Εντομοκτόνα/Εντομοαπωθητικά Προϊόντα: Πολύπλευρο marketing mix και «πράσινα» λανσαρίσματα ωθούν την αγορά

Η αγορά εντομοκτόνων έχει αναπτυχθεί έντονα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της The Business Research Company, η αγορά αναμένεται να αυξηθεί από 21,74 δισ. το 2023, σε 23,66 δισ. το 2024, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 8,8%. H ίδια μελέτη προβλέπει, επίσης, άνοδο και τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας τα 33,26 δισ. το 2028, με CAGR 8.9% που αποδίδεται σε παράγοντες όπως η αύξηση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή κ.ά.

Σημαντική η πρόληψη για τον καταναλωτή
Όπως επισημαίνει ο Θάνος Καλουδιώτης, Group

Brand Manager, Greece & Cyprus, Laundry Specialties, Body Care & Home Care, Henkel, η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την εξάπλωση των εντόμων, και ιδιαίτερα των κουνουπιών, ενώ παρατηρείται και αύξηση στα περιστατικά λοιμώξεων που προέρχονται από αυτά, όπως ο δάγκειος πυρετός και η chikungunya. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης στην Ευρώπη, το οποίο είναι φορέας του θανατηφόρου Ιού του Δυτικού Νείλου. Τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα που προήλθαν από τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών και, δυστυχώς, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων. Για πολλές από αυτές τις μολυσματικές ασθένειες δεν υπάρχει εμβόλιο, άρα η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική».

Eco-friendly φόρμουλες και βιώσιμες συσκευασίες
Με την περιβαλλοντική συνείδηση να βρίσκεται σε άνοδο, οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης παρασίτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλλον των εντομοκτόνων και των εντομοαπωθητικών διαγράφεται, αναμφίβολα, «πράσινο». Τα φυσικά και βιοδιασπώμενα συστατικά κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, ανοίγοντας τον «δρόμο» για εντομοκτόνα που όχι μόνο διακρίνονται για την αποτελεσματικότητάς τους, αλλά και για τις φιλικά προς το περιβάλλον συνθέσεις τους. Συστατικά όπως το έλαιο neem, η σιτρονέλα και το εκχύλισμα φυσικού πυρέθρου γίνονται αγαπημένες επιλογές για την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους και τις ελάχιστες οικολογικές επιπτώσεις τους. Η βιώσιμη συσκευασία και οι πρακτικές παραγωγής με οικολογική συνείδηση κερδίζουν επίσης έδαφος, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των οικολογικά ευαισθητοποιημένων καταναλωτών. «Ο σημερινός καταναλωτής είναι πιο ενημερωμένος και αναζητά περισσότερα οφέλη από τα προϊόντα που επιλέγει. Έτσι, λοιπόν, ψάχνει προϊόντα που όχι μόνο θα τον προστατεύσουν 100% από τα έντομα, αλλά παράλληλα είναι φιλικότερα προς τον ίδιο, έχοντας λιγότερα επιβαρυντικά στοιχεία και κυρίως χωρίς να προκαλούν αλλεργίες», τονίζει ο Γιάννης Χαλκιάς, Brand Manager Aroxol, Εύρηκα Hellas. Και συνεχίζει: «Το Aroxol, προσφέροντας “Πάντα περισσότερα!”, ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, λανσάροντας στην αγορά καινοτόμα προϊόντα, όπως η ολοκληρωμένη σειρά Aroxol Pure & Strong με 0% αλλεργιογόνα – 0% άρωμα, ενώ το 2023 λάνσαρε το Aroxol Care & Protect απωθητική λοσιόν σώματος για κουνούπια & σκνίπες το οποίο προστατεύει αποτελεσματικά από τα κουνούπια, όμως με 100% φυτικής προέλευσης ενεργά συστατικά και με 0% χρωστικές, 0% συντηρητικά, 0% αλκοόλη».

Από την πλευρά του, ο Θάνος Καλουδιώτης σημειώνει: «Ο σημερινός καταναλωτής ψάχνει τρόπους για να προστατευθεί από τα έντομα αλλά και, ταυτόχρονα, προϊόντα ασφαλή και φιλικά προς το δέρμα και το περιβάλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η Vapona, επενδύοντας σε νέα προϊόντα και την επικοινωνία τους». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σειράς αντικουνουπικών και εντομοαπωθητικών σώματος, Vapona Zero, που «παρέχει εγγυημένη προστασία για όλη την οικογένεια, χωρίς άρωμα, χρωστικές και συντηρητικά και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Επιπλέον, οι συσκευασίες της σειράς είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμες», επισημαίνει ο ίδιος.

Λανσαρίσματα για κάθε ανάγκη
Εκτός από τα λανσαρίσματα του Aroxol -Αroxol Care & Protect και Aroxol Pure & Strong- που αναφέρθηκαν παραπάνω, εντός του 2024, πραγματοποιήθηκαν και άλλα, όπως το Aroxol Pet απωθητικό spray κουνουπιών, σκνιπών & τσιμπουριών. «Το νέο Aroxol Pet απωθητικό spray κουνουπιών, σκνιπών & τσιμπουριών με 0% χρωστικές, 0% συντηρητικά, 0% αλκοόλη και 100% φυτικής προέλευσης ενεργά συστατικά προστατεύει έως 6 ώρες σκύλους & γάτες από τα τσιμπήματα των κουνουπιών ενώ είναι φιλικό και μη επιβαρυντικό προς το κατοικίδιο», αναφέρει ο Γιάννης Χαλκιάς. Στα νέα λανσαρίσματα περιλαμβάνεται και η Αroxol Gel Pro σύριγγα για μυρμήγκια σε μορφή gel που καταπολεμά τα μυρμήγκια μέσα στη φωλιά, ενώ το format σύριγγας προσφέρει εύκολη και ακριβής εφαρμογή. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν το Αroxol για Ακάρεα & Σκόρους spray με άρωμα λεβάντα που καταπολεμά ακάρεα & σκόρους, κατάλληλο για χρήση σε στρώματα και ρούχα με ευχάριστο άρωμα λεβάντας, μοναδικό για την κατηγορία των ακαρεοκτόνων και με δράση που διαρκεί 3 μήνες, καθώς και το Αroxol Χαρτάκια κατά του σκόρου, με φυσική γερανιόλη & αιθέρια έλαια λεβάντας που καταπολεμούν αποτελεσματικά τον σκόρο και προστατεύουν χαλιά & ρούχα, για μια ολόκληρη εποχή. Όσον αφορά στη Vapona, το πιο πρόσφατο λανσάρισμά της, είναι η σειρά αντικουνουπικών και εντομοαπωθητικών σώματος, Vapona Zero, που αναφέρθηκε παραπάνω.

Επικοινωνιακές ενέργειες στο σήμερα…
Τα brands της κατηγορίας επενδύουν ιδιαίτερα στην επικοινωνία και σε προωθητικές ενέργειες, προκειμένου να έρθουν κοντά με το καταναλωτικό κοινό. «Σχετικά με τις επικοινωνιακές μας ενέργειες, αυτές καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα των εργαλείων που υπάρχουν διαθέσιμα. Εκτός από τη συμμετοχή μας στα εργαλεία των πελατών (φυλλάδια, in-store ενέργειες, τηλεοπτικά, εκπτωτικά κουπόνια), χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον προωθήτριες, καθώς και χορηγίες με τη μορφή ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», αναφέρει ο Γιάννης Χαλκιάς. Όπως εξήγησε, η μάρκα Aroxol, το 2023, βρέθηκε κοντά στον καταναλωτή μέσω τηλεοπτικής και digital επικοινωνίας της σειράς Aroxol Pure & Strong. Επιπρόσθετα, μέσω digital καμπάνιας υποστήριξε και το Aroxol Care & Protect απωθητική λοσιόν σώματος για κουνούπια & σκνίπες. «Η μάρκα Aroxol και τη φετινή χρονιά, θα εμφανιστεί στα ράφια των super market με ανταγωνιστικές τιμές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που συμμετέχει, κάτι που θα επιτευχθεί, κυρίως, μέσω δυνατών in-store ενεργειών», προσθέτει.

H Vapona από την πλευρά της, όπως αναφέρει ο Θάνος Καλουδιώτης, συνολικά επένδυσε σημαντικά ποσά τόσο σε ATL επίπεδο (Tηλεόραση & Digital) όσο και σε BTL ενέργειες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σειρά Vapona Zero. «Αξίζει να αναφέρουμε την πρωτότυπη καμπάνια “Mε χωρίς Vapona” που έτρεξε το 2023 στα social media και άλλα digital Μέσα, με influencer τον δημοφιλή κωμικό Λάμπρο Φισφή και κέρδισε το Gold Award στα Boussias Influencer Marketing Awards. H συγκεκριμένη καμπάνια, η οποία συνδυάστηκε και με διαγωνισμούς στη σελίδα της Vapona στο Facebook με πλούσια δώρα, επικοινώνησε με αστείο τρόπο και τις 3 υποκατηγορίες των προϊόντων Vapona: Σκοροκτόνα, Αντικουνουπικά & Εντομοαπωθητικά Σώματος».

…και στο μέλλον
Ερωτώμενος για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η μάρκα Aroxol το επόμενο διάστημα, ο Γιάννης Χαλκιάς απάντησε πως και το 2024, θα επικοινωνήσει στην τηλεόραση και στο digital περιβάλλον. Μέσω της καμπάνιας «Αroxol! Πάντα περισσότερα!», θα υποστηριχθεί τηλεοπτικά το νέο Αroxol Pet απωθητικό spray κουνουπιών, σκνιπών & τσιμπουριών για σκύλους και γάτες, ενώ, επίσης, το προϊόν θα υποστηριχθεί και με digital επικοινωνία. Επιπλέον, η σειρά Αroxol Pure & Strong 0% allergens – 0% perfume, το προϊόν Αroxol Care & Protect απωθητική λοσιόν σώματος για κουνούπια καθώς και το νέο Αroxol Gel Pro σύριγγα για μυρμήγκια, θα υποστηριχθούν μέσω digital καμπανιών.

Όσον αφορά στα επικοινωνιακά πλάνα της Vapona, το brand θα συνεχίσει να επενδύει σε ATL & BTL ενέργειες και να προωθεί και τις 3 υποκατηγορίες των προϊόντων: Σκοροκτόνα, Αντικουνουπικά & Εντομοαπωθητικά Σώματος. «Επιπλέον, θα συνεχίσει να καινοτομεί και να ανταποκρίνεται στις αναδυόμενες ανάγκες των καταναλωτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί και η στρατηγική μας και τα νέα μας για το 2024», επισημαίνει ο Θάνος Καλουδιώτης.

Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης
Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, τα brands εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών προϊόντων μέσω των CSR ενεργειών τους, εστιάζουν στη στήριξη των ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εύρηκα Hellas, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προχώρησε σε δωρεά προϊόντων στους πλημμυροπαθείς του Βόλου και σε άλλες πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας, που διαχειρίζονται τις δωρεές εταιρειών και φορέων, 12.000 τεμάχια προϊόντων Aroxol για την αντιμετώπιση της αύξησης των εντόμων την οποία προέβλεψαν οι ειδικοί, εξαιτίας των υδάτων που λιμνάζουν στην περιοχή.

Γιάννης Χαλκιάς, Brand Manager Aroxol, Εύρηκα Hellas

Εστιάζοντας στις ανάγκες των pet parents
«Το 2024, το Aroxol, η Νο1 μάρκα στην κατηγορία των εντομοκτόνων-εντομοαπωθητικών (σε αξία πωλήσεων, στη συνολική αγορά για το 2023, βάσει στοιχείων Circana), εισάγει για πρώτη φορά στα super market το νέο προϊόν Aroxol Pet, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη των κατόχων κατοικιδίων που, επίσης, αναζητούν προϊόντα μη επιβλαβή αλλά που, ταυτοχρόνως, προσφέρουν απόλυτη προστασία για αυτά. Το νέο Aroxol Pet απωθητικό κουνουπιών, σκνιπών & τσιμπουριών, προστατεύει αποτελεσματικά σκύλους & γάτες από τα τσιμπήματα, απωθώντας τα κουνούπια και τις σκνίπες, τα οποία ευθύνονται για ασθένειες όπως το Καλα-αζάρ και η Διροφιλαρίωση, ενώ παράλληλα είναι φιλικό και μη επιβαρυντικό προς το κατοικίδιο με 0% χρωστικές, 0% συντηρητικά, 0% αλκοόλη και 100% φυτικής προέλευσης ενεργά συστατικά».

Θάνος Καλουδιώτης, Group Brand Manager, Greece & Cyprus, Laundry Specialties, Body Care & Home Care, Henkel

Θετικά σε αξία κινήθηκε η αγορά
«H αγορά των εντομοκτόνων – εντομοαπωθητικών κατάφερε να κινηθεί θετικά σε αξία στα supermarkets το 2023, ενώ είναι σημαντικό πως και οι 4 υποκατηγορίες κινήθηκαν θετικά. Ο σημαντικότερος παράγοντας γι’ αυτό, ήταν η αύξηση στη μέση τιμή πώλησης ανά τεμάχιο στις περισσότερες υποκατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, οι υποκατηγορίες των Ιπτάμενων, των Έρποντων και του Σκόρου ήταν ελαφρώς αρνητικές σε τεμάχια, θετικές, όμως, σε αξία. Η μοναδική υποκατηγορία που κινήθηκε θετικά και στους 2 άξονες ήταν τα Εντομοαπωθητικά Σώματος, με σημαντική επίδραση σε αυτό να παίζουν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες που είχαμε το 2023 vs 2022 και, ειδικά, την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, κάτι που βοήθησε στην επιμήκυνση της εποχικότητας. Η κλιματική κρίση και η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και, άρα, η συγκεκριμένη κατηγορία αναμένεται να έχει θετική τάση».

Το μέλλον των οικιακών εντομοκτόνων
Τα οικιακά εντομοκτόνα θεωρούνται έμπιστοι σύμμαχοί μας στη μάχη ενάντια στους «ανεπιθύμητους επισκέπτες». Κοιτώντας στο μέλλον, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τις εξελισσόμενες τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στο medium.com με τίτλο: «The Future of Home Insecticides: Trend Analysis», ανάμεσα στις σημαντικότερες τάσεις περιλαμβάνονται τα βιώσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα αλλά και η τεχνολογική πρόοδος που καθιστά το μέλλον των οικιακών εντομοκτόνων όλο και πιο «έξυπνο». Οι τεχνολογικές εξελίξεις «μεταμορφώνουν» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα οικιακά παράσιτα, με την τεχνητή νοημοσύνη, τις smart συσκευές και το Internet of Things (IoT) να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Σε αυτό το πλαίσιο, τα «έξυπνα» εντομοκτόνα αναδύονται game changers της κατηγορίας. Παράλληλα, η ακρίβεια και η στόχευση συγκεκριμένων παρασίτων θα βρεθούν ανάμεσα στα κύρια ζητούμενα. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρεί τους πληθυσμούς των ωφέλιμων εντόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα