Corporate Communication Conference 2022: Απελευθερώνοντας τη δύναμη της επικοινωνίας

Μετά από δύο χρόνια χωρίς φυσική διοργάνωση, πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2022 το 16ο Corporate Communication Conference στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport. Έξι διεθνείς ομιλητές και 24 ανώτατα στελέχη από την Ελλάδα, ανέλυσαν τον ρόλο της εταιρικής επικοινωνίας σε καιρό μεταβολών, ενώ ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

μίλησε για το success story της ΔΕΗ. Βασικά take-aways από το συνέδριο, η ανάγκη το purpose να πηγάζει από το DNA της εταιρείας, η καθοριστική αξία των δεδομένων, αλλά και η επίμονη σπουδαιότητα του ανθρώπινου στοιχείου.

Τόλμη απέναντι στην αβεβαιότητα
Το introductory session της ημέρας με τους Τέτη Κανελλοπούλου, CEO, V&O Communication, Στέλιο Ζωντό, Managing Partner, The Newtons Laboratory και Γιώργο Κοτιώνη, Deputy CEO, Ogilvy Greece, έθεσε το πλαίσιο ότι αρχής γενομένης με τη χρηματοπιστωτική κρίση προ δεκαετίας, η ύφεση και η αστάθεια έχουν καταστεί πλέον κανονικότητα. Μολονότι σε τέτοιες συνθήκες, η φυσική τάση είναι η συγκράτηση, οι συνομιλητές υποστήριξαν ότι οι εταιρείες που θα «βγουν στην επίθεση», συνδυάζοντας τη σύνεση με τολμηρά εγχειρήματα, είναι εκείνες που θα διακριθούν. Σχολίασαν επίσης ότι με τη βιωσιμότητα στο προσκήνιο, τα brands οφείλουν να δώσουν λύσεις στις ανάγκες του κοινού και τα agencies οφείλουν να προτείνουν στα brands λύσεις συνεπείς ως προς το DNA τους.

Η επικοινωνία μπορεί να αντιστρέψει εμπεδωμένες απόψεις
Την αξία του repositioning συζήτησαν οι Τέτη Κανελλοπούλου, Μιχάλης Βλασταράκης, General Manager, Group Marketing & Corporate Communications, Eurobank, και Ανθή Τροκούδη, Chief Communications Officer, Hellenic Corporation of Assets and Participations (Υπερταμείο). Υπογραμμίστηκε ότι όταν ένας οργανισμός εξηγεί με σαφήνεια και εξωστρέφεια τη δραστηριότητά του, μπορεί ακόμη να αντιστρέψει αρνητικές απόψεις του κοινού, όπως συνέβη στην περίπτωση του Υπερταμείου. Στην περίπτωση της Eurobank, αφού ολοκλήρωσε τον οικονομικό και ψηφιακό μετασχηματισμό της, προχώρησε σε repositioning και rebranding, επικοινωνώντας με αποτελεσματικότητα τη νέα σελίδα της εταιρείας, τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό κοινό.

Data-backed οι εισηγήσεις στον CEO
Σε ζωντανή μετάδοση, ο Andre Manning, Director Corporate Communications and Public Affairs, Tata Steel Europe, Netherlands, εξήγησε ότι το στέλεχος επικοινωνίας μπορεί να κερδίσει «μια θέση στο τραπέζι» αν σκέπτεται ολοκληρωμένα, λειτουργεί ως σύμβουλος του C-suite και χειρίζεται με δεινότητα τα δεδομένα. Τόνισε επανειλημμένως τη σημασία των analytics, με το σκεπτικό ότι οι data-backed εισηγήσεις προς τον CEO κάνουν το στέλεχος επικοινωνίας πιο επιδραστικό, ενώ ως λειτουργικές δεξιότητες ξεχώρισε τις: αναλυτικός, φιλομαθής, καινοτόμος, συνεργατικός, ενσυναισθητικός, στοχαστικός, ηθικός και ευκίνητος.

Εξωστρέφεια και προσφορά στην κοινωνία
Το πάνελ για την υπεύθυνη επικοινωνία συντόνισε η Τόνια Γκόγκου, General Manager, V+O Communication.

Η Έρικα Ξηρουχάκη, Director of Corporate Affairs & Communications της Ελληνικός Χρυσός, εξήγησε ότι ο παραδοσιακά εσωστρεφής μεταλλευτικός κλάδος συνδεόταν διαχρονικά με αρνητικούς συσχετισμούς και άρχισε να αντιστρέφει το κλίμα με εξωστρεφή επικοινωνία, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες με θετικό κοινωνικό πρόσημο.

Η Λένα Πλαΐτη, Communications Director της Παπαστράτος, έδωσε το παράδειγμα της Παπαστράτος, η οποία μετά από 80 χρόνια κλήθηκε να αλλάξει το προϊόν της, κάτι που πέρα από οικονομική επένδυση, απαίτησε ξεκάθαρη επικοινωνία προς το προσωπικό. Η προσπάθεια ενισχύθηκε με ορατές δράσεις υπέρ των γυναικών και του περιβάλλοντος.

Η Αγγελική Πατρούμπα, Corporate Affairs & Sustainability Director, Greece & Cyprus Coca-Cola Hellenic, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κανείς δεν θα μποϋκοτάρει μια εταιρεία για την πορεία της μετοχής της, αλλά όταν δεν υπηρετεί σωστά την αξία που πρέπει να δίνει στην κοινωνία.

Η αξία και η απειλή των media relations
Τις δύο όψεις των media relations εξέτασαν ο Παναγιώτης Κακολύρης, COO & Head of Strategy, Socialdoo και ο Νίκος Φιλιππίδης, Financial Editor. Η συζήτηση άνοιξε με την παραδοχή ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου έχει αλλάξει λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και ότι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δυσχεραινόταν καιρό από έλλειψη γνώσης και οικονομική στενότητα. Ακόμη και σήμερα που η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί, παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης για τα ΜΜΕ, αλλά υποστηρίχθηκε ότι η εμπορική δραστηριότητα των ΜΜΕ, η ειδησεογραφία και τα media relations, πρέπει να διαχωρίζονται σαφώς και όχι να ορίζεται η δημοσιογραφία από τις εμπορικές συνεργασίες.

Willem de Ruijter
Executive Director EMEA,
VMA GROUP

Οι CEOs αναβαθμίζουν τα στελέχη comms
Για τις αλλαγές στη λειτουργία της επικοινωνίας μίλησε ο Willem de Ruijter, Executive Director EMEA, VMA Group, ο οποίος άνοιξε την παρουσίασή του με τη δημοφιλή προτροπή «Never waste a good crisis», για να θυμίσει πόσο ενίσχυσε η πανδημία την ανάγκη για εταιρική επικοινωνία. Υποστήριξε ότι οι CEOs αναβαθμίζουν τον ρόλο των στελεχών επικοινωνίας και περιμένουν από αυτά να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση των οργανισμών, εν όψει περαιτέρω αβεβαιότητας στο μέλλον. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι ηγέτες του κλάδου θα κληθούν να ενσωματώσουν την πτυχή της βιωσιμότητας στο αφήγημα της εταιρείας και να το επικοινωνήσουν εξίσου σε εσωτερικά και εξωτερικά κοινά.

Αυθεντικότητα και ενσυναίσθηση για τους ηγέτες
Στη συζήτηση για το leadership communication, μεταξύ του curator του συνεδρίου Δημήτρη Κωνσταντέλλου και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη, η προσκεκλημένη υποστήριξε ότι, περισσότερο από ταλέντο και προσεγμένη εικόνα, ο ηγέτης χρειάζεται να καταλάβει και να αποδεχθεί «ποιος είναι και πού πάει», να είναι αυθεντικός και να έχει ενσυναίσθηση. Ως προς τα fake news, τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως, τεκμηριωμένα και επιλεκτικά, ενώ ως προς τις προκλήσεις στην πολιτική, δήλωσε ότι η πρώτη νίκη του πολιτικού είναι να τον ακούσει το κοινό. Ως ενδεδειγμένη πρακτική στην επικοινωνία συστήνει την ανάλυση δεδομένων, τη χάραξη στρατηγικής και την επανάληψη του μηνύματος.

Dr. Herbert M. Koch
President & Founder,
The International Association
of Risk and Crisis Communication (IARCC)

Ταχύτητα, αξιοποίηση ευκαιριών και ομαδική δουλειά
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Dr. Herbert M. Koch, President & Founder, International Association of Risk And Crisis Communication, ο οποίος συνόψισε τα συστατικά επιτυχημένης επικοινωνίας με την ακροστιχίδα STRONG:

Strategy + Stakeholders, SpeedTool + TeamsRelations + ResilienceOwnership + OpportunityNewsworthy + Non-Routine/TraditionalGovernance + Genuine values & behaviour.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι οφείλει κανείς να οικοδομεί σχέσεις με τους εταίρους του όχι μόνο όταν τους έχει ανάγκη, αλλά διαρκώς, προκειμένου να επιτευχθεί εμπιστοσύνη.

Διαφάνεια, συνέπεια και μέτρο στην επικοινωνία ESG
Στο θέμα της επικοινωνίας του ESG και της βιωσιμότητας, οι Φιλιώ Λαναρά, Communication & Marketing Director, Mytilineos, Ζέτα Γεμελιάρη, Strategy Director, Ogilvy Greece και Κωνσταντίνος Εφραιμίδης, Head of Communications Europe, Enel Green Power, υποστήριξαν ότι η εταιρική επικοινωνία πρέπει να είναι αληθινή, στοχευμένη προς ό,τι έχει αξία να ειπωθεί και με σωστό timing. Επίσης, ότι η στρατηγική πρέπει να ταιριάζει στο DNA της εταιρείας και ότι το προσωπικό πρέπει να ενημερώνεται και να δεσμεύεται από την αρχή. Συνοπτικά, ξεχώρισαν ως οδηγούς την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και τη συνέπεια στο σύνολο δράσεων και συμπεριφοράς. Στο μέτωπο του greenwashing, σχολιάστηκε χαρακτηριστικά: «Όταν κάνουμε μια δράση που κοστίζει 10, να μην δαπανούμε 100 για την επικοινωνία της. Η αξία πρέπει να είναι ανάλογη, αλλιώς μοιάζει κοροϊδία».

«Καλά τα πράγματα» για τα στελέχη επικοινωνίας
Ο Δημήτρης Σιγαλός, Develοpment Director της Global Link, παρουσίασε τα ευρήματα της 8ης έρευνας εταιρικής επικοινωνίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία, τα στελέχη του κλάδου είναι ευχαριστημένα από τη δουλειά τους, νιώθουν ασφάλεια, δεν θέλουν να αλλάξουν κλάδο και βλέπουν περιθώρια εξέλιξης.

Πάνω από το 30% θεωρεί την κατάσταση της αγοράς καλή, αν και για το 2023 η αισιοδοξία μειώνεται και το ίδιο νιώθουν για την εταιρεία τους περίπου 3 στους 4.

Σε ποσοστό 69% θεωρούν ότι ο ενεργός ρόλος του CEO είναι σημαντικός για την προώθηση εταιρικών θεμάτων, ενώ το 60% θεωρεί ότι έχει αυξηθεί η σημασία του.

Ανθρωποκεντρισμός και unstereotyping για το luxury
Στο πάνελ με θέμα το luxury PR και συντονίστρια τη Γαλάτεια Λασκαράκη, Chief Content Officer, Marie Claire Greece, αναφέρθηκε ότι το luxury PR δεν διαφέρει από τους άλλους κλάδους ως προς τις δεξιότητες, τα κανάλια και τα objectives, αλλά ως προς την υποχρέωση υπεύθυνης διαχείρισης της παράδοσης και κληρονομιάς των brands. Η Αρετή Ντάρμα, PR Manager, Louis Vuitton, υποστήριξε ότι οι πρόσφατες κρίσεις οδήγησαν τους μεν καταναλωτές στην επανεκτίμηση της ποιότητας, τους δε οίκους luxury σε πιο ανθρωποκεντρική κατεύθυνση. Η Πηνελόπη Ζαούδη, Communications Manager Luxury Cosmetics, Sarantis Group, σχολίασε ότι ο κλάδος έχει ευθύνη να προωθήσει τη συμπερίληψη και το unstereotyping.

Ολιστική προσέγγιση απαιτεί το brand Ελλάδα
Στο τελευταίο πάνελ της ημέρας, με θέμα PR in Hospitality, η συντονίστρια Μαρία Γάτσου, General Manager, ΣΕΤΕ, καλωσόρισε τις Βάλια Βανέζη, Communications Director, ΤΕΜΕΣ και Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager, Aegean Airlines.

Η συζήτηση κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση, θυμίζοντας ότι μετά τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, η χώρα φέτος όχι μόνο ξεπέρασε και την υγειονομική κρίση, αλλά είχε τουριστική κινητικότητα και το φθινόπωρο. Το συμπέρασμα ήταν ότι το καλό προφίλ της χώρας γεννά ευκαιρίες για διεύρυνση πρωτοβουλιών, με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν και τη διασπορά των προορισμών. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη του brand Ελλάδα είναι η ολιστική προσέγγιση, η κοινή στρατηγική και οι συλλογικές δράσεις.

Το βλέμμα να στραφεί στους νέους
Η άνθηση του awareness για την Ελλάδα στις ΗΠΑ την τελευταία τριετία, χάρη στην ομογένεια, ήταν η θετική νότα, με την οποία ξεκίνησε η μαγνητοσκοπημένη συζήτηση του Στάθη Χαϊκάλη, Chairman, Communication Effect με τον Endy Zemenides, Executive Director, Hellenic American Leadership Council (HALC), Chicago. Το βάρος έπεσε στον ρόλο των νέων, οι οποίοι, δήλωσε ο Endy Zemenides, ενδιαφέρονται σε βάθος για την προώθηση της χώρας στο εξωτερικό. Σχολίασε ότι στην Ελλάδα η προσοχή περιορίζεται σε «εκλεγμένους και πλούσιους», ενώ είναι σημαντικότεροι οι έχοντες επιρροή. Η προτροπή του είναι να εντοπιστεί το πού έχουν επιρροή και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί. Σχετικά με τον ρόλο των agencies στη στήριξη της εικόνας της χώρας προς τα έξω, τα παροτρύνει να εστιάσουν στη στρατηγική, βάσει έρευνας και ανάλυσης.

«Εξηγήσαμε απλά και επικράτησε η ουσία»
Σε ζωντανή σύνδεση από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για το success story της ΔΕΗ και τη σπουδαιότητα της επικοινωνίας στο ζήτημα. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να επικοινωνήσει με απλό τρόπο, τόσο το πρόβλημα επιβίωσης του οργανισμού, όσο και τα μέτρα διάσωσής του, σε μια προσπάθεια που διήρκεσε περίπου 6 μήνες. Βάρος έριξε στη σημασία της στελέχωσης της επιχείρησης με managers από την αγορά, αλλά και στην αλλαγή της όλης εταιρικής εικόνας της ΔΕΗ. Προσέθεσε ότι η εύρεση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΔΔΗΕ δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο η ΔΕΗ κεφαλαιοποίησε και ενίσχυσε περαιτέρω μέσω ΑΜΚ. Κλείνοντας, συνόψισε ότι κατά τη διαχείριση του έργου, η κυβέρνηση επεδίωξε να συνδυάσει την επικοινωνία με την ουσία και επικράτησε η ουσία, με την επικοινωνία να λειτουργεί επικουρικά.

Richard Bagnall
Chair of The International Association for the Measurement and Evaluation
of Communications

Measurements, measurements, measurements
Στην ομιλία του, ο Richard Bagnall, Chair, International Association for the Measurement and Evaluation of Communications, παρότρυνε τους επαγγελματίες της επικοινωνίας να χρησιμοποιούν ποιοτική και ποσοτική ανάλυση και να μετρούν με διαφάνεια το αποτέλεσμα της επικοινωνίας, on- και offline. Περιέγραψε πώς τα outputs, out-takes και outcomes πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους, προκειμένου να αποδειχθεί η αξία των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας, πράγμα που δυσχεραίνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι το PR αργεί να επιδράσει.
Οι 3 συμβουλές του για την επιτυχία:

Μην βασίζεστε σε αυτοματισμούς ΑΙ και dashboardsΆλλο impressions και engagement και άλλο γνώση και awarenessΑφιερώστε χρόνο να αφηγηθείτε μια ιστορία μετρήσεων με νόημα, κατανοητή στο C-suite.Forenza Plinio
Global Head of Creative Excellence, Cannes Lions International Festival
of Creativity

Earned media και purpose, το μήνυμα από τις Κάννες
Η Fiorenza Plinio, Global Head of Creative Excellence, Lions, συνόψισε τα βασικά μαθήματα από τις βραβευμένες καμπάνιες
στα PR Lions:

The Social Conversation Megaphoned to Gen Z:
Η επιρροή της Γενιάς Ζ βοηθά να ανοίξουν συζητήσεις για καθημερινά, ανθρώπινα ή κοινωνικά ζητήματα που ως τώρα
ήταν ταμπού ή κρυμμένα.Big Brands Battle Royale:
Το PR επεμβαίνει σε ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως η ψυχική υγεία κρατουμένων και τα τεχνουργήματα που απομακρύνθηκαν από τον τόπο καταγωγής τους για να γίνουν μουσειακά εκθέματα έξω από τη χώρα τους.Metaverse for Good:
Το metaverse χρησιμοποιήθηκε στην καμπάνια για το σκανάρισμα μνημείων στην Ουκρανία και την αποθήκευση των αρχείων στο cloud, προκειμένου να διαφυλαχθεί η εθνική κληρονομιά της χώρας.Diversity, Equity & Inclusion:
Brands και εταιρείες PR θίγουν θέματα κοινωνικής ανισότητας, ειδικών ικανοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην παρέμβασή του, ο Βασίλης Μουρδουκούτας, Business Development & Corporate Affairs Director, V+O Greece, σχολίασε ότι πλέον βραβεύονται καμπάνιες που βασίζονται πολύ στα earned media.
Keywords
δυναμη, louis vuitton, aegean airlines, sofitel, athens, ελλαδα, χατζηδακης, success, δεη, dna, session, ceo, ogilvy, βιωσιμότητα, group, eurobank, hellenic, νέα, public, europe, analytics, προσφορες, cyprus, εταιρεία, media, head, μμε, emea, vma, αναδιαρθρωση, fake, news, risk, koch, president, green, power, ειλικρίνεια, δραση, global, louis, vuitton, sarantis, σετε, τεμεσ, aegean, επιμηκυνση, ηπα, effect, chicago, επιρροή, βρυξέλλες, δεδδηε, offline, creative, cannes, lions, big, cloud, equity, business, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θωμας λαναρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αγγελικη, κοινωνια, δεδδηε, γνωση, δουλεια, εθνικη, εμπορικη, ηγετης, ηπα, θεμα, μμε, ουκρανια, πηνελοπη, πλαισιο, υγεια, υφεση, φυσικη, aegean, aegean airlines, ceo, creative, cyprus, dna, equity, eurobank, louis vuitton, news, ogilvy, public, vma, αγορα, αισιοδοξια, ανθη, απλα, αρετη, βιωσιμότητα, βλεμμα, βρυξέλλες, γεγονος, ειλικρίνεια, ειπωθει, εκτιμηση, ελλειψη, εξι, εξωστρεφεια, επικοινωνια, επιρροή, επιτυχια, εταιρεία, ευθυνη, ζετα, ιδιο, θετικο, θετικη κατευθυνση, εικονα, ομιλια, καπη, κυβερνηση, κλιμα, λειτουργια, λογο, μηνες, μαρια, νικη, νοημα, ξενοδοχειο, ουσια, παρουσιαση, ρεκορ, ρολο, σεζον, σετε, συζητηση, συνεχεια, ταση, τεμεσ, τονια, φιλιω, φθινοπωρο, ψηφιακο, κωνσταντινος, athens, green, group, analytics, ασφαλεια, business, big, cannes, chicago, cloud, data, δημητρης, effect, εφραιμιδης, emea, europe, fake, global, head, hellenic, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, koch, lions, louis, media, μοιαζει, offline, οψεις, power, president, risk, sarantis, session, sofitel, success, σωστο, θεματα, vuitton, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα