Ασφαλιστικές εταιρείες: Συνένωση δυνάμεων, ψηφιακός μετασχηματισμός και πλούσια επικοινωνία

Μια θετική χρονιά για τον κλάδο της ασφάλισης ήταν το 2021 με τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων να ενισχύεται κατά 7,7%. Λιγότερο θετική, ωστόσο, μοιάζει η εικόνα για το 2022. Από την πλευρά τους, τα brands της ασφάλισης απαντούν στις απαιτήσεις της αγοράς με συνασπισμό των δυνάμεών τους, ενίσχυση της ψηφιακής τους παρουσίας και τακτική διαφημιστική επικοινωνία.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2021 ενισχύθηκε κατά 7,7% συγκριτικά με το 2020. Το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου οι ασφαλίσεις Ζωής

κατέγραψαν αύξηση 10% και οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών 5,7%. Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η ασφάλιση αυτοκινήτων (αστική ευθύνη οχημάτων και συμπληρωματικές καλύψεις) σημείωσε αύξηση 0,4%, ενώ οι λοιποί κλάδοι πλην αυτοκινήτων ενίσχυσαν συνολικά την παραγωγή τους σε ποσοστό 10%. Λιγότερο θετική είναι η εικόνα της χρονιάς, που μόλις έφυγε, καθώς οριακή ήταν η αύξηση (0,7%) στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, σύμφωνα έρευνα της ΕΑΕΕ. Επίσης, η αξία της συνολικής παραγωγής ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσαν 52 ασφαλιστικές εταιρείες στην Ένωση, η παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων Ζωής κατέγραψε μείωση 4,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (1,3 δισ. ευρώ), ενώ η παραγωγή των ασφαλίσεων κατά ζημιών σημείωσε αύξηση 5,7% (1,6 δισ. ευρώ). «Το 2022 αποτέλεσε μια χρονιά με πολλές προκλήσεις, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση πυροδότησε ένα κύμα πληθωρισμού πρωτόγνωρο τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, επηρεάζοντας πολυεπίπεδα και τον ασφαλιστικό κλάδο. Ανάλογα με το μοντέλο της λειτουργίας της η κάθε εταιρεία θα μπορέσει να απορροφήσει τους κραδασμούς σε διαφορετικό βαθμό», σχολίασε ο Ελευθέριος Κυριακάκης, Corporate Strategy Leader του ομίλου Interamerican.

Νέοι κίνδυνοι, νέα προϊόντα
Εστιάζοντας στις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά και ενισχύουν τη διείσδυση του ασφαλιστικού κλάδου σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας, η ΕΑΕΕ συμπεριέλαβε στην προαναφερθείσα έκθεση του 2021, την ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας για νέα ασφαλιστικά προϊόντα τα οποία θα καλύψουν διαφορετικούς κινδύνους (πχ τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο – cyber risk). Σύμφωνα με τον Ιωάννη Σηφάκη, Διευθυντή Marketing, Διαφήμισης & Εταιρικής Επικοινωνίας της Εθνικής Ασφαλιστικής, πρόκειται για μια τάση που αναμένεται να επηρεάσει και μελλοντικά την κατηγορία. «Ο εμπλουτισμός των brands με καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που θα ενισχύσουν το customer experience των πελατών και η κάλυψη νέων κινδύνων που σχετίζονται με την τεχνολογία και τα ακραία φυσικά φαινόμενα θα απασχολήσουν την ασφαλιστική αγορά το επόμενο διάστημα», επεσήμανε.

Διαδικασία digital transformation
Άλλη μια τάση που φαίνεται να συνεχίζει σταθερά να επηρεάζει την ασφαλιστική αγορά είναι εκείνη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Με την πανδημία να έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής των εξελίξεων, τα brands αναπτύσσουν νέες εφαρμογές, εργαλεία και προϊόντα. «Η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι πια ενέργεια στρατηγικής σπουδαιότητας. Στο επίπεδο του marketing και των πωλήσεων η προσφορά και η προσέγγιση του πελατειακού κοινού μέσα από πολλαπλά δίκτυα πωλήσεων και εξυπηρέτησης είναι πλέον πια επιτακτική ανάγκη», ανέφερε ο Ιωάννης Σηφάκης και πρόσθεσε: «Η ψηφιακή τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός μας δίνουν πολλαπλές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς μας τόσο σε επίπεδο άμεσης αξιολόγησης του κινδύνου, στη δημιουργία σύγχρονων ευέλικτων προϊόντων που καλύπτουν παλιούς και νέους κινδύνους άλλα και στην προσφορά σύγχρονων μορφών συμβουλευτικής». Σε αυτή τη λογική, τη χρονιά που πέρασε η Εθνική Ασφαλιστική λάνσαρε το MyEthniki, το νέο portal πελατών της το οποίο τους παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία των συμβολαίων τους και μια σειρά από λειτουργικότητες μέσα από την οθόνη του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή τους.

