείνεται στην προεπαναστατική περίοδο, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης καθώς και μετά την απελευθέρωση. Η οικογένεια καταγόταν από την Πελοπόννησο και πολλά μέλη της διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο από τις αρχές του 16ου αιώνα, στους αγώνες εναντίον των Τούρκων. Αποκορύφωμα αυτής της δραστηριότητας υπήρξε η δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην επανάσταση του 1821. Υπολογίζεται ότι μόνο στα διάστημα 1760-1806 σκοτώθηκαν περίπου 70 μέλη της οικογένειας.
Το επώνυμο της οικογένειάς του αρχικά ήταν Τζεργίνη (κατ’ άλλους Τσεργίνη), και ζούσε στο χωριό Ρουμπάκι του Λεονταρίου (Αρκαδία). Όταν οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό του, ο Τριανταφυλλάκος Τζεργίνης, που θεωρείται και ο γενάρχης των Κολοκοτρωναίων, κατέφυγε το 16ο αιώνα στο Λιμποβίσι. Ο γιος του, Δημητράκης, απέκτησε 3 γιους: τον Χρόνη, τον Λάμπρο και τον Δήμο. Οι Τζεργίνιδες, έγιναν κλέφτες στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων κατά τη ναυτική εκστρατεία του Γενουάτη ναυάρχου Αντρέα Ντόρια στην Πελοπόννησο (1532). Ο Ντόρια κατάλαβε τη Μεθώνη, την Πάτρα, το Ρίο και ξεσήκωσε του Πελοποννήσιους εναντίον του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Αποχώρησε όμως ένα χρόνο αργότερα, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κατοίκους. Το γεγονός αυτό σήμανε την απαρχή της συνεχούς πολεμικής δραστηριότητας της οικογένειας.
Το 1667, στον πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Βενετίας για την κυριαρχία της Κρήτης, οι απόγονοι του Λάμπρου Τζεργίνη, Χρόνης, Δήμας και Λάμπρος, πήγαν από την Πελοπόννησο στα λημέρια των κλεφτών στη Ρούμελη. Μετά από πόλεμο 20 ετών με τους Τούρκους της Ρούμελης, οι γιοι του γύρισαν στην Πελοπόννησο, όταν κυρίαρχος ήταν ο Ενετός Μοροζίνι, φέρνοντας μαζί τους και κλέφτες της Ρούμελης. Όταν οι
Keywords
Αναζητήσεις
theodoros kolokotronis, κατσιμπαλη μεσσηνιας
Τυχαία Θέματα