«Ναι» στη διαφήμιση ακόμα και χωρίς μετρήσεις λέει η ΕΡΤ

Σε ξεκαθάρισμα των προθέσεων και των στρατηγικών της σχεδιασμών σε ότι αφορά την απορρόφηση διαφήμισης, το ενδεχόμενο αύξησης του ανταποδοτικού τέλους και τη στάση απέναντι στις μετρήσεις τηλεθέασης προχώρησε η διοίκηση της ΕΡΤ. Δεν αποχωρούμε από τη διαφήμιση αλλά θα επανεξετάσουμε το αν θα συνεχίσουμε να μετέχουμε στη μέτρηση της Nielsen, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας

και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Κατερίνα Κασκανιώτη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον στρατηγικό σχέδιο της δημόσιας τηλεόρασης.

Η διοίκηση της ΕΡΤ κατέστησε, επίσης, σαφές ότι είναι κυβερνητική επιλογή να μην υπάρξει αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο θα παραμείνει στα 3 ευρώ τον μήνα. «Θα μείνουμε στη διαφήμιση με τον τρόπο που επιλέγουμε», τόνισε ο Κ. Ζούλας, διευκρινίζοντας ότι πλέον οι ελληνικές και ξένες ταινίες μεταδίδονται χωρίς διαφημιστικά διαλείμματα, αλλά μόνο με ένθεση και L banner διαφημιστικών μηνυμάτων. Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να απορροφά διαφημιστικά κονδύλια στα κανάλια και στα προγράμματα που επιθυμεί, εγκαινιάζοντας και ad-free ζώνες. Σε ό,τι αφορά στο αν θα ανανεώσει την εξάμηνη σύμβασή της με τη Nielsen που λήγει τον Ιούνιο, η διοίκηση της ΕΡΤ διατήρησε αρκετές επιφυλάξεις, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα με προοπτική να επανεξετάσει το ζήτημα τον Σεπτέμβριο.

Αλλάζοντας το narrative, η διοίκηση της ΕΡΤ στην ουσία αποσυνδέει τη συμμετοχή της στη διαφήμιση με την παραμονή της στις μετρήσεις της Nielsen. Με άλλα λόγια, η διοίκηση θεωρεί ότι θα μπορούν τα προγράμματα και τα κανάλια της ΕΡΤ να συνεχίσουν να απορροφούν διαφημιστικά κονδύλια από την αγορά χωρίς να υπάρχουν για αυτά επίσημα στοιχεία τηλεθέασης, το λεγόμενο «νόμισμα» που χρησιμοποιεί όλη η αγορά για να διανείμει τη διαφημιστική πίτα. Πως θα γίνει αυτό; Υπάρχουν και διαφημίσεις που τοποθετούνται γα λόγους κύρους και ανεξαρτήτως τηλεθέασης, αναφέρουν στελέχη της ΕΡΤ φέρνοντας ως παράδειγμα την εκπομπή «Μουσικό κουτί» που χωρίς να σημειώνει υψηλά ποσοστά φέρνει διαφημιστικά έσοδα. Επιπλέον, αναφέρουν ότι και στον Τύπο υπάρχουν εφημερίδες που έμειναν εκτός από τη δημοσίευση των πωλήσεων αλλά συνεχίζουν να προσελκύουν διαφήμιση. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα διανεμηθεί η διαφήμιση κατά τη διάρκεια του καυτού αθλητικού καλοκαιριού της ΕΡΤ με το EURO να ξεκινά λίγες ημέρες μετά τη λήξη της εξάμηνης σύμβασης ΕΡΤ με Nielsen αλλά και τους Ολυμπιακούς αγώνες τον Αύγουστο. Ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δοθεί 2μηνη παράταση και τον Σεπτέμβριο να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της ΕΡΤ για το αν θα μείνει ή όχι στις μετρήσεις τηλεθέασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναι, ΕΡΤ,nai, ert