Φυσικά, η Εθνική Ασφαλιστική δεν ήταν η μόνη ασφαλιστική που επένδυσε στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εννέα χρόνια μετά το αρχικό λανσάρισμα του, η Interamerican παρουσίασε το νέο «Genius» underwriting system, το οποίο, όπως επισημαίνεται, «κατανοεί» περισσότερες από 4.000 πιθανές ιατρικές καταχωρήσεις, ενεργοποιεί τουλάχιστον 1.000 «έξυπνες» ερωτήσεις και διαχειρίζεται αλγοριθμικά κάθε είδος κινδύνου. Επιπλέον, η ίδια εταιρεία ενσωμάτωσε τεχνολογίες AI στη διαδικασία λήψης επιχειρησιακών αποφάσεων με την υποστήριξη της ΙΒΜ. «Από το 2023 και μετά προβλέπουμε πως η ασφαλιστική αγορά θα ανακάμψει. Στην Interamerican προτεραιότητα μας θα είναι ο τομέας των νέων τεχνολογιών. Με στόχο τη συνεχή βελτιστοποίηση και αντίληψη των νέων αναγκών των πελατών, θα εστιάσουμε στην ανάλυση των δεδομένων που μας παρέχουν οι πελάτες μας», τόνισε ο Ελευθέριος Κυριακάκης. «Ο σύγχρονος πελάτης θέλει πολύ απλές λειτουργίες που καθιστούν πιο εύκολες τις διαδικασίες και μειώνουν το χρόνο στη διεκπεραίωσή τους. Η φυσική παρουσία επιλέγεται όταν – θέλουν κάποιος να τους εξηγήσει κάτι που δεν είναι πλήρως κατανοητό. Αυτό που δρομολογείται είναι το επόμενο ψηφιακό βήμα: να έχουμε δηλαδή πολλά κανάλια και όλα να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, η Eurolife FFH παρουσίασε το EurolifePass, την ψηφιακή κάρτα μέσω της οποίας οι πελάτες της μπορούν να έχουν συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που αφορούν τα συμβόλαιά τους στο κινητό τους τηλέφωνο. Το EurolifePass είναι online και offline, εξασφαλίζοντας ότι οι χρήστες θα μπορούν να το αξιοποιούν ανεξαρτήτως της σύνδεσής τους στο internet. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Πίστη, προχώρησε σε ανασχεδιασμό του Portal Συνεργατών «My Policy».

Ενίσχυση διαδικτυακής παρουσίας
Παράλληλα, τα brands δεν αμελούν να ενισχύουν την επικοινωνία τους με το κοινό στο ψηφιακό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο επενδύουν σε καμπάνιες αλλά και νέες συνεργασίες. Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα της τάσης είναι η ανάθεση της Ergo Ασφαλιστική, κατόπιν spec, στη Redirect. Η τελευταία ανέλαβε την 360° digital στρατηγική επικοινωνία, τη δημιουργία περιεχομένου, αλλά και τη διαχείριση των social media accounts της ασφαλιστικής. Επίσης, Το περασμένο καλοκαίρι, η Anytime, το direct brand της Interamerican, σε συνεργασία με τη Socialab, προχώρησε το στη δημιουργία του επίσημου TikTok λογαριασμού της. Νωρίτερα μέσα στο χρόνο, η Socialab είχε δημιουργήσει για λογαριασμό του brand, καμπάνια στο digital περιβάλλον ενόψει διαγωνισμού για την κλήρωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η εν λόγω συνεργασία αφορούσε στη δημιουργία περιεχομένου για τα SoMe της Anytime (Facebook, Instagram, YouTube) αλλά και το Google.

Ανακατατάξεις στην αγορά
Με στόχο την αύξηση μεριδίου και την ενίσχυση της θέσης έναντι του ανταγωνισμού, ανακατατάξεις καταγράφηκαν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές, τα τελευταία χρόνια. Η συγκεκριμένη τάση επηρέασε το ασφαλιστικό τοπίο και τους τελευταίους 12 μήνες. Αναλυτικότερα, μια νέα ασφαλιστική εταιρεία προέκυψε από την εξαγορά της ΑΕΓΑ Ευρωπαϊκή Πίστη από την Allianz SE. Η εξαγορά εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε τον Σεπτέμβριο, ο CEO της Allianz SE, Oliver Bäte δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στην Allianz, πιστεύουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας και της οικονομίας της, της οποίας τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα έτη». Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2022, ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόκτησης από τον όμιλο NN των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Metlife στην Ελλάδα, ύστερα από τις εγκρίσεις των αρμόδιων Εποπτικών Αρχών και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ιδιωτική ασφάλιση στη χώρα μας πιστεύω ότι έχει φτάσει σε έναν τέτοιο βαθμό ωρίμανσης, ώστε τα πρώτα δείγματα του, μέσα από τις κινήσεις συγκέντρωσης δυνάμεων, να είναι ήδη ορατά. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο με τον τραπεζικό τομέα την περίοδο της οικονομικής κρίσης», σχολίασε ο Ελευθέριος Κυριακάκης.

Επενδύσεις και επεκτάσεις
Η εξέλιξη του κλάδου έρχεται επίσης με το «άνοιγμα» των εταιρειών σε νέες αγορές αλλά και μέσω νέων επενδύσεων. Έτσι, την επέκτασή της στον Κλάδο Ζωής & Υγείας πραγματοποίησε η Ergo Ασφαλιστική με το λανσάρισμα του νέου Unit Linked προγράμματος, Ergo My Fund. Η Εθνική Ασφαλιστική ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την γκάμα των προϊόντων μας κάτω από το brand name «Full» με στόχο την κάλυψη όλου του φάσματος ασφάλισης των πελατών μας. Με τη σειρά της, η Interamerican επένδυσε στην οδική ασφάλεια με την έγκριση επενδυτικού πλάνου ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας, για νέες τεχνολογίες και την ανανέωση και επέκταση του ιδιόκτητου στόλου εξειδικευμένων οχημάτων της Οδικής Βοήθειας της Interamerican. Επιπλέον, η ίδια εταιρεία εγκαινίασε το νέο της κέντρο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, Μedifirst, στο Περιστέρι Αττικής.

Βιωσιμότητα και CSR
Η βιωσιμότητα και οι δράσεις CSR τίθενται, επίσης, στο επίκεντρο της στρατηγικής των ασφαλιστικών εταιρειών της ελληνικής αγοράς, όπως καταδεικνύει η δραστηριότητά τους τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα όσον αφορά τη βιωσιμότητα, σε δημοσίευση διετούς Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης προχώρησε ο όμιλος Ευρωπαϊκή Πίστη. Η Eurolife FFH, για δεύτερη συνεχή χρονιά, έλαβε πιστοποίηση ως κλιματικά ουδέτερη εταιρεία, έπειτα από μελέτη την οποία υλοποίησε το Κέντρο Αειφορίας CSE και αφορά τις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για το 2021. Η Interamerican προχώρησε σε συνεργασία με την Polygreen, υιοθετώντας το πρόγραμμα Just Go Zero, για την κυκλική διαχείριση των αποβλήτων τους.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις δράσεις CSR, την περασμένη χρονιά ήταν η καμπάνια εταιρικής υπευθυνότητας #SkepsouAllios της Ευρωπαϊκής Πίστης, με στόχο την ενημέρωση του δικτύου και των εργαζομένων της εταιρείας για την επιβάρυνση που προκαλούν τα πλαστικά μιας χρήσης στο περιβάλλον. Η NN Hellas υλοποιεί το πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού «Leaders for a Day» σε συνεργασία με το Junior Achievement Greece από το 2017. Τέλος, έρευνα σχετικά με το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα πραγματοποίησε η Eurolife FFH, αυτή τη φορά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ΟΠΑ και τη Hopegenesis.

Ιωάννης Σηφάκης, Διευθυντής Marketing, Διαφήμισης & Εταιρικής Επικοινωνίας, Εθνική Ασφαλιστική

Ανάγκη εξατομίκευσης όλης της εμπειρίας
«Με την τεχνολογία να ωριμάζει και να κυριαρχεί σε ένα μεγάλο μέρος της καταναλωτικής συμπεριφοράς και τους καταναλωτές να εξοικειώνονται με αυτήν ολοένα και περισσότερο, η εξατομίκευση της επικοινωνίας όσο και όλης της εμπειρίας στο καταναλωτικό ταξίδι γίνεται προτεραιότητα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, το 76% των καταναλωτών αναμένουν τα brands, τα οποία εμπιστεύονται, να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες τους σε προσωπικό επίπεδο, ενώ το 53% στην ίδια έρευνα δηλώνει ότι οι προσφορές που λαμβάνει θέλει να είναι προσωποποιημένες. Με άλλα λόγια, ο πελάτης μέσα από την επαφή του με το brand αναμένει η εμπειρία του να είναι προσωπική, στα δικά του μέτρα και να τον αντιπροσωπεύει».

Ελευθέριος Κυριακάκης, Corporate Strategy Leader, Όμιλος Interamerican

Ένα ευρύτερο πλέγμα υπηρεσιών
«Η ιδιωτική ασφάλιση πλέον δεν κινείται στο στενό πλαίσιο του ασφαλιστικού προϊόντος, αλλά σε ένα ευρύτερο πλέγμα υπηρεσιών, που κάνουν τη ζωή και την καθημερινότητα των ασφαλισμένων καλύτερη. Έχοντας έρθει σε επαφή με πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα και κλάδους στην επαγγελματική μου διαδρομή, εκτιμώ ότι ο ασφαλιστικός κλάδος την επόμενη δεκαετία θα ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση την οποία ακολούθησε και ο μετασχηματισμός του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, μέσα από πρωτοβουλίες και ενέργειες ολικής επαναφοράς με μεγάλη ανάπτυξη, καθώς ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει αυτή την τεράστια δυναμική. Γι’ αυτό και τη συγκέντρωση θα τη δούμε πλέον και από την πλευρά των γενικών ασφαλειών καθώς και στον τομέα της διαμεσολάβησης».

In the news

Μέλος του ΣΔΕ έγινε μέσα στο 2022 η Groupama Ασφαλιστική.Ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Interamerican, μέλος της Achmea, μετά τις αρχαιρεσίες του περασμένου Μαΐου, ανέλαβε την προεδρία του Ελληνο-ολλανδικού Συνδέσμου HeDa.Η Γενική Συνέλευση της Insurance Europe, της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των ενώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, εξέλεξε Αντιπρόεδρο τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρο της ΕΑΕΕ.

Ο χάρτης της επικοινωνίας

Την καμπάνια «Ο Κόκορας» για τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας «Focus on You» και «Λύσεις Υγείας Gold» παρουσίασαν η Τράπεζα Πειραιώς και η NN Hellas, με την «υπογραφή» της The Newtons Laboratory. Την παραγωγή ανέλαβε η Boo Production, με σκηνοθέτη τον Βασίλη Κατσούπη.

Η The Newtons Laboratory δημιούργησε, για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς και της Ergo Ασφαλιστική, την καμπάνια με τίτλο «The Flies» για τα νέα προγράμματα «Ergo Μy Auto powered by Drive & Win» μέσω Winbank. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβαν οι Filmiki Productions και Post Faust Production και τη σκηνοθεσία ο Sergei Frante.

Η Anytime της Interamerican και η Ogilvy λάνσαραν καμπάνια για την εφαρμογή Smart Drive app, η οποία επιβραβεύει τη σωστή οδηγική συμπεριφορά. Η Foss Productions επιμελήθηκε την παραγωγή της καμπάνιας.

Η Groupama Ασφαλιστική ανέθεσε τον περασμένο Μάρτιο την επικοινωνιακή στρατηγική για την υπηρεσία myZen στην Cream. Η νέα συνεργασία εγκαινιάστηκε με τη δημιουργία αντίστοιχης καμπάνιας. Την παραγωγή επιμελήθηκε η Ribeye Production House και τη σκηνοθεσία ο Ευθύμης Kosemund-Σανίδης.

Keywords
επικοινωνια, εν λόγω, εαεε, εταιρεία, interamerican, νέα, cyber, risk, σηφάκη, επηρεάζει, προσφορες, tablet, system, ιβμ, online, offline, ergo, media, καλοκαιρι, anytime, facebook, instagram, youtube, google, allianz, ceo, ελλαδα, metlife, fund, full, περιστερι, βιωσιμότητα, csr, τίθενται, cse, αθηνα, θεσσαλονικη, hellas, junior, σδε, groupama, μαΐου, insurance, europe, focus, τραπεζες, auto, drive, win, winbank, ogilvy, smart, house, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, αξια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, hellas power, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, instagram, ergo, κληρωση, βημα, εθνικη, εθνικη ασφαλιστικη, εργαλεια, ιβμ, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, σδε, τα νεα, τηλεφωνο, φυσικη, ceo, ogilvy, smart, winbank, αγορα, αυξηση, ασφαλιστικο, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δικτυα, εαεε, εγινε, ευρω, εκθεση, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, επηρεάζει, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ευθυνη, εφαρμογες, εφυγε, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσια, υπηρεσιες, εικονα, κυμα, κινητο, λογια, μαΐου, μηνες, μειωση, οθονη, ομιλος, οχηματων, περιβαλλον, πιστη, πιστοποιηση, πλαστικα, προγραμματα, συγκεκριμενα, σειρα, σηφακης, σηφάκη, συγκεντρωση, σκηνοθεσια, ταση, τίθενται, φυσικα, φορα, ψηφιακη, ψηφιακο, ιωαννης, αγορες, anytime, allianz, auto, ασφαλεια, cse, csr, cyber, drive, εφαρμογη, εννεα, ενωση, ερωτησεις, europe, fund, groupama, house, hellas, χωρα, interamerican, junior, media, μελετη, μοιαζει, metlife, insurance, offline, πληροφοριες, system, tablet, ταξιδι, online, τραπεζα, υγειας
Τυχαία Θέματα
Ασφαλιστικές, Συνένωση,asfalistikes, synenosi